Motståndarkoll: Bayern München

När detta skrivs har Bayern München spelat 16 matcher i Bundesliga och vunnit samtliga. Man leder serien, har fem poäng ner till konkurrenten Wolfsburg och har en imponerande målkvot.
Vi ringde upp en av lagets backspelare, Amanda Ilestedt, för att höra hur det ser ut hos motståndarna i Champions League-kvartsfinalen.
Det har redan hunnit gå fem år sedan hon checkade ut från Malmö IP – för den här gången – och sökte lyckan i Turbine Potsdam. Sedan dess har hon flyttat till en lägenhet nära Olympiaparken, etablerat sig i Bayern München och acklimatiserat sig i en storstad med 1,5 miljoner invånare.
Hur ser en vanlig dag ut i ditt proffsliv, Amanda?
– Vi tränar på förmiddagen, brukar starta vid 09.30 och då går vi in i gymmet och har aktivering, kör lite styrka i ungefär 45 minuter. Sen börjar vi ute på plan, hur lång tid vi har på plan beror lite på hur matchschemat ser ut. Därefter äter vi lunch tillsammans, ibland har vi möte efteråt. Då och då har vi också möte innan träningen. Och ibland har vi ytterligare träning på eftermiddagen, som sagt – det beror på hur intensivt vi matchar för tillfället. Just idag har det dragit ut lite på tiden, vi hade besök av ett UEFA-fototeam som tagit enskilda bilder och filmat oss spelare inför matchen.
Igår mötte ni mittenlaget SGS Essen och vann med klara 3-0. Har ni inget som helst motstånd?
– Jodå, visst har vi det! Men i år har vi verkligen fått ihop det och spelar bra fotboll. Vi har en bred trupp med många bra spelare att alternera bland, jag tror det är hemligheten.
Hur funkar det för Bayern Münchens damer – har ni samma faciliteter och möjligheter som herrarna har?
– Herrarna spelar på en annan anläggning på andra sidan av stan, men vi har en relativt nybyggd anläggning som är ungefär fyra år gammal. Där tränar vi tillsammans med resten av lagen i Bayern München. Även akademin och amatörerna, som är herrlaget under Bundesligalaget, ryms där. Allting är väldigt proffsigt med perfekta planer och gym.
Stor skillnad mot Malmö IP?
– Nja, alltså, Malmö IP har sin charm! Men det går inte riktigt att jämföra.
Om du ursäktar så är ni ju stora favoriter i mötet med FC Rosengård. Hur kändes det när du såg lottningen?
– Med all respekt för alla spelare och ledare i FC Rosengård så är vi kanske det. Jag antar att det kommer att bli två bra matcher, för det är två bra lag som möts. Alla lag är svåra att möta när vi kommit såhär långt i turneringen.

Och du får komma ”hem” till Malmö IP, låt vara utan publik.
– Jag personligen blev ju väldigt glad över att få spela match i Malmö igen, det är längesedan nu. Det kommer att bli speciellt, jag spelade ju ändå i föreningen i åtta år och har bott i staden lika länge. Jag har bara glada minnen från Malmö. Många roliga minnen tillsammans med lagkamraterna och så fem SM-guld som toppar såklart!
Hur ser ditt avtal ut, hur lång tid har du kvar?
– Mitt kontrakt går ut till sommaren, sen får vi se vad som händer. Jag är ganska öppen för vad som komma skall. Jag är sugen på att prova något nytt, men om det blir nu eller senare det vet jag inte.
Vill du hälsa något till FC Rosengård?
– Hm, inte så direkt, men det ska bli väldigt kul att träffa alla! Jag har ju spelat med många av dem; Seger, Emma Berglund, Veje och Sanne till exempel. Och jag minns Bennison – hon var ju jätteliten när jag var i föreningen. Det är så kul att hon blivit en så fantastiskt duktig spelare!


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner