Mikaela drömmer om landslaget

Det senaste halvåret har det hänt mycket i Mikaela Stojanovskas liv; landslagsuttagning, prisad som lovande talang, uttagen i A-truppen mot Växjö i Svenska Cupen och nu senast en plats i Dam B-laget. Vi lyssnade med det unga löftet om hur hon ser på sin vardag i FC Rosengård och om vilka drömmar hon har för framtiden.  

Om vi tar alla de där ovan nämnda händelserna i tur och ordning Mikaela, berätta om landslagsuttagningen i F06-landslaget!
– Det var väldigt kul och lärorikt att få vara med i Göteborg och roligt att få spela med spelare i samma ålder som är på samma nivå som jag själv. De spelar med en annan uppställning i landslaget, så det blev en annan roll för mig just då. I Göteborg spelade vi internmatcher. Sen har vi varit på landslagsläger på Bosön två gånger efter det och då mötte vi Västerås båda gångerna, det är ett division 1-lag. Det gick bra för mig och för laget också, vi vann båda matcherna. Det var en stor trupp på 40 i Göteborg, men nu har den minskats till 30 spelare.

Kan du berätta om hur ett landslagsläger går till?
– Vi hade ju träningar och matcher och så var det teori och info om vad som kommer att hända längre fram. Sen hade vi fysgenomgång där tränarna gick igenom vad man kan göra för att inte bli skadad. Och någon som kan mycket om kost kom och berättade och vi fick lära oss att laga viss mat. Det var ju nyttiga saker, och det var faktiskt väldigt gott även om jag inte riktigt trodde att det skulle vara så. Hemma är det nämligen mest min bror och min mamma som lagar mat.

Var det självklart att välja att spela för svenska landslaget och inte för det makedonska?
– Dom har faktiskt kontaktat mig, både deras A-lag och deras F19-landslag, men jag satsar på det svenska landslaget!

Du fick pris som lovande talang vid FC Rosengårds årsmöte, vad säger du om det?
– Jag blev faktiskt helt chockad när jag fick reda på det, det är väldigt kul att folk tror på att jag kan bli någonting längre fram.

Och så kom du med i A-truppen i Svenska Cupen, när laget mötte Växjö.
– Ja, det var verkligen jättekul att få vara med i truppen och vara en del av laget i just den stunden. Jag förstår att jag inte fick speltid, men bara att vara med och sitta på bänken ger mig en del erfarenhet. Och de var väldigt snälla och tog hand om mig, jag kände mig väldigt bekväm. Min gamla tränare fanns ju också med i laget, när jag spelade med 06: orna var ju Angel Mukasa min tränare ett litet tag.

Vad funderade du över när du satt där på bänken med erfarna spelare som Loreta Kullashi och Bianca Schmidt?
– Jag kollade mest på den positionen som jag själv spelar på, alltså ytterback. I denna match fick Mia Persson hoppa in på ytterbacken.

Har du alltid varit försvarsspelare?
– Nej, verkligen inte. I Trelleborg var jag forward, och när jag flyttade till FC Rosengård blev jag först ytter- och sedan innermittfältare. I slutet av säsongen blev jag mittback och flyttades sen upp som mittback. Men så drog vår ytterback korsbandet och nu har jag fått spela på den positionen sedan dess. Så jag har spelat på alla positioner i laget förutom målvakt!

Du har varit med på en A-lagsträning också!
– Ja, det var spännande och kul och lärorikt att få testa på en träning med dem.

Känner du några av A-lagsspelarna sedan tidigare?
– Jag har spelat med Bea Sprung, så henne känner jag. Tidigare har jag också spelat med Hanna Bennison, men hon gick till Everton. Sen har ju Stefanie Sanders spelat lite med oss i F19-laget.

Om vi nu backar bandet en bit, kan du berätta om när du började spela fotboll?
– Det var i IFK Trelleborg och jag började 2012. Redan innan dess hade jag varit med och spelat inomhus för mindre barn, men som sexåring började jag spela ute, det var då femmanna-fotboll. Sen spelade jag där tills för fem år sedan då jag gick till FC Rosengård. I IFK hade jag spelat med 06: or, 07: or och 08: or i samma trupp och jag kände att jag behövde mer utveckling. Jag provtränade med FC Rosengård och kom med i 06-laget. Där spelade jag fram till förra säsongen då jag flyttades upp till U19. Men jag har också fått spela med U17-laget.

Du har också spelat handboll i Trelleborg HBK, var du lika lovande i den sporten?
– Ja, folk säger det! Jag har fått höra att jag har bra spelförståelse. Skott var inte min bästa grej, men jag är bra på att röra mig, är en bra passningsspelare. Jag har spelat handboll längre än fotboll faktiskt. Men så ville jag satsa på fotbollen så då fick jag ta beslutet att lägga av med handbollen.

Nu går du i nian på Malmö Idrottsgrundskola. Det betyder att du har fotboll på schemat?
– Ja, det blir sammanlagt sex träningspass per vecka totalt, sen gör jag ju några extra träningspass på egen hand. Kanske gym eller går ut och spelar boll utöver träningen.

I fjol spelade du mycket i F19-serien, trots din ungdom. Vad lärde du dig av det?
– Jag utvecklas mer och mer av det, spelet går snabbare om man jämför F19 med 16-åringar. Det blir tuffare i närkamperna, allt blir ett snäpp högre och det känns bara bra för mig, för då kan jag använda mig av mina spetskvaliteter och utveckla det jag behöver.

Vilka är då dina spetskvaliteter?
– Jag är väldigt snabb och sen har jag väldigt bra spelförståelse. När jag får passningen så vet jag redan var jag ska passa och hur jag ska röra mig.

Hur ser du på ditt 2022, vad vill du att året ska innehålla?
– Jag vill fortsätta vara med i landslagstruppen. Nu är jag överskriven i Dam B, så jag kommer att få spela i division 1. Det jag vill satsa på tillsammans med lagen är att vinna F19-serien och gå upp till Elitettan med Dam B. Jag kommer att träna varannan vecka med F19 och varannan med Dam B. Med landslaget kommer det att bli landskamp mot Norge, EM-kval i oktober och två turneringar. En av dom nu i maj.

Hur kändes det att dra på sig landslagströjan för första gången?
– Ah, jag har faktiskt inte haft den på mig än, vi hade andra tröjor när vi spelade på lägren. Jag skulle spelat mot Finland, men det blev inställt för Finland blev rödlistat då.

På klubblagsnivå, hur har försäsongen varit nu, med träningsmatcher och så?
– Vi har spelat några matcher, min första var mot ett kill-lag. U19 mötte Hyllies P06 och så har vi med Dam B mött FC Rosengårds P06. Det var utvecklande, de var väldigt snabba. Det som är speciellt med mig är att fast killarna är större så vågar jag ändå gå in i närkamperna. Jag har modet i mig att göra det. Jag tog till exempel ut ett filmklipp från Spiideo och tittade, från matchen mot Hyllie. Han som jag var i närkamp med då går på min skola så jag vet vem han är, och det finns vissa killar som inte vågar gå in i närkamp mot honom, han spelar väldigt aggressivt. Jag gick in i en närkamp mot honom, jag flög visserligen, men jag vann bollen!
– Och jag fick spela med Dam B nu förra helgen, mot Bromölla som gått upp till Elitettan. Vi vann matchen, det var tydligen första gången vi vunnit mot det laget. Jag kom in i halvtid och det gick bra för mig.

Fakta: Mikaela Stojanovska

Nationalitet: Svensk, föräldrarna kommer från Makedonien.

Ålder: 16 år.

Gör: Går i nian på Malmö idrottsgrundskola.

Moderklubb: IFK Trelleborg.

En ledig dag: Är med familjen, ibland tar vi med släkten och tar en promenad i Bokskogen.

Äter helst: Kötträtter.

Musik: Peppmusik och Balkanmusik går också bra.

Förebild/idol: Mitt favoritlag är Barcelona så jag och min bror ser ofta deras matcher, både dam och herr. Jag följer ju Fridolina Rolfö, jag vill själv spela i ”Barca” när jag blir äldre.

De senaste inläggen: