Matchvärd: Språkservice

Pirkko Trpevski Kyllönen kommer ursprungligen från Vanda utanför Helsingfors, till Sverige kom hon som 20-åring med avsikt att studera språket. Hon hade precis tagit studenten på en språklinje och var mycket besviken över sitt betyg i svenska, bara näst högsta betyget blev det. Pirkko bestämde sig för att flytta till Stockholm, jobba där och studera för att senare åka hem igen och göra om den delen av sin studentexamen. Det blir sällan som man planerar, men tolk och översättare blev hon, på helt andra vägar än de som var tänkta från början. Och idag äger Pirkko tillsammans med sin man Sveriges största tolk- och översättningsföretag, Språkservice AB.

Pirkko och hennes man Antonijo Trpevski är båda i grunden tolkar och översättare. De startade företaget 1995 för att de tyckte att branschen kunde skötas bättre än vad den gjorde då.

– Vi bestämde oss för att ge oss in i upphandlingar för att se om vi kunde få förtroende att köra vidare, och så blev det, 1997 tecknade vi vårt första större avtal, berättar Pirkko. ”Jag har alltid känt ett väldigt stort ansvar för branschen, den har ju traditionellt hanterats med vänsterhanden. Jag menar att vi utför ett väldigt viktigt arbete ur många synvinklar; demokrati, integration och allt det där. Mitt uppdrag idag är att belysa vikten av vår bransch.”

Språkservice AB är sponsor till FC Rosengård och själv har hon uppdrag i föreningens styrelse. Hur blev det så?

– Språkservice AB har under många år sponsrat olika saker, men det har varit lite ad hoc. Det kan jag nog säga är mitt fel, jag kan vara lite impulsiv och när jag fått höra om något som är behjärtansvärt så har vi kört på det. Men vi valde att satsa på att engagera oss i bara en enda sak och det blev då FC Rosengård. Och för sju år sedan fick jag frågan om jag ville ingå i föreningens styrelse. Jag undrade varför, jag har aldrig spelat fotboll i hela mitt liv, men när jag tittade på FC Rosengård och allt som sker där, det samhällsengagemang man har och alla projekt man arbetar med, då kände jag att det matchade väldigt väl med vad mitt företag står för.

Pirkkos man Antonijo är uppvuxen på Rosengård, så det fanns förstås en geografisk koppling. Och fotbollsrelationen fanns där också, hans lillebror Goran spelade framgångsrikt för Malmö FF under en period av år.

– Och min son har förstås alltid spelat fotboll, så visst har jag tittat på när de spelade, säger Pirkko. ”Men jag tycker det är roligare nu, när jag känner att jag är en del av föreningen. Statusen på damfotboll har höjts och hela föreningen är synlig överallt.”

När FC Rosengård nu möter Umeå IK är Språkservice AB matchvärdar, något som Pirkko tror har ett värde för personalen.

– Det finns de som inte är ett dugg intresserade av fotboll, men som är intresserade av projekten som bedrivs inom FC Rosengård, och vissa har förstås ett rent fotbollsintresse. Vi är runt hundra anställda så det ryms allt möjligt inom den skalan. Men det är med stolthet vi visar att det är det här vi står för. Att synas i det sammanhanget ger oss ett värde.

Förutom att bjuda in anställda och samarbetspartners till matchen kommer Språkservice AB att bjuda alla barn på glass! En anledning så god som någon att ta med sig familjen på matchen.

Avslutningsvis Pirkko, nu måste du tippa matchen, det är sen gammalt!
– OK! Jag tror förstås inte att det blir lika många mål som mot Kalmar, men jag säger 4–1!

De senaste inläggen: