Matchvärd: VA Syd

Ringar på vattnet, en droppe i havet, många bäckar små…ja, metaforerna haglar när det handlar om dagens matchvärdar. Vi slog en signal till Dag Oredsson som är kommunikationsdirektör på VA SYD för att höra hur de ser på samarbetet med FC Rosengård, hur föreningen kan bli ”kranmärkt” och hur vi kan återanvända regnvatten för planbevattning.

För den oinvigde läsaren, vilka är ni på VA SYD och vad gör ni i det dagliga arbetet?

– VA SYD är ett kommunalförbund med fem medlemskommuner; Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö och vi tar hand om en av Sveriges största vatten- och avfallsorganisationer. Vi har verksamhet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och har en halv miljon kunder i sydvästra Skåne. Vi är en offentlig verksamhet som har stora osynliga värden i samhället, vi renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten och tar hand om det som spolas ner i våra avlopp för att vårda hav och vattendrag. Vi hanterar skyfall genom att skapa kreativa lösningar för vattnets väg och samlar in avfall och matrester för återvinning och återbruk. På våra bästa dagar syns och hörs vi inte, men när det stora maskineriet hackar till så ska vi se till att lösa det snabbt, exempelvis om en läcka uppstår. Vi har en gigantisk osynlig infrastruktur – alla våra ledningar i Malmö skulle räcka till Dubai om man la dem på rad!

Vi är så glada för att VA SYD är en del av FCR-familjen, hur yttrar sig samarbetet och hur tänker ni er att framtiden ser ut ihop med FC Rosengård?

– Vi tycker att vattnet är världens viktigaste livsmedel och det kan gifta sig bra med världens viktigaste leksak som är bollen, vi har en naturlig koppling! I vårt samarbete får vi en ännu större arena för att föra ut våra budskap och vi kan dessutom hjälpa klubben som en hållbarhetspartner och därför har vi tagit fram en färdplan för de här tre åren som vi ska samarbeta. FC Rosengård kan i sin tur hjälpa oss att stärka vårt arbete med social hållbarhet.

Det låter spännande. Hur yttrar det sig?

– Det handlar om hur vattenanvändningen ska synas i klubben och hur vi kan verka ihop med ungdomslagen i vår pedagogiska verksamhet. Dessutom ska vi arbeta med cirkulär ekonomi, ta exempelvis seniorspelare som får mycket material som kanske bara används en säsong och som sedan kan sändas vidare och återanvändas av andra. På det viset får vi inte så stora resurser som går till spillo. Nästa år vill vi se över hur vatten som livsmedel används i klubben, finns det onödig förbrukning? Tanken är att klubben ska bli ”kranmärkt”, där allt som serveras är det goda malmövattnet som kommer ur kranen och man alltså inte köper in vatten på flaska.

– Det kommer ju också vatten från himlen – regnvatten. Vi tänker arbeta med frågan hur vi tillsammans med Malmö stad kan skörda vatten på ett bra sätt på FC Rosengårds anläggningar, hur vi kan samla regnvatten och bevattna planerna med det så att vattnet återanvänds.

Nu är det ju dags för ett klassiskt Skånederby, Kristianstads DFF står för motståndet. Vad tror du om matchen?

– Jag tror på en solklar vinst för FC Rosengård! Min enda farhåga är att när man är så bra som FC Rosengård så är det många spelare som har ett tight program. Jag hoppas att orken räcker! Kristianstad spelar ju för en Champions League-plats och kommer nu senast med en vinst i ryggen men jag hoppas alltså på hemmaseger.

De senaste inläggen: