Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 13 oktober 2022 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Hej Jenny Damgaard, Klubbchef i FC Rosengård! Ni har påannonserat fredagens match mot Eskilstuna United FC som årets viktigaste match. Kan du utveckla det lite?
– Det är verkligen årets viktigaste match, utifrån innehållet och konceptet i matchen. Själva samarbetet med Tim Bergling Foundation är vi som förening – allt ifrån personal till ledare och spelare – otroligt stolta över för just frågorna runt psykisk hälsa är något som ligger väldigt nära många människor. Så vi ser onekligen behovet av det. Och om vi som förening kan lyfta de frågeställningarna med fotbollen som är vårt verktyg så känns det jättebra på många sätt och vis.
Varför är det just den här matchen som blir utvald?
– I måndags var det World Mental Health Day och hela den här veckan är kopplad till det och kallas World Mental Health Week, så det passar väldigt väl. Det vi vill med den här matchen är att sätta fokus på psykisk hälsa. Det är precis som när vi samarbetade med Cancerfonden och spelade i rosa matchställ och ville sätta fokus på den forskningen, eller när vi samarbetade med WorldPride och ville sätta fokus på inkluderingsfrågorna. Vi är inga experter på området, men det vi kan göra är att skapa dialog och hjälpa till att sätta fokus och arbeta bort stigmatisering och tabu inom området. Vi jobbar med utbildningar och har tagit hjälp av Mind och Suicide Zero, två organisationer som är kopplade till Tim Bergling Foundation. Vi gör det under parollen ”Tillsammans”, för ju fler vi är som lyfter de här frågorna och pratar om det och gör det till något som är helt vanligt och okej att prata om, då har vi vunnit väldigt mycket.
Allt detta låter ju väldigt fint och bra, men hur är det i verkligheten – om det kommer en liten tjej eller kille på fotbollsträningen som mår dåligt, har vi tillräckligt med kunskap för att kunna lotsa dem rätt då?
– Vi har inte expertisen, men jag hoppas att våra ledare och medarbetare i organisationen tar dialogen och samtalen och sen att vi tillsammans hjälper individen att få den hjälp hen behöver. Vi är tydliga med att vi inte är experter, men vi vill hjälpa till och prata om frågorna. Om någon kommer till oss och berättar att den mår dåligt, eller flaggar för det, då ska vi inte bara lotsa personen vidare till en hemsida eller ett telefonnummer utan då ska vi finnas där och ta en aktiv del i det fortsatta arbetet. Vi tillsammans med barnet i fråga! Vi ska finnas där och lyssna, inte bara höra utan verkligen lyssna och ta oss den tiden. Vi vill ge verktygen för att skapa miljöer dit barnen vågar komma och få förtroende för oss. Ett medmänskligt samtal där fokus ligger på stöttning, inte problemlösning, kan räcka långt och det är det vi fokuserat mycket på i våra interna utbildningar.
Kommer samarbetet med Tim Bergling Foundation att fortsätta framöver?
– Absolut! Tim Bergling Foundation har ställt frågan till oss och vi vill jättegärna fortsätta vårt samarbete. Initialt så var tanken att vi skulle ha fokus på detta under ett års tid som i de tidigare samarbetena, men vi vill jobba med de här frågorna alltid, så detta håller på att utvecklas till en del av vår ordinarie verksamhet som kommer att ligga i utvecklingsplanen för spelare och ledare framåt. Det är jättehäftigt!
Spelarna kommer att spela i ett nytt designat matchställ dagen till ära. Vill du berätta lite om det?
– Vi har tagit hjälp av hela föreningen på så sätt att alla lagen tillsammans i grupper har fått komma in med uttalande och citat om vad det är med fotbollen som gör att de mår bra. Vi har samlat in alla och använt de som är mest frekvent förekommande. Texterna har vi på svenska, engelska, somaliska, bosniska och arabiska som är de vanligaste språken i vår förening. Detta har vi gjort för att alla verkligen ska känna sig involverade och inkluderade i detta matchställ, alla har satt sin prägel på det och det känns jättefint. De olika uttalandena finns dels i Aviciis playsymboler som syns på framsidan av tröjorna, dels i siffrorna på ryggen. När vi ska jobba med ungas hälsa och välmående då måste vi inkludera barn och unga och ta in från dem vad vi behöver göra. Det tycker jag är fint.
Visst är det så att man kan bli lycklig ägare till en sådan matchtröja?
– Jajamen! I samband med att matchen mot Eskilstuna startar så kör vi i gång en auktion av tröjorna och intäkterna går in i initiativet #ForABetterDay och våra fortsatta insatser kring psykisk hälsa. Vi hoppas att många väljer att buda på dem. Auktionen håller på i en vecka.
Tror du att spelarna själva har en intern tävling emellan sig, vilken tröja som drar in mest pengar?
– Det har de absolut! Dels för att de är vinnarskallar, men framför allt för att de är stolta över arbetet vi gör. Kan deras namn och deras tröja bidra till fortsatt arbete så är de glada.
Avslutningsvis en kommentar från Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation:
– Vi är imponerade av FC Rosengårds starka sociala engagemang som kommer från hjärtat. Genom vårt samarbete har vi nått ut med viktig kunskap till många unga och det vill vi fortsätta med. Vi är också stolta över att FC Rosengårds spelare är så fantastiska ambassadörer för vårt gemensamma budskap, säger Klas Bergling.
P.S. Om du kommer tidigt till matchen så märker du säkert att det finns en spellista med musik som är på under spelarnas uppvärmning. Denna lista innehåller många av Aviciis (Tim Berglings) låtar. Det är spelarna i A-laget som själv har satt ihop den här listan, dels som en blinkning till samarbetet med Tim Bergling Foundation, dels som ett hommage till en av världens främsta låtskapare.