Mensutmaningen

Idag skickade vi ut ett pressmeddelande om Mensutmaningen, en utmaning till andra idrottsföreningar att börja jobba aktivt kring frågor om mens.
Här är pressmeddelandet:
FC Rosengård utmanar idrottssverige – ”fler klubbar måste bryta menstabut”
Drygt fyra av tio kvinnor står över träning* en eller flera dagar under mens och många oroar sig för att träna i samband med mens. Trots detta har det gjorts och pratats väldigt lite om mens och träning i landets idrottsföreningar.
Med den övergripande målsättningen att ge tjejer bättre förutsättningar att träna och spela match, har FC Rosengård sedan årsskiftet jobbat aktivt för att bryta menstabut inom den egna klubben. Genom utbildningar, en öppen dialog och anpassade rutiner för träning och match jobbar klubben både inom elit- och ungdomssatsningen för att förändra både attityden och förbättra villkoren för både träning och match.
Nu utmanar och uppmanar klubben, tillsammans med mensskyddstillverkaren Libresse, resten av idrottssverige att också börja jobba aktivt med frågan genom att ta del av den metod som FC Rosengård utvecklat.

  • Vi är en klubb som alltid engagerar oss för jämlikhetsfrågor och menstabut definitivt en sådan viktig sak. Därför vill vi utmana alla idrottsföreningar i Sverige att göra samma sak genom att göra något konkret för att skapa förändring, säger Therese Sjögran, som ansvarar för projektet hos FC Rosengård.

På sajten mensutmaningen.se delar FC Rosengård med sig av sina egna erfarenheter och hur man som klubb eller enskilt lag kan komma igång och vara med i den här utmaningen. Alla lag eller klubbar som vill delta i initiativet kan anmäla sig på webbsidan där det också finns forskningsbaserade tips och råd för alla tränare som vill veta mer om mens och träning.

  • Genom hela min idrottskarriär har ingen på riktigt pratat mens med mig, varken läkare eller tränare. Det känns så viktigt att vi 2017 ändrar på det och ger den unga generationen tjejer som idrottar möjligheten att tidigt få både insikt om hur kroppen fungerar och kanske få hjälp om man behöver det, säger en av projektets ambassadörer Lotta Schelin.
  • Vårt mål är att okunskap och tabun inte ska vara ett hinder för någon tjej att utöva sin sport, säger Margareta von Renteln på Libresse, som i projektet bistår med forskningsbaserad kunskap och den sajt där allt material finns samlat. Vi hoppas att riktigt många lag inom många olika idrotter ansluter sig till den här utmaningen för att alla tjejer ska kunna idrotta på mer jämlika villkor.

Här är några tips ur FC Rosengårds rekommenderade program för att börja jobba aktivt med menstabut:

  • Börja prata om mens. Samla laget efter en träning och ”öppna på locket”. Genom att som tränare visa att du är öppen är det lättare även för de yngre tjejerna att våga fråga eller prata.
  • Se till att du som tränare har baskunskap om mens och hur den kvinnliga kroppen påverkas. Särskilt viktigt för manliga tränare!
  • Möjliggör för så många tjejer som möjligt att vara med att träna, även om de mår lite dåligt under menstruationen. Anpassad träning och övningar kan underlätta för dem med svåra smärtor eller känningar.
  • Mensskydd i tränarväskan ska vara lika naturligt som kompresser och vattenflaskor! Att till exempel behöva ta till pappershanddukar inför en tävling eller match skapar både stress och gör att fokus tas från prestationen till att istället oroa sig för att blöda igenom.

För mer information se www.mensutmaningen.se
*Siffror från en tidigare publicerad undersökning av svenska kvinnors förhållande till mens och träning utförd av YouGov på uppdrag av Libresse.

Presskontakt:
Therese Sjögran, sportchef
Tel: 0735-29 61 47
Email: [email protected]
Magnus Ericsson, kommunikationsansvarig
Tel: 0720-67 46 77
Email: [email protected]