Med analytisk blick för spelet och ett brinnande intresse för att utbilda

Fatima gick Football for Lifes ledarskapsutbildning, nu lär hon ut grunderna i fotboll till barn i FC Rosengård.

Det var när Fatima Al-Yassiry sommarjobbade på ”Tillsammans i förening” som hon kom i kontakt med Football for Life och ledarskapsutbildningen. Fatma, som tidigare gått utbildningen, kom och berättade om allt vad den innebar och Fatima kände omedelbart att det var något för henne.

– Direkt när jag hörde att det handlade om fotboll tänkte jag att jag skulle skriva in mig där, berättar Fatima när vi träffar henne i Folkets Park en solig dag. ”Jag fick reda på att vi skulle använda oss av fotbollen som verktyg i ledarskapsutbildningen så jag valde att registrera mig och gå på första mötet och träffa alla andra. Det var så det började.”

Fatima är något så ovanligt som en fullständigt dedikerad, analyserande fotbollsentusiast som inte har spelat själv i organiserad form. Visst har hon spelat med vänner på lediga stunder, men inte i ett lag. Däremot har hon spenderat många timmar framför teven med pappa som var den som introducerade henne för fotbollen. Och hon har ett stort analytiskt intresse.

– Ja, jag gillar att titta på matcher och tänka ut vad lagen kunde ha gjort bättre. Jag har suttit med min pappa och tittat på fotboll sedan jag var liten. Vi kollar spanska lag, engelska, Barcelona, Milan, Liverpool – jag har lärt mig följa de stora lagen och hur de förändrats. Vi tittar också en del på damfotboll, men det handlar då mycket om landslag och sådana matcher som sänds på teve. Intresset växte och blev större när jag gick i nian och då började jag att testa mig själv, skriva om hur matcherna gick och vad som hade kunnat förbättras. Och så började jag dela med mig av det.

Under ledarskapsutbildningen träffades deltagarna två gånger i månaden. De första i fysisk form, men i takt med att pandemin begränsade rörelseytorna blev träffarna i stället digitala. Fatima är mycket nöjd med vad hon fick lära sig under resans gång.

– Ibland träffades vi också utanför utbildningen, berättar Fatima. ”Tidigare så hade jag mitt fotbollsintresse mer eller mindre för mig själv, det var inte så att jag gick och träffade personer som delade detta intresse. Men genom utbildningen fick jag en chans att förverkliga det och de verktyg och föreläsningar vi haft har jag tagit med mig, tillsammans med de andra. Nu vet vi exempelvis hur vi ska hantera ett problem om konflikter uppstår. Vi fick testa och jag fick en bra förberedelse inför det riktiga.”

Och det riktiga, det är att träna barn och ungdomar i fotboll, något som Fatima nu gör en dag i veckan.  Hon är en av tränarna för barn födda 2015–2016 i FC Rosengård, både flickor och pojkar, som tränar tillsammans på Rosengårds IP. Det är ungefär 25 barn i laget och förutom tisdagens träning har man också spontanfotboll på söndagarna för de som vill och kan. Att bli tränare, att ta den aktiva rollen har alltid varit en dröm, berättar Fatima. Hon vill hellre planera och stötta laget än att spela själv. FC Rosengård är en förening som hon länge varit bekant med, där har hennes syskon och vänner spelat.

– Man måste vara försiktig och inte särskilt strikt när man introducerar barnen till fotbollen. Det handlar om att lära ut grunderna och det har jag fått hjälp med att lära mig genom utbildningen. Det är många tjejer som har ett stort intresse för fotboll rent allmänt, men de har tvekat att komma med för att killarna dominerar på plan. Men tjejerna kan ta ett steg in i sporten, det är väldigt viktigt. Det är dags nu!

Hur är det nu då, efter att den ettåriga utbildningen är avklarad, har du någon kontakt med de andra deltagarna?
– Ja då! Med en hel del faktiskt. Det blir mest via sociala medier.

Du studerar ju statsvetenskap vid Lunds universitet, hur valde du den utbildningen?
– Jag har en bakgrund inom samhällsämnen från gymnasiet, så jag är bekant med ämnet, men det är en utmaning. Jag har alltid varit intresserad av politik, men det är inte säkert att jag framöver vill jobba med något som har med statsvetenskap att göra. Jag skulle hellre vilja arbeta med fotboll, men jag får se vilka chanser som kommer!

Fakta: Fatima Al-Yassiry

Ålder: Nitton.

Gör: Studerar statsvetenskap vid Lunds universitet.

Favoritlag: FC Barcelona.

Uppväxt: På Örtagården, Rosengård. Föräldrarna kom till Sverige från Irak för cirka 30 år sedan.

En ledig dag:
– När jag inte har plugg eller något specifikt, då sätter jag på teven och kollar om det finns några matcher att följa. Det är fotboll som dominerar! Vi i familjen prenumererar varje år på de olika kanalerna, så att vi kan se alla matcher.

De senaste inläggen: