En ledargestalt med Seger som förebild – möt nyförvärvet Rebecca Knaak

I Adenau, en vacker medeltida stad i sydvästra Tyskland omgiven av ett idylliskt landskap med böljande gröna kullar, växte FC Rosengårds nyaste spelarförvärv Rebecca Knaak upp. Men som det var en liten ort med några tusen invånare blev familjen ganska snart varse att det inte fanns något fotbollslag som kunde matcha den blivande elitspelarens snabba utveckling.

– Det betyder att jag tillbringade en stor tid av min ungdom i bilen, när mina föräldrar körde mig runt omkring i bygden till diverse träningar och matcher skrattar Rebecca när vi träffar henne på Malmö IP efter en träning.

Vi har stämt möte under veckan då Algarve Cup spelas, många landslagsspelare är då i väg på uppdrag för sina respektive nationer. Träningsgruppen som är kvar är liten, men håller hög kvalitet.  Just den här dagen har man kört ett pass ute på plan och ett styrkepass inne i gymmet.

Rebecca anslöt till truppen i början av januari och hittills har hon bara gott att säga om sin nya hemstad.

– Jag kände mig hemma redan efter några dagar! Jag är imponerad av det jag sett och gillar storleken på staden. Och jag tycker om närheten till havet. Alla i laget är väldigt vänliga och gav mig ett varmt välkomnande. De har varit väldigt öppna och villiga att hjälpa mig i alla situationer och de har gjort det lätt för mig, även på plan. När man tränar varje dag som vi gör så lär man känna laget snabbt och både spelare och ledare har verkligen varit hjälpsamma.

Såklart finns det ju också en vinst för Rebecca i att det finns ett par spelare att prata tyska med när andan faller på. Stefanie Sanders känner hon ju dessutom sedan tidigare, då de spelat ihop i Freiburg, Bianca Schmidt har hon haft som motståndare under sina tio säsonger i Bundesliga.

– Det är lite bekvämt förstås att kunna prata sitt eget språk, men jag vill verkligen lära mig svenska. På min lediga dag pluggar jag svenska via en app som jag använder, jag kollar på svenska serier och ser fram emot att kunna anmäla mig till SFI. Det är spännande med nya språk!

Fotbollen har alltid varit central i Rebeccas liv. Pappa är en stor fotbollsentusiast och spelade själv, både Rebecca och hennes bror visade tidigt både stort intresse och talang för sporten, men från den generellt inte så fotbollsintresserade mamman har hon ärvt en av sina bästa tillgångar – den naturliga vänsterfoten. Rebecca ler:

– Ja, den har jag tackat henne för många gånger!

Men låt oss nu återvända till den tyska landsbygden där det blev spel i Bad Neuenahr för den nyblivna tonåringen, en förening där hennes kompis redan spelade och där hon sedan tillbringade några år. Det blev så småningom ett slags daginternat-tillvaro för Rebecca där hon åkte tåg till skolan på morgonen, tränade på eftermiddagen och sen tog tåget tillbaka hem på kvällen. När det var dags att flytta till en större klubb blev det till Bayer Leverkusen i närheten av Köln och nu tog hon steget in i det vuxna livet, bodde i en lägenhet tillsammans med några andra spelare och kombinerade studier och fotboll under fem säsonger.

– Det var ett stort steg att sen flytta från Leverkusen till Freiburg. Jag var 21 år och det var under en verklig utvecklingsperiod i min karriär. Det var en uppgradering rent geografiskt, eftersom Freiburg är en väldigt trevlig stad och man kunde enkelt åka till både Schweiz och Frankrike. Det påverkade mig mycket då och var en positiv förändring. Det var också ett möte med en ny kultur eftersom folk i södern är annorlunda än i min hemstad.

Hur då?
– Det blir såklart lite klichéartat, men det handlar om allt från accent till livsstil och humor och det var skoj att uppleva dessa skillnader. Jag flyttade dit med min dåvarande pojkvän och det var ett stort steg, vi hade vår första egna lägenhet tillsammans där.

Psykologistudierna inledde hon i Tyskland under de åren, ämnet i sig är ett stort intresse, hon läser det mesta hon kommer över och har just avslutat sin masteruppsats och påbörjat sin PhD, alltså sin doktorandutbildning i psykologi.

– Jag har fem års studier framför mig och ska skriva min avhandling om mental trötthet och självkontroll. Jag har gjort en del research i Freiburg, om hur den mentala tröttheten kan påverka den fysiska prestationen och har skrivit några paper i ämnet. Jag gillar det akademiska livet. I Freiburg arbetade jag med U17-laget där, jag var med och coachade de unga spelarna utifrån de psykologiska aspekterna. Jag kan tänka mig att jobba med sådant framöver, inte kliniskt, men i samband med coachning eller inom ramen för en idrottsförening.

Rebecca har haft en lång landslagskarriär i de olika ungdomslandslagen, från debut som 14-åring i U15-landslaget till att vara lagkapten i U20-landslaget.

– Det har varit många roliga läger och turneringar, underbart att spela på arenor med stor publik, men ett härligt minne från landslagstiden är när vi vann U20-VM i Kanada 2014. Det var verkligen en höjdpunkt, vi fick många spelare skadade under turneringens gång och ingen förväntade sig riktigt något av oss, inte ens våra ledare trodde riktigt på att det skulle gå vägen. Men vi gjorde en riktigt bra turnering och hade ett väldigt bra lag den gången.

A-landslaget har hon dock inte blivit bofast i – än.
– Jag var med en gång och sen aldrig mer, de gillade mig förmodligen inte, säger hon med ett skratt. ”Nej, skämt åsido, de sa till mig att jag hade många goda egenskaper, men att jag behövde ett högre tempo och måste arbeta på min sprint. Det där vet jag om, och jag jobbar på det. Samtidigt har de så många unga, skickliga spelare och jag har inte varit på konstant toppnivå i Bundesliga de senaste åren. Vissa år har det gått riktigt bra, men inte alla.”

Vilka egenskaper och styrkor är då dina bästa enligt dig själv?
– Mitt passningsspel och min vänsterfot. Jag är bra på att slå långa bollar och har ett bra skott även om jag inte så ofta kommer i situationer där jag kan utnyttja det. Huvudspelet är också okej. Ett av mina karaktärsdrag är att jag känner ansvar för laget. Jag är fortfarande ny här, men jag känner att jag kan observera och lära från laget så att jag kan bli en bättre ledare på plan.
– Sen finns det såklart saker jag kan bli bättre på, den fysiska snabbheten men jag behöver också bli snabbare i huvudet, när jag fattar beslut. Och högerfoten kan jag förbättra.

Klubbytet – och landsbytet, det är ju de facto första gången hon spelar utomlands – har också fått Rebecca att skifta fokus.

– I Freiburg tillhörde jag de äldre spelarna, nu har jag kommit till en förening där jag kan lära mig mycket av de som är äldre än vad jag är, jag kan dra nytta av deras erfarenhet. Och jag försöker vara en positiv ledargestalt. För mig är Caroline Seger det perfekta exemplet på hur man ska vara då, så jag studerar hur hon gör. Så vill jag också vara, en som verkligen hjälper laget.

Träningsmatcherna är i full gång och tävlingssäsongen skymtar bakom det regniga februarihörnets slut.  Det är ingen underdrift att Rebecca verkligen ser fram emot seriespelet.

– Eftersom laget vann serien förra året kan man riktigt känna ”the spirit” i klubben. Det är en väldigt professionell atmosfär. Visst kommer det att bli en lång säsong, men vi har högt uppsatta mål och något att jobba emot. Det är spännande och utmanande. Jag ser också verkligen fram emot att få spela Champions League, det är en stor dröm som kan gå i uppfyllelse.

Fakta: Rebecca Knaak

Född: 1996

Aktuell: Har skrivit på för FC Rosengård för tre säsonger.

Position: Central försvarare eller mittfältare.
– Ja, jag har faktiskt inte spelat på kanten förrän i träningsmatchen mot Nordsjælland…

På en ledig dag: – Då går jag och fikar med lagkompisarna! Jag utforskar Malmö och har hunnit åka till Köpenhamn också. Det beror lite på hur mycket jag har att göra med studierna.

Efternamnet: – Ja, det har många frågat mig om. Knaak uttalas med mjukt a, det låter som ”Knack”.

Om Sverige: – Jag har alltid sett Sverige som ett riktigt bra land, men aldrig varit här tillräckligt mycket. Nu har mina kompisar hemifrån annonserat att de vill komma och hälsa på, de har bokat in sig här på sina sommarsemestrar vilket ska bli jättekul.

Therese Sjögran om Rebecca Knaak:  – Vi visste att hon hade kvalitet, men hon har presterat över förväntan på kort tid. En ledare som behövs både på och utanför plan!

De senaste inläggen: