Matchkoll med Lena Videkull

Denna gigant behöver ingen egentlig presentation – men i en enda mening kommer en sådan ändå: Hon har gjort det snabbaste målet i ett VM-slutspel, hon har en egen stjärna på Walk of fame och hon landslagsdebuterade året innan Caroline Seger föddes.

Dagligdags återfinner vi Lena Videkull på FC Rosengårds kansli där hon basar över ungdomsverksamheten. Nu har turen kommit till henne att berätta om sina rutiner under matchdagarna.

Lena, hur ser en matchdag ut för dig?
– Man kan säga som så här – för min del är det väldigt mycket som förbereds innan själva matchdagen. Utifrån mina ansvarsområden måste jag se till att varor och allt som behövs i kioskerna finns hemma, att det finns personal som kan jobba i kioskerna och både publikvärdar och bårbärare på plats. Det gäller att hitta frivilliga som kan ställa upp, förutom lagen som ansvarar för kioskerna. Det går lite tid åt att hitta sådana. Så när jag kommer till Malmö IP på matchdagen har jag förberett så mycket som möjligt och då blir det mer praktiska saker jag gör – visar bollflickor och maskotar var de ska vara, stöttar upp där det behövs. Ibland får man hoppa in och bli publikvärd eller så hamnar man i kiosken, det beror på.

Berätta mer om lagens jobb i kioskerna!
– Redan när matcherna läggs så får våra ungdomslag ut schemat och då väljer de vilka matcher de ska jobba. I de yngre lagen krävs det då att det är föräldrar som finns med och hjälper till, i de äldre lagen klarar spelarna det själva. Jag måste såklart ha koll på att det är ordentligt bemannat under matcherna.

Bollflickor och maskotar, var kommer de ifrån?
– Det positiva är att där behöver jag inte jaga så mycket, föreningarna hör av sig självmant och vill vara med och en del föreningar återkommer. Det visar att de tycker att det är roligt att vara med. Och vi försöker ju få ihop det så att både maskotar och bollflickor kommer från samma förening. Det blir en bra och rolig sak att göra ihop för föreningen. Vi har ju bra kontakt med många föreningar och ledare som är väldigt aktiva och tycker att det är en jättegrej för tjejerna att vara med på. Och det är det ju! Efteråt brukar tjejerna vara väldigt uppspelta, särskilt om man fått gå in och hålla våra A-lagsspelare i handen.

Hur jobbar du med säkerheten på arenan?
– Vi har en säkerhetsansvarig som är före detta polis som hjälper oss med detaljer, men det är mycket administrativt som ska göras, exempelvis måste jag ordna polistillstånd till matcherna. Då ska man också uppskatta lite olika saker, bedöma risker med supportrar, se till så att publikvärdarna vet var hjärtstartare finns och så vidare. Men under matchdagen så är allt detta förberett så då är det mest att hålla koll, vara tillgänglig och se till att det finns tillräckligt med personal. Jag har ju Marie Schultz som hjälper mig under matchdagen och ett antal ledare som brukar vara behjälpliga. Vi är flera som hjälps åt, det vill jag understryka.

Angående de här ideella insatserna, behöver man ha ett barn som spelar i föreningen eller kan man bli volontär och hjälpa till ändå?
– Självklart är man välkommen, vem som helst kan hjälpa till. Det finns de som är här och jobbar som är stora supporters och det räcker gott. Vi behöver ideella krafter och samtidigt får de en trevlig stund där de kan titta på matchen och lär känna oss i föreningen. Det behövs ju alltid fler krafter. Vissa matcher måste man vara lite fler beroende på hur mycket publik vi tror att det kommer.

Hinner du själv se något av hemmamatcherna?
– Ibland ser jag lite grand. Senaste matchen mot BK Häcken hade vi föreningsdag, så då blev det inte så mycket matchtittande. Man sitter ju inte still på en plats och kollar matchen utan då fick jag vara behjälplig både här och där.

Ikväll är det bortamatch mot Hammarby IF, hinner du se den?
— Jag hoppas verkligen det, jag ska be vår fotograf Urszula vara extra snabb för ikväll har vi fotografering av våra flicklag på Malmö IP!

Slutligen, du vet vad som gäller, att tippa dagens resultat.
– Hammarbys siffror först då, 1–2. Det är en svår match, men svåra matcher måste vi också vinna!

De senaste inläggen: