Matchvärd: Adma Förvaltnings AB

Ljubo Mrnjavac har en lång historia med FC Rosengård. Som ung spelade han både handboll och fotboll i MBI (som föreningen då hette) och intresset för idrotten och klubben startade där. Idag är han investeringschef hos Adma Förvaltnings AB som är ett investmentbolag med bas i Malmö och företaget är matchvärd för matchen FC Rosengård-Djurgårdens IF DFF.

Ljubo, ni har länge varit en del av FCR-familjen. Varför?

– Först och främst så är vi ju i grund och botten lokala, de flesta av oss som jobbar på Adma har vårt ursprung i Malmö. För oss känns det naturligt att vara engagerade i staden. Idrotten, som de flesta av oss också har erfarenhet av, är ett väldigt viktigt instrument och verktyg för ungdomar. Det är lärorikt och utbildande att idrotta, nyttigt att vara i en grupp och lära sig gruppdynamik.

– Att det blev fotboll beror på att fotboll är en sport som attraherar många; både kvinnor och män, pojkar och flickor. Tittar du på vårt engagemang så är det mesta lokalt, det känns bra.

Som företag pekar ni på att starkt ledarskap och bubblande entreprenörsådra är självklarheter när ni tittar på nya potentiella investeringar. FC Rosengård fokuserar också mycket på ledarskap. Vad tycker du kännetecknar en bra ledare?

– Jag skulle säga att ett sätt att leda är att leda med exempel, en bra ledare kommunicerar närvaro och engagemang och har förmågan att inspirera till handling och motivera. Fotboll är en lagsport där man lär sig arbeta tillsammans, man maximerar resursanvändningen och förutsättningarna, man skapar ett maximalt engagemang. Det är roligt att vinna, men att delta skapar en rörelse som är väldigt positiv. Det är egentligen samma fundament i näringslivet som i idrottslivet.

– Idrotten är också en bra grundplåt för alla i entreprenörskapet, man är alltid beroende av någon hur stor eller liten man än är. Det är viktigt att få med folk och lira ihop!

Ni pratar också om att er verksamhet ska bidra till hela samhällsbygget. Av den anledningen investerar ni i bolag som bidrar med något positivt till samhället. Hur ser du på FCR som samhällsbyggare?

– FC Rosengård är ett samhällsbygge i sig och en väldigt ambitiös förening, framåtsträvande och med mycket engagemang. Vi följer föreningens arbete på nära håll och historiskt har jag ju arbetat med Boost by FC Rosengård. Vi jobbade ju med ungdomar som var långt ifrån att få skolbetyg, en sorts riskgrupp. Att hamna utanför i en tidig ålder är inte bra. Det var verkligen ett nytänkande när vi startade, inte många föreningar driver sådana här projekt parallellt med ordinarie verksamhet. Nu har Boost by FC Rosengård vuxit otroligt, jag vill verkligen ge en eloge till alla som är engagerade i det. Det är väldigt många som blivit hjälpta och utvecklats tack vare Boost. Och vi kopplar det också till oss på Adma Förvaltnings AB, att vara nytänkare och nybyggare har både vi och FC Rosengård alltid varit bra på.

Nu till frågan som är viktigast för dagen – hur går det i matchen FC Rosengård – Djurgårdens IF DFF?

– Jag tror att det blir 2–0 till FC Rosengård. Och det ska bli kul att vara matchvärd. Det känns som att vi längtat länge nu efter att få gå på match!

 


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner