Matchvärd: HSB

Kent Andersson är sedan många år ett bekant ansikte på Malmö IP:s läktare, på hemmamatcherna syns han ofta tillsammans med hustrun Monica. Nu är han inne på sitt fjärde ordförandeår i HSB Malmö efter många år av arbete i kommunfullmäktige, vars ordförande han var i åtta år.  

Från en viktig position till en annan. Hur ser en arbetsdag ut i ditt liv numera?
– Jag är inte en arbetande ordförande utan HSB-uppdraget är ett arvoderat ordförandeuppdrag. Vi har ungefär 10 styrelsemöten om året, det blir lite representation och så är jag med när vi tar första spadtag ett par gånger om året när vi påbörjar nya projekt. Det kommer snart ett nytt sådant vid kalkbrottet, Brf Kalk. Vi hade säljstart i juni månad och har redan sålt 30 lägenheter över sommaren, vilket är bra. Men det är ju ett härligt läge där. Vi sätter spaden i jorden i oktober.

Hur många medlemsföreningar finns det i HSB Malmö?
– Vi har 250 bostadsrättsföringar som är medlemmar och så förvaltar vi 50 till, så ungefär 300 bostadsrättsföreningar. Dessutom finns det 2500 hyreslägenheter.

Ni har ett samarbete med FC Rosengård sedan länge. Berätta hur ni jobbar ihop!
– Ja, HSB har varit sponsorer i ungefär 15 år. Det känns som hand i handske med oss och FC Rosengård, vi delar värderingar. Det är inte bara värderingsmässigt utan även praktiskt. Vi kan finnas med kring utbildningar, exempelvis nu när FC Rosengård samarbetar med Tim Bergling Foundation och det är jätteroligt att kunna spela en roll även i det arbetet. De gemensamma utgångspunkterna är att FC Rosengård är en idrottsaktör som vill vara en samhällsaktör och HSB är en bostadsaktör men med ambitionerna att vara en samhällsaktör i det vi gör. Så förutom värdegrunden är vi båda aktörer som låter det ta sig uttryck i praktisk handling, inte minst genom utbildning för ledare och volontärer.

Ge något bra exempel på HSB i rollen som samhällsaktör.
– Exempelvis har vi en modell som heter HSB Dela som är ett samägande. Det går till så att HSB och någon som är mellan 18–29 år som flyttar in i en bostad delar på ägandet. Den boende får tidigast köpa ut efter fem år och kan ha kvar delat ägande i max tio år. På så vis minskar insatsen. Vi har fått priser på bostadsmarknaden för detta och flera andra bolag har hämtat inspiration därifrån. Det minskar också trösklarna för unga människor när bankerna höjer finansieringskraven och begär kontantinsatser.

Man kan ju tänka sig att det i många fall är första lägenheten för många unga som köps vid den åldern?
– Ja, och den första lägenheten är ju den som är tyngst, det gäller även för hyreslägenheter. Flyttar man till en bostadsrätt direkt så finns det nästan alltid resursstarka föräldrar i bakgrunden. Nybyggda lägenheter är sällan billiga, så det är ett sätt för oss att minska trösklarna på bostadsmarknaden.

Er devis är: HSB – där möjligheterna bor. Vad betyder det egentligen?
– De flesta som sysslar med bostäder förvaltar hus och fastigheter, men vi erbjuder ett boende och det kan föra med sig sådant som att den boende kan bli aktiv i bostadsrättsföreningen med exempelvis styrelseuppdrag. HSB:s roll är inte att förvalta fastigheter utan att utveckla ett boende – det goda livet. Bostaden är en viktig del och vi erbjuder aktiviteter där vi försöker att öka värdet. Till exempel har vi sedan tio år tillbaka gratis simskola. Nästan 600 unga lär sig varje sommar simma genom vårt erbjudande. Detta äger rum på ett bad i staden i samarbete med en simklubb, men är helt kostnadsfritt för barnen.

– I höst har vi en cirkusföreställning med Cirkus Brazil Jack där 1000 barn ska få gå på cirkus gratis. Och under pandemin erbjöd vi våra föreningar ambulerande trubadurer med gårdskonserter, vi skapade lite mervärde genom det.

FC Rosengård har ju en insamling av idrottsmateriel för att kunna ge fler barn en meningsfull fritid, där är ni också med?
– Det stämmer, och det har vi gått ut med i informationen nu inför matchen mot IFK Kalmar. Alla är välkomna att ta med sig fungerande idrottsmateriel som sedan kan återvinnas. Inför matchen har vi bjudit in styrelse och ledningsgrupp och till våra föreningar har vi ett erbjudande om att gå två på en biljett – ta med en kompis. Och alla under 18 år går ju in gratis.

– Vi hoppas att det drar många till publiken!

Sen gammalt är det också så att matchvärden ska tippa hur det går i matchen!
– Jag är i grunden optimist och säger 3–1 till FC Rosengård.

De senaste inläggen: