Matchkoll: Växjö DFF – FCR

Vi kollar läget inför fredagens match med styrelseledamoten Kenny Jönsson, som varit med om klubbens samtliga SM-guld och haft många olika roller genom åren.

Kenny, presentera dig för läsarna!

– Jag är i min nuvarande funktion sekreterare i styrelsen. Men jag har varit med fruktansvärt länge. Det började med att min dotter Meckiann började träna fotboll i Malmö FF. Jag var ju med vid alla träningar eftersom jag körde henne fram och tillbaka och efter en tid fick jag frågan av ”Gatte” (legendariske ledaren Gert-Ove Pettersson) om jag ville bli tränare för laget. Så jag började och var sedan ungdomstränare i många år efter det. Jag hade i princip alla åldersklasser upp till u-laget. Och sen var jag med och bildade den första damstyrelsen i Malmö FF 1986!

Du har haft fler uppdrag i föreningen!

– Ja, det blev ju många styrelseår i alla olika konstellationer, plus att jag avslutade mitt arbetsliv genom att jobba som kanslichef på LdB FC. Jag tog över när Elisabeth Leidinge flyttade hem till Sundsvall. Jag var också sportchef då, den delen var på ideell basis. 2007 bildade vi ju LdB FC och då var jag faktiskt ordförande på årsmötet och klubbade in namnbytet och klubbade alltså ut Malmö FF, så snacka om att sluta cirklar!

Vad tycker du om säsongen hittills?

– Det har börjat väldigt lovande och jag tycker att truppen ser bra ut. Champions League-förlusten är det inte mycket att säga om, Bayern München är inne i slutet av sin säsong och är i topptrim och vi har då inte börjat vår säsong än. Ändå tyckte jag att vi kom undan med hedern i behåll. Däremot retar jag mig på att vi inte vann mot Häcken i cupen, jag tyckte att vi var det bättre laget. Serien har ju börjat utmärkt. Det är bara det att vi bara verkar spela en halvlek, sen är vi nöjda… Vi är ju obesegrade hittills och så har vi fem poäng ner till Häcken. Vi får väl slå dem två gånger sen också.
En stark trupp har vi som sagt, och en stark bänk. Kul att se Athinna Persson Lundgren som fick komma in och spela senast och som gjorde det väldigt klokt och lugnt. En annan ung spelare, Bea Sprung, har också fått speltid tidigare i våras och gjorde det bra. I fjol fick vi se lite av Matilda Eriksson Kristell som också spelar väldigt moget. Det finns ett helt gäng unga spelare som är jätteduktiga och det kommer fler underifrån. Vi har en bra återväxt. Det här med den nya organisationen på ungdomssidan kommer att bära frukt. Eldsjälar som Jonathan Bartling och Ahmed Zreim lägger verkligen ner hela sin själ, det är härligt. Det är också ett lyft med Jenny Damgaard som klubbchef, hon är fantastiskt duktig. Både kreativ och driftig, så allting ser väldigt bra ut. Jag är också glad för att vi behöll styrelsen intakt i år, alla tillför något i det gänget. Jag tror inte att det är många föreningar som har en så stark styrelse som vi har, sen har vi ju också vår ordförande Håkan Wifvesson som är mycket bra på att hålla ihop det.

Nu senast blev det en härlig fartfylld första halvlek mot Djurgården, som räckte för att vi skulle vinna med 3–0. Hur ser du på kommande match mot Växjö?

– Vi sprang ju på en jäkla mina mot dom i fjol på hemmaplan och förlorade och det betyder väl att alla är taggade för revansch. Det är dock enda plumpen vi har mot dom genom tiderna, så jag tror på en klar seger.

Vilken spelare tror du kan få ett extra lyft i år?

– Jag hade hoppats att Hanna Bennison skulle få fler chanser från start nu, hon har gjort bra ifrån sig. Sen tycker jag att den som har imponerat mest på mig är Katrine Veje, hon har verkligen lyft sig. Det känns stabilt i försvaret överhuvudtaget och riktigt kul att Fiona Brown går så bra på högerkanten, hon går in i duellerna ordentligt. Men framför allt har laget ett jäkla ”go” och bra sammanhållning, så jag tror att det kommer att bli guld i år!

 


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner