Matchvärd: Malmö idrottsakademi

Niklas Harris är verksamhetsansvarig på Malmö idrottsakademi som är en resurs och ett kompetenscenter för elitidrottare och deras föreningar. Han började sin egen idrottskarriär inom handbollen; eget spel blev till ledarskap där han arbetade som handbollstränare under femton år. Han har en bred erfarenhet, tränade bland annat Lugis damer i fem år i Elitserien.

– Sista året spelade vi slutspel och där förlorade vi i femte och avgörande matchen mot Sävehof som då hade Bella Gulldén och ett riktigt bra lag. Vi hade en miljon tevetittare den kvällen och fullsatt i hallen, men tyvärr blev det förlust med 21–19.

Därefter hade Niklas möjlighet att välja mellan många olika erbjudanden. Han valde att träna Höörs damlag H65 och tog dem upp till elitserien. 2014 vann han Europacupen med H65 och det är fortfarande enda gången ett svenskt damlag vunnit den cupen.

– Vi mötte Issy från Paris, de hade sex landslagsspelare och skulle ju bara slå oss. Och de vann på vår hemmaplan i Höör. Inom handbollen är det så att i Europacupen måste du vinna hemma med sju eller åtta bollar, för du vinner aldrig på bortaplan. Så vi åkte ner till Paris och de tyckte att allt var klart, bankett med borgmästaren var bokad för att fira guldet och man hade redan tryckt upp förstasidorna på L’Équipe. Och så vann vi med två bollar. De hade ett frikast i slutet och vår målvakt räddade, sen rullade bollen och hon stannade den på mållinjen. Sen blåste domaren. Vi pratar om det ibland, både hon och jag kan fortfarande vakna på nätterna och ha drömt att bollen faktiskt rullade in.

H65 vann på fler gjorda bortamål. Banketten blev inställd.

Internationellt spel har han stor erfarenhet av. Vid sidan av klubblagshandbollen har Niklas också tränat Sveriges U-landslag i fem år med semifinal i VM som största merit samt varit förbundskapten för Australiens damlandslag.

Niklas skaffade sig en civil karriär under åren med handbollen, han har skrivit böcker och föreläst om ledarskap, han utbildade sig till statsvetare inom folkrörelsefrågor och arbetade under ett antal år på Fritidsförvaltningen i Malmö med föreningsfrågor och utveckling av staden.

– Jag var bland annat ansvarig för något som hette Västra Hamnfesten. Det var på den tiden då man inte riktigt visste vad Västra Hamnen var, så jag hade ett uppdrag att lära hela Malmö om detta område. Jag minns att vi åkte dit ut i en liten folkvagn en regnig dag i januari. Vi satt fyra från olika förvaltningar och tittade ut över ösregn och gyttjan som fanns på hela området. Det fanns ungefär bara den fina husrad längs med havet som uppförts under Bo01-mässan. Det var dimmigt och grått och vi funderade över vad vårt uppdrag egentligen var och vi var nog nära att vända bilen, men vi klafsade ut och för varje månad blev det finare väder och vi såg en massa möjligheter. Så det blev konserter, fallskärmshoppare, modellbåtsprovning och allt möjligt.

Verksamhetsansvarig på Malmö idrottsakademi har Niklas varit sedan 2018.

– Det var ett aktivt beslut att skaffa ett ”riktigt” jobb, då bröt jag med elithandbollen.

Men har han då inget handbollssug alls längre? Jodå, visst är han fortfarande tränare, fast nu för ungdomar.

– Jag och min fru och våra barn bor i Dalby och där fanns det väldigt lite handboll, så vi startade en egen handbollsförening som har gått upp i den befintliga fotbollsklubben Dalby GIF. Nu finns det 150 barn som spelar handboll där, det har gått på bara fyra år.

Malmö idrottsakademi samarbetar med Sveriges Olympiska kommitté, man samarbetar med Svenska Judoförbundet och Svenska Brottningsförbundet (Niklas påpekar att båda dessa har sina huvudkontor på sydliga breddgrader numera tack vare detta samarbete).

– Men vi samarbetar också med flera av de lokala storklubbarna; Malmö Redhawks, Malmö HK, Malmö FBC och allra mest med FC Rosengård. Här hjälper vi till på olika sätt. En bit handlar om fysträning och där har vi Stellan Kjellander som är heltidsanställd hos oss. Han jobbar på veckobasis med fysträning och -utveckling, skriver träningsprogram och gör tester. Minst en gång i veckan träffar han hela A-truppen, kör fysträning, skriver deras individuella program och följer upp efter skador. Han är extremt duktig och noggrann och hjälper alla spelare. Utöver det har han även ett utvecklingsperspektiv i U-laget.

Att ha en fystränare närvarande en gång i veckan, ibland två, det är en nyckelfaktor för FC Rosengård menar Niklas och han vill gärna lyfta fram hur bra han tycker att Stellan Kjellander gör det jobbet.

– Vi har också idrottspsykologisk rådgivning och just nu är det Karin Moesch som håller i den taktpinnen. Jag har alltid haft idrottspsykologiska rådgivare till mina lag så jag vet hur viktigt det är, det ger både ett makro- och ett mikroperspektiv. Man bedömer risker, motgångar, helheten, det är det ena och så tittar man på nästa match, vilka vi möter, hur vi ska hantera det. Vi tittar på prestation och resultat och Karin har även vissa individuella samtal.

I hemmamatchen mot SK Brann är så Malmö idrottsakademi matchvärdar. Vad innebär det rent konkret?

– Det är ett samarbete mellan oss och FC Rosengård, det är roligt att visa att vi är en stor samarbetspartner och få visa upp vårt varumärke, men vi är en organisation som vill vara ett smörjmedel och inte nödvändigtvis stå längst fram. Vi pratar via vår kompetens och det vill vi ska skina igenom. Rent praktiskt så kommer Malin Eggertz som sitter i vår styrgrupp och jobbar för Sveriges Olympiska Kommitté – SOK – att dela ut pris till matchens lirare i båda lagen.

Matchvärden måste alltid tippa resultatet, så vad säger du?

– Bara FC Rosengård vinner med en boll så räcker det. Det finns en game plan och den vet jag att Renée Slegers har full koll på. Hon kommer att anta utmaningen. Sen hoppas jag att FC Barcelona kommer och spelar på Malmö IP i nästa omgång! Och i förlängningen så kanske vi kan bli matchvärdar på bortareturen på Camp Nou? Skämt åsido, vi hoppas med alla tummar att Champions League-kvalet ska gå bra, vi finns där för att hjälpa till att lyckas.

De senaste inläggen: