”Mitt mål är att bli en av de bästa försvarsspelarna i ligan”

Solen letar sig ner i det lilla gattet mellan FC Rosengårds kansli och omklädningsrummen på Malmö IP. Jag sitter på en bänk och väntar på en av FC Rosengårds nya spelare, Isabella Obaze, och under tiden tipsar några av hennes lagkamrater om vad jag borde fråga henne.

– Hon är ju TikTok-stjärna! säger en spelare och visar ett klipp.

Men när föremålet senare själv hör vad som sägs om henne skrattar hon bara.

– Nej, nej, det stämmer inte, jag har verkligen inte alls många följare. Men jag har ett konto och lägger ibland upp några filmer med något roligt; någon dans eller lip sync. Det är bara på skoj. Jag gjorde förstås en fotbollsrelaterad grej en gång med en tidigare lagkompis i Køge och en annan gång en film där jag visade upp skott.

Finns det några spelare i FC Rosengård som skulle kunna vara möjliga som framtida co-stars i någon film?
– Ja, absolut! Jag har många idéer kring vad man skulle kunna göra!

Att agera på TikTok antyder en utåtriktad sida och viljan att agera finns också i övriga familjen. Isabellas ena bror Alexander är skådespelare och svenska tittare har bland annat kunnat se honom i populära teveserien ”Morden i Helsingör”.

– Han är nyligen utexaminerad från utbildningen och har precis spelat på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Fast jag skulle nog säga att jag var intresserad av teater innan han var det, jag tycker också om att agera, sjunger en del och skriver egna manus. Det är kanske inte något jag skulle skicka in som pitch till ett filmbolag, men jag har skickat en del texter till mina vänner och de säger att de gillar det…hoppas att de är ärliga! Så visst kan jag se mig som skådespelare långt in i framtiden när fotbollsskorna är på hyllan…40 år gammal, ”upcoming actress”, haha.

Isabella Obaze kommer från Kolding på Jylland där hon började spela fotboll som åttaåring. Hennes pappa är ursprungligen från Nigeria, men flyttade två år gammal till London och familjen ser honom som engelsman.

– Jag blev faktiskt kontaktad av Nigerias landslagsledning vid ett tillfälle, de ville att jag skulle spela för dem. Jag fick också höra att jag kunde ansöka om brittiskt medborgarskap och spela för det landslaget. Men jag känner mest för Danmark, jag har vuxit upp där och det skulle kännas konstigt att spela för ett annat land.

När hon var 18 flyttade Isabella Obaze till Køge och gjorde ett par svårslagna säsonger där. Två guldmedaljer i Elitedivisionen blev det och som grädde på moset spel i Champions League.

– Jag gick i skolan i Kolding och hade sex månader kvar på utbildningen, så det logiska skulle ha varit att gå klart skolan och sen flytta, men Køge sa att de behövde en ytterback precis där och då och om jag inte kunde flytta så var de tvungna att värva någon annan. Så jag tog steget och bytte skola, stad och lag men kom bra in i laget och fick mycket speltid. Jag spelade i princip alla matcher utom då jag var skadad. Det blev spel i Champions League och jag fick visa upp mig. Och det ledde ju till att FC Rosengård ville ha mig, så det var rätt beslut.

Förutom det positiva med fotbollen så lyckades Isabella även höja sina slutbetyg. Just nu satsar hon helhjärtat på fotbollslivet och eventuella studier ligger en bit fram i tiden. Först gäller det att acklimatisera sig i sitt nya land och sin nya stad.

Hur tycker du att Malmö har tagit emot dig?
– Väldigt bra faktiskt, svarar Isabella snabbt. ”Jag tycker att Malmö är som ett mini-Köpenhamn. Det finns ett vibrerande stadsliv, även om det inte är överväldigande, i området där jag bor är det ganska lugnt. Så både staden och spelarna har tagit emot mig på ett bra sätt. Jag var ärligt talat lite rädd när jag kom, för det finns så många bra spelare och svenska legender i laget och jag tänkte att några av dem kanske skulle vara lite arroganta, men så har det inte alls varit. Alla har varit så välkomnande och gjort det så lätt att komma in i laget. Alla gjorde verkligen sitt jobb där och jag är så glad över gruppdynamiken.”

Hjälper det dig socialt att du redan känner Sofie Bredgaard och Olivia Holdt från olika ungdomslandslag?
– Det är klart att det känns bra att ha dem omkring sig, men jag isolerar mig inte med danskorna. Jag umgås lika mycket med alla!

Finns det några skillnader mellan svenska och danska ligan tycker du?
– Jag tror att tempot är den största skillnaden. Det går så mycket fortare här och spelarna är alltid två steg före och vet var de är på väg. I danska ligan känns det ibland som om det är tillfälligheter som avgör. I Køge var det ganska mycket långa bollar… Jag säger inte att den danska ligan är dålig, inte alls, men det är bara det att här är allt på en lite högre nivå. Och jag märker ju det varje dag på träningen, det känns som om varje träningspass gör mig bättre.

Vi som hunnit se Isabella Obaze i de få hemmamatcher som hittills spelats har noterat att hon trots sin ungdom känns väldigt lugn och trygg med bollen, redan samspelt med övriga backlinjen, spelar enkelt. Och själv känner hon sig harmonisk.

– Jag har förstått hur jag kan använda min snabbhet och när jag har bollen vid fötterna är det bara en väg fram. Att vinna dueller, en mot en, är en styrka och länge var huvudspelet en av mina bästa kvaliteter. Det jag vill bli bättre på är att utmana och positionering, att göra det svårt för motståndaren helt enkelt.

– När jag först kom hit hade jag inte förhoppningar om att spela så mycket, jag trodde verkligen inte att jag skulle få så mycket speltid som jag redan fått. Jag är väldigt glad för det. Mitt långsiktiga mål är att bli en av de bästa försvarsspelarna i ligan. För lagets del så är målet i år att vinna serien. Vi har ju haft en lite ryckig start, men vi har spelat ut varje lag vi har mött tycker jag, och det känns bra. Så vill vi ju avancera till gruppspelet i Champions League och göra det lite bättre den här gången, få fler poäng. Svenska Cupen är vi ju utslagna ur, så vi kan helt fokusera på de två resultatmålen.

Fakta: Isabella Obaze

Ålder: 20 år

Moderklubb: Kolding

Höjdpunkt i karriären hittills:
– När vi i Køge spelade mot Barcelona på hemmaplan. Vi höll 0–1 mot dem nästan hela matchen och det hade ingen riktigt förväntat sig av oss.

Landslag: Har spelat i de olika ungdomslandslagen och även gjort A-landslagsdebut.

En ledig dag:
– Då går jag en promenad för att få någon aktivitet, lagar mat, lyssnar på musik. Det kan vara skönt att få lite egentid också. Jag vill bli bättre på att göra sociala saker med spelarna, men ibland är det skönt att bara få vara för sig själv, i synnerhet när man annars gör saker med andra hela tiden.

Mat: Lax! Och pasta!

Serietips: Stranger things. Outer Banks. Sex education.

De senaste inläggen: