”Min intention är att jag vill göra gott i mitt eget område”

Idil Cimen strålar i kapp med marssolen när hon sätter nycklarna i dörren till FC Rosengårds kansli och bjuder oss välkomna. Hon är nyanställd som koordinator för flickfotbollen på Rosengårds IP och sprudlar av entusiasm över allt hon vill uträtta.

– När jag var på föreningens årsmöte i mars blev jag så imponerad när jag hörde Jenny Damgaard berätta om verksamheten i hela FC Rosengård. Jag är så jättestolt över att få vara en del i den här föreningen och jag är glad över att få vara med fast jag aldrig spelat fotboll!

Idil Cimen ler stort och visar oss in i det stora rummet på kansliet, där pokaler och vimplar tryfferar de anställdas arbetsplatser. När hon ska berätta om sin resa blir hon allvarlig en stund.

– Det var så här att jag för ett och ett halvt år sedan kom ur en väldigt svår period i mitt liv och slussades till Arbetsförmedlingen. Jag berättade för dem att jag mådde bättre, men att jag inte hade orken att arbeta full tid ännu, men inte mådde så pass dåligt att jag bara ville gå till psykologen någon gång per vecka och prata om mina problem. Jag ville framåt! Så jag bad om en praktikplats och då blev jag skickad till Boost by FCR.

Att hamna på Boost blev en vändpunkt för Idil. Hon blev inskriven i ett motivationsstärkande program som omfattade tre månader och är full av lovord när hon berättar om hur mycket hjälp hon fått där.

– Det hjälpte mig SÅ mycket och jag tänker på det än idag. Vi hade workshops med olika ämnen, mycket handlade om mind set och vision boards, vi fick verktyg att förändra våra liv. Man kan ju ha förutfattade meningar om sig själv som kanske begränsar en och jag fick upp ögonen för hur jag skulle jobba med att ifrågasätta dem, berättar Idil.

Det blev inte bara hjärnan som fick arbeta utan även resten av kroppen. Idil gjorde ett tillval med gymträning två gånger per vecka och där fick hon en egen PT, tillika världsmästare i thaiboxning.

– Han pushade mig verkligen. Jag hade länge velat träna på gym, men inte vågat börja själv, så det var väldigt bra att komma in i den miljön tillsammans med honom.

Personalen som arbetade med det motivationsstärkande programmet såg hennes ledaregenskaper och pushade henne att söka FC Rosengårds ledarskapsutbildning för tjejer. Samtidigt kom Jenny Sjöstrand och Jessica Stegermaier från föreningen för att berätta om utbildningen och Idil tog en allvarlig funderare över ifall det kunde vara något för henne. Så hon sökte – och blev antagen.  Ledare har hon formellt aldrig varit tidigare, men hon menar själv att hon är en ledartyp.

– Fast jag har inget behov av att synas eller stå längst fram, utan jag vill gärna lyfta fram andra.

Ledarskapsutbildningen varade ett år, men redan efter sex månader frågade Jenny Sjöstrand ifall Idil ville vara med och engagera sig i läxhjälpen och det ville hon. Därefter rekommenderade samma Jenny henne till MKB vilket ledde till ett vikariat som handledare för ungdomar som sommarjobbade.

– Jag insåg att jag verkligen var öppen för att lära mig saker och jag fick verktyg för att utveckla mig själv. Samma höst kom jag in i skolverksamheten och fick även förfrågan om att bli tränare, men det kände jag direkt att det var inget för mig.

Däremot öppnade sig möjligheten att bli anställd i FC Rosengård. Den 1 februari i år fick hon jobb som koordinator för flickfotbollen på Rosengård, ett arbete som Idil stortrivs med och vill utveckla.

– Jag älskar verkligen att vara här, jag trivs så bra. Det är en sådan skillnad att kunna göra bra saker. Jag har alltid velat jobba med något där jag gör skillnad. Man kan göra en massa nytta här i världen! Och vi vill att flickor ska våga ta plats och spela tillsammans med pojkarna.

Att hon själv inte har någon fotbollsbakgrund spelar ingen roll, menar hon.

– Jag insåg det när vi var på ett studiebesök med ledarskapsutbildningen på Massive Entertainment som är ett spelutvecklingsföretag. Då var det en jättecool tjej som jobbade där som tog emot oss och hon berättade att hon inte kunde någonting om spel, hon hade helt andra uppgifter. Så man kan ju jobba med det man tycker om, även om man inte kan det på detaljnivå. Och min intention är att jag vill göra gott i mitt eget område. Det är roligare att göra skillnad där man bor.

Idil bor i Rosengård sedan två år tillbaka och berättar att hon nu ofta träffar ungdomarna från föreningen när hon rör sig i området. Det ger energi, menar hon.

– Och jag vill verkligen att folk ska tro på sig själva här och tro på sin dröm. Jag älskar verkligen föreningens slogan på det sättet, jag har märkt att det är många här i Rosengård som inte tror på sig själva. Och inte riktigt vågar. Men det finns så mycket potential här.

Innan det är dags att ta bilder berättar Idil om när hon kom tillbaka till Boost by FCR för att vara med på ett evenemang där.

– Det var verkligen ett full circle moment! Jag fick vara med och kunde tacka dem som hade hjälpt mig. Och jag kom dit som anställd i FC Rosengård. Jag tänker att det är så många som kommer till Boost som inte har någon som pushar dem, de är helt ensamma. Så får de komma till ett sådant ställe och få hjälp och stöd. Det är fantastiskt.

Fakta: Idil Cimen

Ålder: 30

Fotboll: har hon aldrig spelat, men väl handboll i LUGI i hemstaden Lund.
– Jag tycker om fotboll, men är mest en sådan som följer de stora mästerskapen. I början kände jag tvivel, vad ska jag göra i en fotbollsförening, men så har jag insett att jag kan göra jättemycket skillnad på andra sätt än genom att vara fotbollsinstruktör. Det är inte bara fotboll, och nu börjar jag känna att jag är så glad att vara här och vara en del av denna förening.

Familj: Två barn, fem och åtta år gamla.
– Dottern tränar brottning och sonen vill börja på boxning!

De senaste inläggen: