Möte med Zia Sakirovski

Ifjol kom den 22-årige förre Malmö FF- och AZ Alkmaar-spelaren Zia Sakirovski hem till Malmö för att vara med och föra upp FC Rosengårds herrlag till division 1. Då gick det inte. Men han hoppas och tror att det ska ske i år istället.
Hittills har insatserna gett honom rätt. FCR toppar tabellen.
– Vi vill upp, eller rättare sagt vi ska upp, betonar han och räknar upp ett par saker som talar för att det ska gå vägen.
– Laget är i stort sett intakt sedan förra året. Det är en stor fördel eftersom vi redan då var ett av seriens bästa lag. Vi tittar heller inte på vad de övriga lagen gör utan koncentrerar oss på vårt eget sätt att spela och prestera. Dessutom har vi många duktiga spelare i truppen och flera som kan göra mål.
Granit Sherifi toppar skytteligan, men både Zia Sakirovski och William Magnusson har också varit frekventa målskyttar. Sherifi har gjort tolv mål, Sakirovski och Magnusson sex var. Därmed har den trion stått för 24 av lagets 29 mål.
– Vi samarbetar bra. För min egen del är jag nöjd. Jag har satt sex mål och kommit upp i tre-fyra assist. Förra året gjorde jag fem mål, så jag är redan bättre i år.
Vad är den stora skillnaden mellan FC Rosengård 2018 och 2019?
– Förra året hade vi en tendens att ibland i perioder slappna av och tappa fokus. Då blev vi straffade med förluster. I år har vi bara haft en sådan match, när vi förlorade hemma mot Ängelholms FF med 0-3. Egentligen var det inte så att vi spelade särskilt dåligt i den matchen, men det brast lite i koncentrationen.
Bästa matchen?
– Den var nog redan i den första omgången mot BK Olympic. Hemma mot Eslövs BK var vi också bra. Men jag säger Olympic.
Tittar du mycket på ditt gamla lag MFF?
– Det gör jag, inte minst nu när min kusin Erdal Rakip är tillbaka i truppen. De toppar ju också serien.
Ett par frågor om VM också:
Efter 13-0-segern för USA mot Thailand tyckte många att det var fel av USA:s spelare att tokfira målet mot slutet av utklassningen. Några menade till och med att det var att förnedra motståndet. Vad tycker du?
– Det där är ju faktiskt bara rent trams. Alla mål ska firas och att det skulle vara förnedrande att göra det vid en storseger tycker jag är rent skitprat. Gör man många mål ska man fira många mål. Egentligen är det fullständigt självklart att lagen och spelarna själva ska få avgöra hur man firar utan att någon ska ha synpunkter på det.
Storstjärnan Ada Hegerberg bojkottar det norska landslaget. Borde man inte kunnat ha löst den frågan?
– Jag vet för lite om anledningen. Men det känns väldigt konstigt.
Till sist, vilket landslag håller du på i VM om du inte får lov att säga Sverige?
– I så fall säger jag Brasilien. Med Marta.
Text: Ole Törner, Skånesport