”Jag gillar att göra mina medspelare och lagkamrater bra!”

Det är 29 grader i skuggan när vi får en pratstund med nyförvärvet Olivia Møller Holdt på Malmö IP:s något svalare läktare. Hon är solbränd och glad, håller på att lära sig sin nya stad per cykel och gillar det hon ser. Men mest ser hon fram emot en höst fylld med hög kvalitet på träningar och matcher.  

Olivia Møller Holdt har bara bott i Malmö i tre veckor, men redan efter första veckan kändes staden som hemma.

– Ja, tjejerna i laget har varit så bra på att ta emot mig. Och jag gillar Malmö, och träningarna har varit bra. Så hittills har allt varit toppen faktiskt! Jag tycker att allt är lite bättre än vad jag är van vid, det är mer professionellt, bättre träningar, högre tempo. Så jag kan inte säga en sak där nivån i FC Rosengård är bättre än i mina tidigare klubbar, men totalt sett är det ett snäpp bättre.

I Malmö hade hon tidigare bara varit som hastigast, då såklart på Malmö IP för att kolla in fotbollsmatcher, men hon känner både Sofie Bredgaard och Frederikke Thøgersen från de olika ungdomslandslagen.

Tjugoettåringen från Jylland är en erfaren spelare trots sin ungdom. Hon har spelat på högsta nivå i danska Fortuna Hjørring och har varit med i alla ungdomslandslagen och A-landslaget. Fotbollsresan började hon redan som fyraåring.  När föräldrarna skildes tillbringade Olivia och hennes bror varannan vecka hos dem och när pappa tog med brodern på fotbollsträning föll det sig helt naturligt att också Olivia fick vara med.

– Ja, jag såg ju hur kul de hade på planen, så jag ville också pröva ler hon.

Olivia spelade därefter med pojklag till dess att hon var 15 år. Det fanns förvisso ett tjejlag på orten, men kvaliteten där var inte så hög.

– Det var så bra för mig utvecklingsmässigt att få spela med pojkar och jag är så glad för det idag. Det fanns ju såklart också något dåligt med det och det var att jag skulle sitta för mig själv i omklädningsrummet före och efter matcherna. Killarna i mitt lag respekterade mig absolut, jag var en av de bästa spelarna så de kunde ju inte säga något, men motståndarna hade ofta synpunkter. ”Kolla där, en tjej” kunde man få höra, men det var innan matchen det…

Från Vildbjerg mitt på Jylland gick sen flytten till VSK Aarhus längre österut vid Kattegatt och därefter blev det spel i Fortuna Hjørring, nästan så långt norrut man kan komma i Danmark. Det blev två år och 56 matcher för de vitgröna och tvåsiffrigt på målkontot båda åren. Så långt statistiken, men hur beskriver Olivia sig själv som spelare. Hon funderar en stund.

– I mina tidigare lag har jag spelat anfallare, men jag ser mig själv som en offensiv mittfältare. Jag gillar ju att göra mål, men tycker också om att spela ”tia” och göra assists. Jag är en spelare med fin teknik som är bra i avslutningsspelet. Är bäst med höger, men kan använda båda fötterna. Gillar att göra mina medspelare och lagkamrater bra. Om jag gör mål eller assist, det kvittar egentligen.

Landslagskarriären har gått genom alla ungdomslandslagen upp till A-truppen. I den allra första landskampen, som 16-åring, var hon lagkapten.

– Och det är lite roligt, för jag är inte alls kaptenstypen. Vi mötte Tyskland och förlorade med 2–0, så vi glömmer den matchen helt enkelt… Då är det bättre att nämna A-landslagsdebuten, det är det största jag upplevt. Det var i april förra året. Då hade jag varit med på läger och turneringar i ett helt år, men inte fått debutera…men så fick jag äntligen spela mot Nordirland. Det var stort.

Vi kommer in på sommarens EM-slutspel. Danmark gick inte vidare ur gruppen, och Olivia tycker att det är lite svårt att prata om det.

– Danmark är ju mitt land och mitt lag, men jag var inte med i EM-truppen och jag erkänner att jag var besviken över det. Jag har varit med på samlingarna de senaste två åren. Men vår grupp var verkligt tuff, både Tyskland och Spanien var favoriter till att vinna EM. Jag tycker också att vi skulle ha vunnit med mer än 1–0 mot Finland.

Hon rycker på axlarna. Såklart vill hon fortsätta visa och prestera på landslagsnivå, men just nu är det klubblaget som får hennes fokus. Och det lär bli en intressant höst, med många allsvenska matcher och kval till Champions League. Vilken erfarenhet har då Olivia av internationellt spel?

– Jag har spelat Champions League-matcher med Fortuna Hjørring, ungefär sex matcher. Inte så många alltså, men senast mötte vi FC Barcelona. Så de få matcher jag har spelat på den nivån har verkligen haft kvalitet. Det var såklart ”fedt” att vi kunde gå vidare till 16-delsfinal, men när vi mötte Barcelona var det också en stor upplevelse. De hade bra spelare och deras stadion var fantastisk, även om vi spelade utan publik eftersom det var covid-restriktioner då.

I fjol fick hon ta emot priset som årets profil i den danska ligan.

– Det var mitt första professionella pris som jag vunnit och det betyder mycket för mig. Jag kunde förstås inte ha fått det priset utan mitt lag som gör mig bra och min familj som stöttat mig. Och mina kompisar som hjälpt mig att må bra. När jag mår bra utanför fotbollslivet så märks det på planen också! Det var stort att få vinna ett så fint pris och jag är mycket tacksam för det.

Nu är du i Sverige och ska visa dina skills. Vilken koll har du på lagen i OBOS Damallsvenskan?
– Jag har ju länge tyckt att den svenska ligan var intressant och ville gärna flytta hit och spela, så jag har haft notifikationer för OBOS Damallsvenskan på min flashscore i mobilen.

Vilket betyder att varje gång det blivit mål i svenska ligan så har det plingat i din telefon?
– Ja, precis så, haha. Jag känner ju mest till de större lagen, Linköping, Häcken och så, men de andra får jag ju lära mig nu under hösten.

Avslutningsvis, är det något du vill berätta om dig själv för våra läsare och följare?
– Nej, faktiskt inte. Jag ska däremot låta fötterna prata!

Fakta: Olivia Møller Holdt

Född: 2001

Njuter av: Solnedgången i Västra Hamnen.

Restauranger:
– Jag är en livsnjutare och jag älskar att testa nya restauranger. Icha Mochi tycker jag mycket om, de serverar sushi och poké bowls. Jag har ju förstås inte varit runt på alla ställen än, men av de jag provat ligger den här bra till. Jag var också på Kasai in the sky med min pojkvän. Jag skulle vara tourguide för honom i min nya stad och några av tjejerna sa att jag skulle ta med honom dit, så det gjorde jag. Det var väldigt fint!

Om svenskarna:
– Jag tycker verkligen att svenskar är så snälla, de hälsar även om man inte känner dem. Och de ler mycket mot varandra. På Jylland där jag kommer ifrån kan man vara lite mer inåtvänd.

Du är tränare för en dag, hur ser upplägget ut?
– Jag gillar ju verkligen fotbollstennis eller rondo, det får mig att skratta så mycket. Jag älskar att spela fotboll när det är kul. Sen blir det possession-spel och avslutningar på mål.

De senaste inläggen: