Matchkoll: Vittsjö – FCR

Inför kommande Skånederby tog vi en pratstund med assisterande tränare Patrick Winquist för att höra hur läget är i truppen i efterdyningarna av succén i omstarten av OBOS Damallsvenskan.

 Det gick ju bra mot KIF Örebro i söndags med en rejäl urladdning. Vad tyckte du om matchen?

– Tjejerna gjorde det bra! De var väldigt laddade och det var väldigt mycket revansch de var ute efter, när vi inte hade fått till det fullt ut uppe på Örebros hemmaplan. Det var verkligen skönt att få den starten på höstsäsongen.

Flera av våra nya spelare fick ju komma in och visa upp sig för publiken.

– Ja, och alla gör det bra i grund och botten, det visar bredden på truppen och att de fyller sin tröja på rätt sätt. Teagan hade ju inte så mycket att göra, men hon har kommit in bra i laget. Gudrún har snabbt funnit en roll och börjat utveckla sina kvaliteter, nu kommer hon till ett lag som spelar på en annan planhalva. Bianca har mycket erfarenhet och kan bli nyttig för oss.

Vi måste ju bara nämna Bea Sprung, 16 år som fick göra ett inhopp och dessutom gjorde mål!

– Hon hanterar det på ett bra sätt, det är det viktigaste. Det är så roligt att se glädjen hos de andra spelarna när en ung spelare – som dessutom kommer in och ersätter Caroline Seger – gör mål. De blir så glada för hennes skull och även för lagets. Jag menar, Olivia Schough som var utbytt var på väg in på plan, så glad blev hon. Det avslöjar mycket om att Bea har tagit sin plats fotbollsmässigt. Hon tar initiativ på ett sätt som man ska göra och det tycker jag är bra.

Patrick, nu är det dags att ta er an Vittsjö. Det är ju alltid klurigt med derby mot dem, i synnerhet på bortaplan. Hur jobbar ni inför den matchen?

– Vittsjö borta på gräs är en helt annan fotbollsmatch än KIF Örebro hemma. Vi har tränat på gräs under veckan och hoppas att det kan ge oss lite. Vittsjö har kvar sitt sätt att spela, lite rakare och tydligare och kommer säkert att försöka attackera oss med inläggsspel. Vi försöker förbereda oss på det och på fasta situationer. Det har vi tidigare varit ganska förskonade från, för att motståndarna ofta inte kommit till de situationerna. Men det handlar om att vi måste bli ännu bättre med bollen i de sekvenserna. Det blir lite annorlunda duellspel på gräs och vi har hellre bollen under kontroll och flyttar den på vårt sätt. Förra året hanterade vi den matchen bra, men då var vi inne i en svår period och slarvade bort våra målchanser. Kan vi återupprepa själva prestationen så tror jag det blir okej. Jag tror faktiskt att vi är ännu bättre i år än i fjol!

I hemmamatchen mot Vittsjö i våras ledde ni med 2–0 efter 18 minuters spel. Hur gör ni egentligen när ni förbereder er – tittar ni på den matchen eller tittar ni på alla matcher Vittsjö spelat den senaste tiden när ni förbereder er?

– Man kan säga så här – vi har sett dom både innan och efter uppehållet. Vissa delar i vår förra match mot dem kan uppställningsmässigt ha sina likheter, men annars är det ju olika underlag och de liknar inte varandra. Det har också hunnit hända lite i båda lagen. Det handlar ju främst om vilka spelare lagen har tillgängliga. När vi mötte dem i cupen var det ett scenario som var lite annorlunda.

Nu är det höstsäsong och det har hänt en del i truppen, såväl spelare som ledare har bytts ut. Hur gör ni för att få in alla nya i gemenskapen?

– Den här gruppen är bra på att ta hand om de nya spelarna som kommer in i gruppen, väldigt många delar på ansvaret och gör så att de nya känner sig välkomna. Jag har hört av spelare att det är lätt att komma in i gänget, vi har blivit starkare på det området. Visst är det konkurrens, men jag tycker gruppen är bra på att göra det till en tillgång i stället för just konkurrens. Vi är bra i den fasen. Vi ledare har också ett jobb att göra där, visa att vi är nyfikna på spelarnas kvaliteter och jobba med att se vad spelaren kan tillföra och hur hon kan få ut så mycket som möjligt av sin potential.

De senaste inläggen: