Med IF Lödde på Hattrick-äventyr

Klockan är 16.57 och ett fågelsträck med gäss flyger i effektfull v-formation över Tolvans IP i Löddeköpinge, ett förebud om vår och varmare tider. Samtidigt äntrar 22 förväntansfulla IF Lödde-spelare konstgräset. Klockan har inte hunnit slå fem när Caroline Seger och Fiona Brown får skriva sina första autografer.

Men det är inte bara därför de är på IF Löddes hemmaplan denna kväll, landslagsspelarna är med som peppiga inspiratörer i projektet Hattrick by FC Rosengård som syftar till att få tjejer att stanna kvar i fotbollsvärlden. Robin Lindroos, till vardags tränare i FCR:s U17-lag, har lagt upp ett träningsprogram som innefattar teknik, speluppfattning och spelövningar och efter en kort introduktion är träningen i full gång. Spelarna, 12 och 13 år gamla, lyssnar noga på Robin och följer entusiastiskt hans anvisningar.

När det är dags för övningen ”Tre i rad” adderas ett tävlingsmoment som framkallar både glada tjut och ilskna utrop. Tro mig, det finns vinnarskallar redan i låg ålder!

Lina André är tränare för tjejerna i IF Lödde i vanliga fall, men den här kvällen får hon finna sig i att stå utanför planen när laget drillas av FC Rosengård-gänget. Hon berättar om laget som hon lett i sju år och som tränar två gånger i veckan utöver match.

– Vi har ett lag i seriespel i varje åldersgrupp, men de tränar tillsammans. De som varit här längst har spelat sedan de var fem, sex år, samtidigt finns det några nya som bara tränat fem, sex gånger. Det är stor spridning, vilket är kul men också en utmaning.

Det är andra året laget deltar i Hattrick by FC Rosengård.  I fjol hade de också besök av spelare under en aktivitetskväll samt deltog i Pride Cup som spelades i Malmö i augusti.

– Det var kul. Jag var star struck på Lotta Schelin, som var där som ambassadör, och det var spelarna med, men jag var det för att jag vet vilken stor spelare hon varit, medan tjejerna hade sett henne i ”Masked singer” skrattar Lina.
– En sak som är roligt med projektet är att vi har väckt tjejernas intresse för damfotboll. Vi har varit inne på Malmö IP och sett någon match med FC Rosengård och vi var också på damlandskampen i november. Det känns som att det intresset över lag har ökat!

Kunskapsdelen, som i år fokuserar på psykisk hälsa, ser Lina också fram emot.

– Spelarna är i en ganska känslig ålder där man märker att det pågår mycket i deras huvuden, så jag hoppas de får med sig några tankeställare.

Nu är det dags för spelövningar. Robin Lindroos delar upp spelarna i lag och blåser i gång.

– Mycket bra räddning! hojtar Caroline Seger när en av målvakterna gör en snygg parad.

Sen springer hon i väg för att hämta bortskjutna bollar medan Fiona Brown tittar koncentrerat på spelet.

– Det är roligt att se hur glada spelarna är och kul att se hur mycket FC Rosengård gör utanför Malmö IP, säger Fiona. ”Det är viktigt att de unga spelarna lär sig mer än bara fotboll, om hur de kan respektera varandra och lyssna på tränaren. Med allt det som händer i världen just nu är det ännu mer viktigt att spelarna kan få vara med på detta. Om jag hade fått vara med om ett sådant här projekt när jag var ung hade jag tyckt att det var jättekul. Det är skönt att klubben gör så mycket för andra. Spelarna kommer ju också att få en föreläsning och det är viktigt att de lär sig mer än bara vad de kan göra på plan.”

Caroline Seger håller med.

– När vi kommer ut till föreningarna på det här sättet vet vi ju aldrig vilken nivå lagen är på, den är ju väldigt blandad. Så för oss handlar det om att inspirera och motivera spelarna som är på plats och idag har det förhoppningsvis varit precis så.

Grågässen som flög över planen har nu ersatts av en ryttlande rovfågel som strax kommer till ro på ett av de höga stängslen intill arenan. Solen håller på att sjunka och träningspasset avslutas med att spelarna får möjlighet att ställa frågor till Caroline Seger och Fiona Brown. Det visar sig bli en viktig del med tips, tricks och inspiration för de unga spelarna. Caroline Seger berättar om hur förutsättningarna har ändrats på ganska kort tid.

– När jag var liten fanns det ingen möjlighet för tjejer som spelade fotboll att bli proffs, men det finns det idag. Ni kommer att kunna spela var ni vill! Framtiden är er!

Spelarna ser nöjda ut med den upplysningen.

Klockan har nu hunnit bli 18.15 och laget har satt sig till rätta i klubbstugan där mängder av pokaler och priser på hyllor längs väggarna skvallrar om föreningens framgångar. Samtidigt som de hungriga spelarna får förplägnad i form av smörgåsar och fika presenterar FC Rosengårds Louise Eklund sig och berättar lite om föreningen.

Sen är det dags för Linnéa från Sparbanken Skåne att prata om ekonomi.

– Hur många har ett eget bankkort? frågar hon nyfiket.

Många händer flyger i luften.

I takt med att Linnéa förklarar vad Swish och bank-ID är, hur man betalar en räkning och vad en budget är försvinner mackorna på faten. Spelarna får några uppgifter att diskutera med sina bänkgrannar. Vad är det okej att låna till? Hur mycket av sin inkomst/veckopeng bör man spara? Diskussionerna lyfter mot taket när mörkret lägger sig utanför fönstret. Att låna till bostad eller studier tycker alla är skäligt, men till en resa…nej, det är ju självvalt, det får man spara till i stället säger en spelare med emfas.

Linnéa varnar tjejerna för att ta så kallade sms-lån, och berättar hur dyrt det blir i slutändan. En av spelarna har sett programmet Lyxfällan på teve och berättar om en episod därifrån.

– Lämna aldrig ut era koder till bankkort eller bank-id till någon, uppmanar Linnéa. ”Och lova mig att ni är schyssta mot varandra på sociala medier!”

Därefter ska det handla om vad psykisk hälsa är för något och vilka myter som finns kopplade till det. Louise Eklund, som ansvarar för Hattrick från FC Rosengårds håll, står framför gruppen och leder diskussionen.

– En av fyra drabbas någon gång i livet, säger Louise Eklund och berättar om att FC Rosengård samarbetar med Tim Bergling Foundation. Tim, mer känd som DJ:n och artisten Avicii, känner Löddespelarna mycket väl till och flera gillar hans musik.

Louise ställer frågor som spelarna får diskutera tillsammans. Hur ser din framtid ut? Vilka drömmar har du? Allt ackompanjeras av ett bildspel som hjälper till att göra det hela tydligare.

– Jag vill bli känd, rik och snygg säger en spelare med glimten i ögat. ”Äsch, det är jag ju redan”, skrattar hon sen.
– Jag vill bli tatuerare när jag blir vuxen, funderar en annan.

Diskussionens vågor går höga.

– Ja, ni ser. Om man funderar på de här frågorna så fastnar man inte så mycket i nuet under sina jobbiga stunder, utan tänker framåt i tiden, säger Louise. Och fortsätter med att uppmana spelarna att fundera över hur man kan hjälpa en kompis som mår dåligt.
– Jag tycker man ska prata med henne och försöka hjälpa till, säger en av spelarna.

Tjejerna i laget får sen konkreta råd om hur man kan förbättra sina kunskaper, värdefulla tips i vardagen, och när det är läge att kontakta en vuxen man litar på.

Kvällen avslutas med att spelarna får se en kort film med Fiona Brown, där hon – som varit hårt skadedrabbad – berättar om hur viktigt det är att man har trygghet och gemenskap i sitt lag och att man ska veta att man alltid är just en del av detta lag, inte minst om man drabbas av skador. Och att alla i ett lag är lika viktiga.

Klockan är nu 19.45. Louise Eklund delar ut goodie bags från OBOS, damallsvenskans titelsponsor, medan tjejerna i laget pratar om det kommande träningslägret i Hovmantorp. Sen samlar de ihop sina träningsväskor, sätter på cykelhjälmarna och försvinner ut i mörkret. Kvällens övningar är till ända och förhoppningsvis har det såtts några fröer i de unga spelarna, fröer som kan växa och skapa medvetenhet om både spelet fotboll och den viktiga psykiska hälsan.

Fakta: Spelare i IF Lödde

Ellen André (till vänster i bild):

Ålder: 12, ska fylla 13.

Har spelat: Sedan jag var fem!

Favoritposition: Mitt-mitt

Vad var roligast på träningen?
– Uppvärmningen, man lärde sig titta upp och hitta spelare.

Lärde du dig något nytt idag?
– Vi rörde oss mycket och fick tänka på ett annat sätt än vi brukar. Och det var kul att få träffa Caroline och Fiona. De är väldigt bra förebilder och man blir ännu mer peppad till att kunna spela fotboll som heltidsjobb och göra det man vill.

Ellen Appelgren (till höger i bild):

Ålder: 12 ska fylla 13.

Har spelat: Sedan jag var fem!

Favoritposition: Mitt-mitt eller på någon kant

Vad var roligast på träningen?
– Jag tyckte att både matchen och uppvärmningen var väldigt rolig. Det var för att vi fick lära lite nytt som vi inte gjort innan.

Lärde du dig något nytt idag?
– Vi fick lära oss lite av Caroline och Fiona om hur dom har gjort under sin uppväxt. Och att det går att följa sina drömmar och kunna göra det man vill!

De senaste inläggen: