Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 24 juni 2021 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Inkludering, jämställdhet och en strävan efter att bli bäst – det är mycket som förenar Scandic Hotels och FC Rosengård. Vi pratade med Elisabeth Persson, hotelldirektör på Scandic Segevång om detta och om fotbollens fostrande roll i samhället.
Hur ser det ut på Scandic-fronten i Malmö, Elisabeth?
– Scandic i Malmö har sex hotell; Triangeln, Kramer, Stortorget, Malmö city, S.t Jörgen, och Segevång och vi är partner till FC Rosengård sedan några år tillbaka.
Varför har ni valt att samarbeta med FC Rosengård?
– Vi tycker att FC Rosengårds värderingar stämmer överens med de värderingar som vi har inom vårt bolag, då tittar vi på bredden, vi tittar på inkludering och mångfald. Vi är en bransch som omfattar de här sakerna i vår dagliga verksamhet och vi är en inkörsport för många invandrare som kommer in och får en plats i arbetslivet och som sen kan gå vidare. Vi har haft introduktionsprogram för nyanlända och med hjälp av lingvistiska hjälpmedel som vi tagit fram tillsammans med en partner kan de lära sig ett fackspråk på svenska. Just dessa värdegrunder som är så starkt uttryckta genom vårt företag lirar så bra med det som FC Rosengård står för och där känner vi en nära samhörighet. Sen har vi ju det här med strävan efter att vilja bli bäst. Det vill ju vi också, att uppfattas som det självklara valet.
Vad händer sen med de som är med och går ert introduktionsprogram?
– Vi har interna utvecklingsprogram där vi hittar talanger som sen kan få växa. Inom Scandic kan du komma långt utan att ha gått en universitetsutbildning, vi tar tillvara talanger och de som har intresse och rätt förutsättningar bygger vi vidare på. Så tänker många idrottsklubbar också, med ungdomsakademier, vi har många gemensamma beröringspunkter.
Ni finns också med i FC Rosengårds World Pride-engagemang?
– Ja, det är viktigt att man ser till att man stöttar sin partner i alla de saker som de syns och verkar för. Just det här med den inkluderande biten känns självklart, både vi och FC Rosengård står upp och verkar för det. Vi har varit engagerade i Pride i många år, det har känts som en total självklarhet.
De flesta i landet känner väl till Scandic Hotels, men det är kanske inte känt för alla att ni är en viktig kedja för just idrottare?
– Det stämmer att vi har många idrottare boende hos oss, vi har centrala avtal med förbunden, till exempel Svenska Fotbollförbundet och så har vi lokala avtal med föreningar ute i landet. Det finns sportpriser som är otroligt förmånliga, både på rum- och matsidan, alltså frukostar och luncher. Det finns förhandlat och klart och är något som man som förening kan ta del av. Elitlagen har speciella avtal.
Nu är det dags för toppmöte i matchen mot Häcken och ni finns med som matchvärdar.
– Ja, det ska bli skoj, vi ska finnas med och heja fram tjejerna så att de går vinnande ur den matchen och så ska vi utse matchens lirare i båda lagen. Till dessa skänker vi en valfri övernattning på vilket Scandic-hotell som pristagaren själv vill. Dessutom kommer vi att skänka frukostvouchers.
Hur går det i matchen då, tror du?
– FC Rosengård vinner såklart! Det finns inget annat. Det måste man åtminstone tro. Jag har ju själv varit aktiv och spelat fotboll i åtta år i Norrköping, så intresset, förståelsen och kunskapen för idrotten finns där. Och vilken sammanhållning fotbollen skapar, jag menar – man tränade och spelade i ur och skur. Det är en så stor glädje i att vara med i en lagsport, det är en väldigt fostrande kultur. Det är också många ungdomars chans att få en plats i ett mer inkluderande sammanhang, beroende på varifrån man kommer. Det är inte alltid så lätt att hitta sin plats i skolan, men inom fotbollen går det ofta att hitta de vägarna.