”Jag vill gärna vara perfektionist”

159 centimeter Chmielinski är redo att visa upp sina färdigheter; tekniken och spelförståelsen för hemmapubliken på Malmö IP. Vid sidan av planen mekar nyförvärvet gärna med sin motorcykel och drömmer om stillheten hos buddhistmunkarna.

Gina Chmielinski ler med hela ansiktet. Förvisso har det varit en härlig fotbollshöst för FC Rosengård, men den glada uppsynen beror nog just idag mest på att det nu bara är några dagar kvar till dess att en av hennes motorcyklar kommer att transporteras till Sverige. Med motorcykeln kommer friheten, den tillför en dimension till hennes välmående. Hemma i Tyskland har Gina två, men beräknar att bara en av dem kommer att få plats på golvet i vardagsrummet i hennes lägenhet. Jo, ni läste rätt. Hojen kommer hon att förvara inomhus och kanske blir det även lite mekande i den nya lyan. Gina har definitivt ärvt intresset från sin pappa som i yngre dagar tävlat i racing och tillsammans har de i Tyskland ett garage där de brukar fixa med motorcyklarna.

Men om vi börjar med ditt nya liv i din nya stad. Klassisk sportfråga: hur känns det?
– Jag hade faktiskt ett riktigt moment i går eftermiddag, efter matchen i omklädningsrummet då jag kände att jag landade i att ”nu är jag här, nu är det ny miljö och ny förening”. Jag känner mig bekväm och mår bra här. Det har varit några riktigt lätta veckor från det att jag flyttade hit. Ledarna i min gamla klubb Turbine Potsdam gjorde mig uppmärksam på att det första halvåret i en ny klubb kan vara mycket svårt, men laget har tagit hand om mig väldigt bra och jag har vänner utanför fotbollslivet här, som jag känt sedan tidigare. Det är skönt!

Malmö kan, storleksmässigt, jämföras med Potsdam tycker Gina och hon gillar det hon sett hittills. Och så tycker hon om Köpenhamn och att det ligger så nära. Gina berättar att när hon reste hit och skrev på avtalet så körde allas vår Erling Nilsson runt henne i sin bil och visade de olika områden där föreningen hade möjlighet att ordna lägenhet till henne. Hon valde ett centralt område och trivs mycket bra.

Hjälper det dig som ny spelare att ungefär halva laget kommer från Tyskland? (kanske inte riktigt hälften, men i alla fall Rebecca Knaak, Bianca Schmidt och Stefanie Sanders).
– 50/50 skulle jag säga! Det är såklart skönt att ha några tyska spelare här, men jag vill verkligen lära mig svenska, jag bytte ju till ett lag i Sverige av en anledning. Jag ville se något nytt och måste förhålla mig till mitt mindset att inte bara söka kontakt med de som talar tyska utan bli inkluderad i hela laget och vända mig till alla. Och jag ser fram emot att gå utanför min comfort zone, jag har ju fått personnumret nu så jag ska börja plugga svenska inom några veckor. Jag är mycket motiverad!

Gina, och en av de andra tyska spelarna, ”Schmitty” – Bianca Schmidt – har tidigare spelat tillsammans i Turbine Potsdam. Det skiljer tolv år mellan dem, men Gina var väldigt ung när hon kom med i A-lagssammanhang där. Och hon berättar att när möjligheten uppenbarade sig att gå till FC Rosengård, så ställde hon frågor till Bianca om hur hon upplevde miljön i föreningen och hade stor nytta av svaren hon fick. Visserligen kände Gina redan till FC Rosengård, hon spelade ju även tillsammans med gamla FCR-bekantingen Amanda Ilestedt och de var goda vänner även utanför plan.

– Amanda lyfte alltid fram sin gamla förening och pratade så väl om den, så jag har alltid haft goda tankar om både svensk fotboll i allmänhet och FC Rosengård i synnerhet.

Vi ska nu förflytta oss tillbaka i tiden, till Ludwigsfelde, femton kilometer från centrala Berlin. Där växte Gina upp.

– Berlin är en cool stad och jag har blivit väldigt open minded genom att bo där. Jag älskar olika kulturer och att uppleva dem, Berlin har väldigt mycket att erbjuda i det fallet menar hon.

Bara tre år gammal började Gina spela fotboll. Upprinnelsen var att familjen hade en hund och hunden hade en boll. Den där bollen började lilla Gina sparka på i ny och nedan ute i trädgården och efterhand gick det att se att det redan då fanns ett embryo till talang och stark vilja i den lilla tjejen. Det senare har förstås hennes föräldrar berättat för henne i efterhand. Men de lät henne fortsätta lira och en vacker dag sa Gina till sin pappa att hon ville gå med i den lokala fotbollsföreningen.

– Mina föräldrar tog mig på allvar och körde mig till träningarna och fotbollstränaren sa att jag var välkommen. Jag fick vara med och spela med pojkar som var fem, sex år gamla. Själv var jag som sagt tre…men jag fick vara med i alla fall. Det fanns inte ens fotbollsskor i min storlek, jag fick spela i sådana där skor du vet som blinkar, i storlek 27, säger Gina och skrattar åt minnet.

– Mina föräldrar slog vad sinsemellan om hur länge jag skulle tycka det var roligt, de trodde att efter en vecka så skulle jag ha fått nog. Men jag fortsatte och det var så det hela började.

I Ludwigsfelde FC stannade sedan Gina i nio år och hon spelade med pojkar under alla åren. Andra föreningar som hade tjejlag försökte värva över henne, men hon var aldrig riktigt intresserad utan trivdes bra i sitt sammanhang. När hon var 12 fick hon så ett erbjudande som hon inte kunde motstå, att börja på en internatskola specialiserad på fotboll. Det var så Gina Chmielinski hamnade i Turbine Potsdam. Det var egentligen inte väldigt långt hemifrån, men tågförbindelserna var inte särskilt bra och föräldrarna jobbade och hade inte möjlighet att skjutsa till och från träningar och skola varje dag. Därför fick det bli internat, även om Gina så här i efterhand tycker att det var lite för ungt att flytta vid 12 års ålder.

– Och du ska tänka dig att det här är en tysk internatskola, en ganska strikt sådan…jag fick ingen riktig barndom av den anledningen, men det är jag okej med numera. Vi tränade tio gånger i veckan förutom alla lektionerna. Välkommen till Turbine Potsdam liksom…men som jag berättade innan så har jag en stark vilja och det var verkligen mitt mål att komma med i A-laget där. Och det gjorde jag som 15-åring.

Det första halvåret tränade hon under den legendariske coachen Bernd Schröder och därefter var hon redo att på riktigt konkurrera om en av startplatserna.

– Coachen gav mig verkligen chansen att spela och jag är tacksam för att jag fick möjlighet att spela med sådana som Svenja Hut exempelvis, världsspelare. Det var en upplevelse, två riktigt succéfyllda år.

– Mitt första ligamål gjorde jag i en match mot Bayern München. Svenja Hut hade blivit nerdragen och hon sa till mig att jag skulle ta frisparken. Så det gjorde jag, fast jag var nervös och det stod 0–0 i matchen. Jag sköt och det blev en retur och då drog jag till med vänstern och den gick in! Vi vann med 1–0 och det var en underbar känsla.

Har du en naturlig vänsterfot?
– Jag är högerfotad, men tycker att jag är ganska bra med vänstern också för jag har tränat mycket på det.

Att få finnas med i den kontexten och känna atmosfären på Turbine Potsdams matcher påverkade henne positivt, berättar Gina.

Det var kanske inte mer än 2000 i publiken, men de la ner hela sin själ i det; sjöng och hejade hela matcherna igenom och var väldigt högljudda och positiva i sin energi. Man blev lite upprymd och det gav bra vibbar.

Det finns vissa som säger att korta spelare inte har mycket att hämta på de stora arenorna. De har gissningsvis missat bolltrollande ekvilibrister som Maradona på herrsidan och Marta på damsidan. Den sistnämnda är för övrigt tre centimeter längre än Gina Chmielinski som är 159 centimeter över havet. Men att hon är kortare än många andra som hon får möta på sin position bekommer henne inte ett dugg.

– Jag är både fysisk och teknisk, jag vill gärna vara perfektionist. Jag tycker om att läsa spelet, försöka förutsäga hur spelarna kommer att röra sig på plan och hur bollbanan kommer att gå. Förra året spelade jag winger för att vi hade så många bra på mitten, men det spelar egentligen ingen roll för mig var på plan jag spelar. När jag får speltid ska jag visa vad jag kan och ta med mina styrkor i spelet.

– Förresten, apropå längd, när sportchefen Therese Sjögran frågade mig vilken storlek jag hade i träningskläder, så sa jag att jag helt enkelt kunde ta över Jelena Čankovićs gamla för vi ser ju ungefär likadana ut. Det skrattade både jag och Jelena åt.

Ska vi säga något om ditt landslagsspel genom åren?
– Det är inte så mycket att säga egentligen. Jag spelade i U-landslagen, talangfulla lag med duktiga spelare, en bra tid, men mitt mål är att komma med i A-landslaget och därför har jag tagit det här steget att spela med FC Rosengård för att kunna komma närmare den världen.

Gina finns, liksom flertalet av hennes lagkamrater på Instagram. Där delar hon med sig av sin vardag, främst vad gäller fotbollen, men passar också på att lyfta fram saker och personer hon tycker är viktiga. En av dem är artisten Lady Gaga som är en stor förebild. Gina förklarar:

– Jag älskar hennes attityd och personlighet. Hon följer verkligen sina drömmar och hon hade verkligen inte den enklaste vägen dit hon är idag. Hon gör vad hon vill, så för mig är hon en idol. Och man kan se det på bild, vilken aura hon har. Det är imponerande!

En annan sak man kan se om man följer dig är att du tycker om att resa. Om vi säger att du kunde resa vart du ville i världen på semester, vad skulle du välja?
– Då skulle jag vilja ta en tur till Thailand. Jag har varit där tidigare, men den här gången skulle jag vilja bo i ett buddhisttempel där under en period, med munkarna. Jag tror att det skulle påverka mitt mind set och det intresserar mig mycket. Det handlar om ”changing values”, jag tycker det vore intressant att leva utan materialism. Men om det skulle handla om en helt ordinär semester så är Portugal mitt favoritresmål, det är som mitt andra hem. God mat och trevliga människor!

Du nämner materialism, samtidigt så verkar du vara väldigt intresserad av mode…
– Haha, ja, modet är den andra sidan av myntet. Men samtidigt så gillar jag kvalitet, precis som på plan. Där gillar jag att slå bra passningar och jag gillar också kläder av bra kvalitet. Jag har inte SÅ många plagg, men de jag har, de har jag spenderat lite pengar på. Det är där Gucci-strumporna kommer in!

Fakta: Gina Chmielinski

Född: 2000

Syskon: En tvillingsyster

Studier: – Jag har alltid gjort någonting vid sidan av fotbollen, jag har så mycket energi. Nu pluggar jag International Business, har ett år kvar och läser på distans. När jag är klar med det läser jag förmodligen något annat! Men ämnet är det som intresserar mig. Och psykologi. Jag läser mycket litteratur inom ramen för psykologi.

Talang: – Jag vet inte om det är en talang, men jag tycker faktiskt att jag är riktigt rolig! (skratt) Jag älskar att skämta och underhålla människor. Jag är också en sådan som ser positivt på tillvaron. Och så kan jag det där tekniska med motorcyklar!

Köket: – Jag älskar att laga mat och senast i förra veckan tänkte jag på hur många timmar jag egentligen tillbringar i köket per vecka. Det är ganska många…jag gillar att göra allt från grunden oavsett vad det är; pesto, gremolata, det är som meditation för mig och det är bra för kroppen att äta nyttig mat för då kan jag göra bättre ifrån mig på plan. Hemgjord ravioli och hemgjorda nudlar är något jag är förtjust i.

De senaste inläggen: