Matchvärdar: Swedbank & Sparbanken Skåne

Dagens matchvärd är finansiärerna till Hattrick by FCR: Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, i arrangemang av Swedbank och Sparbanken Skåne. Birgit Hansson är ordförande i Sparbanksstiftelsen Skåne. Hon har varit med sedan starten 1991 och är ordförande sedan 2013. Vi fick en pratstund med henne om vad det är som gör att Sparbanksstiftelsen tycker att Hattrick by FCR är ett så bra initiativ.

– Att vi stöttar och är medfinansiärer till Hattrick by FCR är för att vi verkligen gillar det här med tjejers idrottande och tjejerna i FC Rosengård är förebilder. Och vi tycker att tjejerna har fått stå tillbaka för mycket rent ekonomiskt inom idrotten. Även om det hänt en del på senare år så är det absolut inte jämlikt på något sätt. I Hattrick by FCR adderar vi dessutom kunskap kopplat till idrotten men också inom andra områden, berättar Birgit Hansson.

Kan du ge ett bra exempel på andra områden där ni delar med er av er kompetens?
– Ekonomi och hållbarhet är teman vi genom åren jobbat mycket med och vi kompletterar med träning, hälsa, sociala medier och hur man kan hantera digitala kanaler med säkerhet och etik, sådant som är viktigt för unga idag. Vi utbildar också i privatekonomi. Vår bank är ju Swedbank och kapitalet kommer från utdelningen på Swedbank-aktierna och då vill vi gärna att våra kunder ser att vi ger något tillbaka till samhället. Det är verkligen en hållbar återvinning i samhället. Så vi bidrar med utbildning i privatekonomi för ungdomar, en sund ekonomi är viktig och att man mår bra i den delen.

Nu är det ju snart dags för kick off för nästa omgång av Hattrick då fokus kommer att vara på psykisk hälsa.
– Det är verkligen högaktuellt. Vi ser att den psykiska ohälsan ju har ökat bland unga och idrotten och förebilderna kan göra mycket för att motverka det och förebygga och hjälpa de som redan är drabbade av psykisk ohälsa. Det är många enkla saker, men som är så oerhört viktiga för den psykiska hälsan. Föreningslivet är viktigt och vi måste satsa på att få in fler unga i föreningslivet, tyvärr har vi ju sett att det gått tillbaka något. Vi vill gärna se att unga utbildar sig till ledare inom idrotten, så vi hjälper till att skapa förutsättningar för det med. Föreningslivet har en sådan positiv kraft, det kan man inte nog betona.

Nu är det dags för FC Rosengård att möta Linköpings FC och på den matchen ska ni vara matchvärdar. Vad innebär det rent konkret?
– Jag och vår VD Sanne Mårtensson kommer att finnas på plats och heja fram FC Rosengård, vi ska också dela ut priser till matchens lirare i båda lagen. Sanne medverkar också på kickoffen för de nya Hattrick-lagen innan matchen.

Vågar du dig på att tippa matchen?
– Jag tror att FC Rosengård vinner med 3-2. Jag beundrar verkligen de här tjejerna som jag tycker är så duktiga.

De senaste inläggen: