Matchrapport: FC Rosengård – IS Halmia 1-0

Bortalaget Halmia inledde matchen bäst och visade att de är ett spelskickligt lag. Det rödklädda Halmstadslaget tog initiativet den första halvtimmen och lyckades med sitt fina passningsspel och rörlighet skapa ett flertal chanser, men FC Rosengårds suveräna målvakt Blerim Gudjufi stod i vägen och gjorde så hela eftermiddagen.
Inte nog med det. Gudjufi var även inblandad i matchens enda mål när han på en utspark nådde ända fram till Granit Sherifi. Anfallaren fick med sig bollen och var fri med Halmia-målvakten, men missade. Dock var han kvick och snappade upp sin egen retur och kunde därför skjuta in 1-0 till FC Rosengård i den 28:e minuten. En aning turligt att FCR får in ledningsmålet trots ett övertag för Halmia.
I och med målet vändes också matchbilden. FC Rosengård tog över allt mer och skapade också ett par farliga chanser. Detta fortsatte även i andra halvlek och även om Halmia lyckades skapa ett par chanser var det ändå FCR som hade övertaget. Hemmalaget hade ett par chanser att få in 2-0 målet, närmast var yttermittfältaren Zia Sakirovski som prickade ribban från nära håll, men bollen ville inte in. I slutminuterna fick Halmia en chans att kvittera, men man slarvade bort läget.
Därmed inkasserade FC Rosengård sin andra raka seger och hänger med i toppen av tabellen. Härnäst väntar DM-match mot Åkarps IF hemma på onsdag klockan 19.00 på Rosengårds IP – en turnering klubben har goda minnen ifrån då vi vann ifjol.
David Roufpanah:
– Min spontana analys är att det är en riktig krigarmatch. Det är två lag som vill spela, men det blir mycket andrabollsspel. Det blir mycket löpa fram och tillbaka och sidledsförflyttningar för båda lagen. Två lag som kanske får för korta anfall sett till hur spelskickliga båda är. Vi är inte riktigt uppe i nivå de första 20 minuterna, men jag tycker att vi spelar oss in i matchen hyfsat och sen gör ledningsmålet mycket för oss mentalt. Men sedan i andra halvlek har vi övertaget hela vägen, faktiskt.
– Det är lite som i förra matchen där vi också gjorde små förändringar. Det är ju så att vi också måste förhålla oss till hur motståndarna spelar. Vi gör förändringar, killarna är lojala mot det vi ska göra. Vi kan väl säga så här; att när domaren blåser av matchen och vi känner en liten portion besvikelse, att vi kan bättre än så här och kan göra mer än så, det säger en del om hur mycket vi vill i den här gruppen. Men jag tycker killarna är värda det här. Vi har jobbat hårt. Den här gruppen förtjänar att få lite vind i seglet. Sedan ska vi vara ödmjuka och jobba hårt. Det är inget lag i den här serien som jag upplever viker sig. Det är en serie där det är fullt krig varje vecka så vi ska vara ödmjuka och jobba hårt.
Philip Cascalheira, en av planens giganter:
– Det kändes bra. Jag blev trött i slutet och fick kramp i båda vaderna, det var därför jag bytte. Men det kändes bra, framförallt i andra halvlek där jag tycker att jag kom in i pressen bra och driver på och försöker hitta lägen till de där framme att göra mål, så absolut är det ett steg framåt.
– Jag tycker att det är någonting vi gör i år som vi inte gjorde förra säsongen, att vi tar oss i kragen och kommer ut och tar tag i matchen som vi gör i andra halvlek, trots att vi blir tillbakapressade. Första 30 minuterna var de väldigt spelskickliga. Vi var inte riktigt i position och inte i press. Vi gjorde dem bra. Sedan fick vi lite turligt med oss 1-0 och i paus hade vi ett snack och kom ut som ett helt annat lag. Vi satte in en högre press och de blev mer stressade. Jag tycker att vi var bättre i andra halvlek. Sedan tycker jag att vi borde ha avgjort tidigare. Men vi höll det stabilt defensivt så vi klarade oss. Blerim (Gudjufi, målvakt) och försvaret gjorde det bra så all credd till dem.
– Nu har vi match på onsdag i DM och den vill vi vinna också. Det är mycket matchande nu så vi får se hur vi lägger upp träningsveckan här, men det ska bli kul.
*********
Nästa match:
FC Rosengård – Åkarps IF
Onsdag 16/5 kl. 19.00 – Rosengårds IP
Kom och stötta oss – vi behöver ert stöd!