Matchkoll med
Lena Videkull

Vi fick en pratstund med FC Rosengårds Lena Videkull om det dagliga jobbet, sommaraktiviteterna, samarbetet med Malmö FF och om hur man hittar nya ungdomstränare till föreningen.  

Hej Lena! Berätta vad du håller på med just nu på jobbet!

– Jag jagar just nu tränare till våra yngsta barngrupper. Det är positivt läge, vi har faktiskt fått några nya ledare till våra yngsta spelare. Det är ett pågående arbete men det tar lite tid. I de yngsta barngrupperna så är det alltid roligt ifall föräldrar vill engagera sig. Det är ju helt okej att de är tränare till de allra yngsta, men från 13 års ålder så vill vi gärna ha tränare utan koppling till gruppen. Då brukar det också vara så att ungdomarna inte längre vill ha sina mammor och pappor som ledare längre. Att hitta ledare till de äldre grupperna är inte lika lätt.

Visst är det så att ledarna blir utbildade av föreningen?

– Absolut är det så! Tränarna får utbildning, men just nu är säsongen på väg att ta slut. Oftast har vi utbildningen på senhösten och under vinterhalvåret. Alla ledare blir utbildade efterhand och det är ett pågående projekt som vi gör tillsammans med pojksidans ledare varje år.

Är det något annat som händer just nu som du vill lyfta?

– På lördag, innan matchen, har vi en öppen provträning för spelare till vår U14-grupp. En massa spelare har hört av sig och vill komma och testa hos oss, de kommer framför allt från Malmö men det finns även spelare från andra orter. Går man vidare så ges det utrymme för fler provträningar. Några av spelarna är scoutade och direktinbjudna av oss. Ibland kommer det ju spelare till de här träningarna som är i princip nybörjare, de kanske har en enorm vilja men saknar resten och då funkar det inte riktigt på den här nivån. Då kan vi tipsa om andra föreningar. U14-laget tränar tre gånger i veckan plus match.

Föreningen brukar ju arrangera Hattrick Cup under sommaren, hur blir det med den i år?

– Den cupen kommer i år att hållas i månadsskiftet augusti-september, eftersom ljusanläggningen på Malmö IP ska bli utbytt. Det innebär att vi inte får ha dagtidsaktiviteter med barn under tiden de jobbar, men på kvällarna ska vi kunna köra träningar som vanligt. Detta blir under juli månad. Men vi kommer att ha sommaraktiviteter för barn och unga i vanlig ordning, på Rosengård har vi ju Summer Camp som Jessica Stegermaier håller i.

Du är också involverad i arbetet med idrottsgrundskolan?

– Ja och igår hade vi ett möte med Malmö FF i vårt samarbete kring just det. Vi jobbar ju tillsammans med årskurs 7,8 och 9 och vi hade uppstartsmöte med instruktörerna och vår nye fotbollschef Roger Palmgren samt Per Ågren från Malmö FF. Vi planerade för att få bättre struktur framöver, det var ett mycket positivt möte. Vi satsar på skolverksamheten och tanken är att vi ska ha målvaktstränare och fystränare engagerade i den verksamheten framöver. Vi ska bli den bästa akademin i Sverige.

En del av ditt arbete rör ju också de allsvenska hemmamatcherna, vad har du för uppdrag där?

– Jag är ju ständigt på jakt efter folk som vill hjälpa till på våra matcher som volontärer, som publikvärdar eller liknande. Det är många frivilliga som hjälper till och det är fantastiskt, men vi kan alltid bli fler. Den som vill anmäla sig kan höra av sig till mig!

Nu är det Norrköping som kommer på besök, dags för hemmamatch igen efter landslagsuppehållet. Du måste tippa matchen, det är en gammal regel.

Norrköping har ju gått hyfsat bra, men jag tror att vi vinner med 4–0. Vi är i bra form just nu och vi kommer att fördela målskyttet precis som tidigare. Jag tror att Mommo gör ett, Holdt gör ett och Schough ett och sen tror jag att Mai också gör mål. Jag hoppas just på Mai, hon är en riktigt bra spelare. Vi har många bra målskyttar och det är positivt.

De senaste inläggen: