Matchvärd: RWE Renewables

I Malmö finns det nordiska huvudkontoret – vi ska återkomma till det – men just denna dag träffar vi bid manager Anders Nash på RWE Renewables Köpenhamnskontor. I stora, ljusa och luftiga lokaler ett stenkast från nöjesparken Tivoli sitter företagets medarbetare och arbetar med att skapa hållbara energilösningar för framtiden.

RWE Renewables är ett tyskt multinationellt företag som har blivit, om vi får använda fotbollsspråk, en storspelare i grön energi. Fokus i Norden är på att utveckla, bygga och driva vindkraftsparker både till havs och på land. Målsättningen är att snabbt driva expansionen av förnybara energikällor som är avgörande för Sveriges tillväxt, elektrifiering och klimatomställning.

Anders Nash visar oss runt på kontoret, berättar om företaget och bjuder på danska bakverk.

– De danska och svenska kollegorna arbetar nära varandra, just idag jobbar exempelvis Malmös Office Manager Katharina Persson här hos oss. Det är flytande gränser för arbetsplatserna mycket tack vare att det bara är 25 minuters resa mellan kontoren, berättar Anders.

Vi får veta att RWE Renewables bygger Danmarks största offshore vindpark, alltså en anläggning till havs. Det är stort i Danmark och framväxande i både Sverige och Norge. En fråga som slog oss på vägen över bron – där många vindkraftverk just denna dag var i full verksamhet – är hur det fungerar med ägandeskap av havet.

– Bra fråga! I Sverige och hela Skandinavien är det väldigt transparanta processer, man kan jämföra med exempelvis Storbritannien där kungahuset äger havet. Här är det offentlig mark, vi är välsignade med hög vindhastighet och lång kuststräcka om man jämför med många andra länder.

Vi diskuterar framtiden. I en tid då det krävs mycket av elproduktionen – fler och fler använder eldrivna transportmedel som scooter, cykel och bil – torde mer energi krävas i framtiden. Hur hanterar företaget en sådan utmaning?

– Vi står redo för att möta det växande elbehovet, säkerställa en tillräcklig elförsörjning och bidra till att klara Sveriges elektrifiering. Mycket ny vindkraft kan byggas ut i närtid om anläggningarna får tillstånd. För att skapa en hållbar framtid för oss, våra barn och vår planet måste vi ställa om till förnybar energi. RWE är också aktivt involverad i utvecklingen av innovativa vätgasteknologier. Det handlar om hur vi kan använda vätgas som energikälla för att minska koldioxidutsläppen från tung industri och exempelvis satsningar på fossilfritt stål med vätgas. Vi måste se till att våra barn och unga får en bättre framtid utan att förstöra vår miljö, vi kan inte fortsätta så som våra föräldrars generation gjort. Det handlar någonstans om att göra världen lite bättre. Det låter förvisso idealistiskt men det är en riktigt stor fråga och är en spännande utmaning att vara en del av.

Vi skulle ju återkomma till företagets Malmökontor. Det ligger på Pildammsvägen, i ett nybyggt komplex tvärs över gatan från Malmö IP sett. Och det var denna fysiska närhet som gjorde att Anders Nash och hans kollega först började fundera i banorna av ett samarbete med FC Rosengård.

– När vi hade besök på kontoret så pekade vi ner på idrottsplatsen och berättade stolt för våra gäster att där spelar Sveriges bästa damfotbollslag. Och under den varma årstiden tog jag och Marcus Fagerman, en kollega, gärna vår lunch inne på idrottsplatsen. Från läktarplats såg vi hur spelarna tränade och efterhand började vi hälsa på dem också.  Där föddes tanken på att vara med på FC Rosengårds resa. Jag tog upp idén med Roland Flaig, vår VD. Roland och jag pratade om idrott, han är en stor fotbollsfan, och vi pratade om att det är viktigt för unga tjejer att bli tagna på allvar, vi talade om utvecklingen för damfotboll och att tjejer ska få samma möjligheter som killar har.

Internt diskuterade man hur RWE Renewables skulle kunna finnas med som sponsor i FC Rosengård, man gick på några matcher, brainstormade kring vad som skulle bli bäst.

– Och sen bestämde vi oss för att bli en av huvudsponsorerna. Vi upptäckte att det är så mycket som förenar oss. I vårt företag integreras människor världen över från olika ursprung och förutsättningar och är vi är övertygade om att jämställdhet och mångfald skapar framgång. Vi är verkligen stolta över vår mångfaldiga familj – för oavsett ursprung, sexualitet, kön eller religion är det en viktig fråga för oss alla att ta hand om klimatet och miljön. Vi är glada att FC Rosengård har regnbågsflaggan hissad och den representerar så många av de värderingar som vårt företag delar.

När FC Rosengård mötte FC Barcelona på hemmaplan var det ett 30-tal kollegor från företaget på plats. Anders Nash försöker se så många matcher han kan, trots att han numera jobbar mest i Köpenhamn. Favoritspelare? Sofie Bredgaard ligger bra till. – Hon har en underbar vänsterfot, säger Anders med ett stort smil. ”Och Emma Berglund, hon har ett fantastiskt passningsspel. Caroline Seger är en legend”.

Som matchvärd måste du tippa resultatet Anders!

– Vi måste ju absolut vinna den matchen. Förhoppningsvis kommer några av de skadade spelarna tillbaka och då kan det bli jämnt. Jag säger 2–0, målskyttar blir Olivia Holdt och Sofie Bredgaard.

De senaste inläggen: