Med stort hjärta för FC Rosengård

Eldsjäl är ett märkligt och ganska slitet uttryck, men finns det egentligen något bättre ord för att beskriva en person som gör eller har gjort allt det nedan beskrivna i vår förening? I sitt fotbolls-CV ståtar Sven-Olof Hultén nämligen med bland annat följande: statistiker, bollkalle, lagledare, evenemangsansvarig och staketryttare. Men det var som helt vanlig supporter han började följa damfotbollen i vår förening en gång för länge sen.   

– Ja, det var när Eva Bernstrup var tränare, fastslår ”Svempa”, som han kallas, och då kan vi datera hans intresse till mer än 40 år tillbaka i tiden.

Sven-Olof började följa Malmö FF:s damer i det som då var division 1 södra. Då som nu spelade laget på Malmö IP, även om det då fanns löparbanor runt planen och färre läktare på arenan. På den tiden var Sven-Olof mitt uppe i arbetslivet och följde mest hemmamatcherna. Snart upptäckte han att när spelschemat lades så hade lokalkonkurrenten Skabersjö IF, som spelade i samma serie, hemmamatch när Malmö FF hade bortamatch. På det sättet kunde han se de flesta av båda lagens hemmamatcher.

– Jag minns första gången när jag skulle se en Skabersjömatch och var inne och snurrade i Skabersjö by och letade efter planen en söndagsförmiddag. När jag äntligen fick syn på en människa där så fick jag reda på att planen låg ända nere vid järnvägen. Men jag hittade dit till slut och började följa även Skabersjö. Och jag har ju sett både Eva Zeikfalvy och Malin Lundgren när dom spelade där.

När Malmö FF började spela på Stadion följde han med dit och beskriver det som att publiken på pressläktaren blev som en liten familj. De flesta trogna åskådarna lärde känna varandra och pratade med varandra på matcherna. Tillsammans med en annan supporter började Sven-Olof engagera sig i att ta fram ordentlig statistik för föreningen, vad gäller spelare och matcher från det att damfotbollen startade. Ett grovjobb som verkligen förtjänar högsta beröm och som ligger till grund för klubbens samlade statistik.

Idrottsintresset har Sven-Olof med sig från sin egen ungdom. Då spelade han fotboll i BK Olympic, som dåförtiden inte var ett Lindängenlag utan hade sin klubblokal på Gråbrödersgatan på Gamla Väster. Det blev spel i juniorlag och reservlag. Sen blev det hockey för hela slanten i Malmö ishockeyklubb med hemmabana på Östra isbanan, där nu Kirsebergs ishall står. Där verkade han också under många år som spelare, tränare och matchfunktionär i IK Pantern.

Parallellt med idrotten har musiken varit viktig i hans liv.

– Jag fick mina två första LP-skivor julen 1964. Det var en med Beatles och en med Rolling Stones. Och så fick jag en skivspelare, en sådan där med högtalaren i locket! Dom skivorna gick varma sen. När affärerna öppnade igen på annandagen så var jag där med farsan och köpte fler skivor. Och sen har det bara rullat på!

Skivsamlingen han har är stor, det började med de brittiska popgrupperna på 60-talet men den har vuxit rejält och han säger sig tycka om all sorts musik; från rock och pop till blues och elektrifierad folkmusik.

– Men jag är egentligen inte skivsamlare, jag är musiksamlare. För jag är inte en sån som måste ha en originalutgåva eller en förstapressning säger Sven-Olof bestämt.

Det har blivit många konserter också under årens lopp tillsammans med kompisar, framför allt när stora grupper kommit till Köpenhamn för att spela. Sven-Olof berättar om upplevelser med Rolling Stones, U2 och Paul McCartney innan vi återvänder till plan 6 på Malmö stadion.

”Staketryttarna” var ett gäng herrar som ofta tittade på damlagets träningar. I detta illustra sällskap ingick även Sven-Olof när hans arbetstider medgav. Så småningom gled supporterskapet över i mer konkreta uppgifter för föreningen.

– Vid något tillfälle anmälde jag mig som frivillig när föreningen sökte ideella krafter och då hamnade jag i entrén på Malmö IP där jag satt och släppte in alla åskådare som hade årskort och fribiljetter. Det höll jag på med i någon säsong.

Det ena ledde till det andra. Efter något år fick Sven-Olof frågan om han ville bli evenemangsansvarig, han vill minnas att det var runt 2003. Såklart sa han ja, och fler uppgifter skulle det bli.

– Jag följde ju A-lagets träningar och när jag ändå var på plats så stannade jag kvar och tittade på division 2-laget och sen var det ju något ungdomslag som tränade efter dem… Så ja, jag var där i princip hela kvällarna. Och så såg jag såklart även hemmamatcherna, och följde med på de bortamatcher som var hyfsat nära. En dag kom Patrik Persson – som då var tränare för 17-årslaget – och frågade om jag inte kunde bli lagledare. ”Du är ju ändå alltid här”, sa han. Så då blev det på det viset och så blev jag lagledare i några år framåt.

Ett vanligt år, det vill säga ett år utan pandemi, följer Sven-Olof de flesta av lagets träningar och hjälper till som bollkalle. I fjol och i år har han varit ”trappvakt” på matcherna, en som kontrollerar den uppfällbara trappan ner till plan och som är en direkt anpassning till coronalägets restriktioner om att avbytarna ska sitta på läktarna och inte nere i avbytarbåset.

Sven-Olofs absoluta favoritspelare genom tiderna är amerikanska Denise Reddy, en brytsäker försvarare som spelade i föreningen 1995–2005 (senaste säsongen aktuell som assisterande tränare för Chelseas damer som ju spelade Champions League-final för bara några veckor sedan).

– I dagens lag tycker jag att Ria Öling är en jättehärlig spelare. Jag visste inte mycket om henne innan hon kom hit, mer än att hon hade spelat i Växjö två säsonger. Men hon har verkligen vuxit!

Fakta: Sven-Olof Hultén

Ålder: Fyller 71 i år, men det där tror vi faktiskt inte på…

Hobby: Började släktforska när han blev pensionär. Det har lett till att han nu är jourhavande släktforskare i Malmö släktforskarförening som håller till på Malmö stadsarkiv.

Rekord: – 2006 såg jag 29 av totalt spelade 32 matcher. De jag inte var på, var Umeå och Sunnanå på bortaplan. Och Öster borta, men den dagen jobbade jag!

Favoritarena: Fotbollsintresset har tagit Sven-Olof till många allsvenska arenor, från Mallbacken till Göteborg och Linköping.
– Men Vittsjös arena är en av de mysigaste, det är en väldigt trevlig miljö med bra service och goda korvar!

De senaste inläggen: