Matchkoll: Växjö DFF

Växjö DFF:s ena mittback har rötterna i FC Rosengård och vi tog ett snack med henne om förutsättningarna inför mötet i den sista allsvenska matchen innan OS-uppehållet.

Emma Pennsäter fostrades i LB07 och kom till FC Rosengård när hon kände att det var dags för nästa kliv, spelade sedan fyra år i föreningen.

– Sedan blev jag utlånad till danska Bröndby och det gick bra, men jag kände efter en säsong att jag behövde något annat, ligan där går ju lite upp och ner. Jag ville tillbaka till Sverige och då blev det Göteborg. Jag fick spela ungefär varannan match och kände att jag behövde få spela på rätt position och få mer rutin.

Nu gick flyttlasset till Vittsjö där Emma spelade hela förra säsongen, men på en position – vänsterback – som hon inte kände var hennes och där hon inte kunde utvecklas.

– Nu känns det som att jag hittat rätt i min position och utvecklas, och jag älskar staden Växjö och allt runtomkring, vi har till exempel jättefina förutsättningar i form av planer och gym – det är bara tabellpositionen som inte är bra.

Emma vidhåller att förlusten av danska forwarden Signe Holt Andersen, som lämnar under sommarfönstret, blir ett stort tapp. Hon berättar dock samtidigt att man gjort klart med två offensiva finländska landslagsspelare som kommer till laget efter OS; Juliette Kemppi och Adelina Engman. För mål behöver laget göra.

– Det har ju inte gått jättebra för oss nu under våren, men vi fokuserar inte på tabellen just nu och det är upp till sportchef och klubbledning att ta in de kvaliteter vi saknar. Vi skapar ju chanser under matcherna men har haft svårt att få in bollen. Vi behöver utveckla vårt offensiva spel och vi behöver få in någon ytterligare spelare. Man vinner ju inga matcher om man inte gör mål. Vi kämpar och sliter i defensiven, men det ger inte utdelning utan blir ofta uppförsbacke direkt om man får ett mål i baken.

Mot FC Rosengård tycker Emma att laget gjorde en bra match förra gången de möttes.

– Det blev en uddamålsförlust mot ett topplag. Det tar vi med oss och det känns bra inför vår kommande match, även om den spelas på bortaplan för vår del. Vi kommer att fortsätta att jobba på i defensiven, det blir ett hårt jobb, men vi får försöka utnyttja kontringar. Därefter blir det uppehåll så det är inget att spara på.

Har du koll på dagens FC Rosengård, finns det fortfarande kompisar kvar i laget?

– Jodå, det har jag! Jag har ju spelat med Sanne Troelsgaard och Nathalie Björn till exempel, jag känner nog de flesta.

Du har ju spelat med Nathalie Björn i U-landslagen också, ja, du har ju faktiskt spelat i alla U-landslagen! Hur ser du på framtida landslagsdrömmar?

– Det är klart att det är en dröm att spela i A-landslaget. Jag tycker att jag har tagit ett kliv i rätt riktning nu när jag spelar på rätt position och utvecklas tillsammans med min mittbackskollega. Det är ett steg i rätt riktning. Men jag känner ingen stress med det.

Hur ser framtiden ut för dig i Växjö DFF?

– Jag stannar gärna kvar här, under förutsättning att vi klarar oss kvar i allsvenskan, jag har ett 1+1-årskontrakt.

Vi måste nämna det extremt tråkiga också. I våras gick din pappa Jonny bort i sviterna av covid-19. Jonny Pennsäter var en väldigt populär fotbollsledare som ju också har varit anställd i FC Rosengård. Hur har detta påverkat dig som fotbollsspelare?

– Det har ju självklart varit väldigt tufft för oss i familjen. Inte nog med att pappa gick bort, vi ligger ju inte så bra till i tabellen. Och i dom lägena har jag ju alltid ringt pappa tidigare, vi har alltid bollat sådant som rör fotbollen och vi har alltid pratat efter varje match, så det har varit tufft när min stöttepelare försvunnit. Vi får försöka kämpa, det finns ingenting annat att göra. Och min sambo har fått kliva in och ta över den där rollen lite grand. Man kan ju inte göra något, det är bara att kämpa vidare.

De senaste inläggen: