Motståndarkoll – SKN St. Pölten

Äntligen börjar Champions League-äventyret igen! Efter en målrik 16-delsfinal (17-0 sammanlagt) mot georgiska WFC Lanchkhuti i slutet av förra året ser nu FC Rosengård fram emot åttondelsfinalen och österrikiskt motstånd. Vi stämde av läget med föreningens sportchef, Therese Sjögran.
Vilken var din känsla när du såg lottningen och det visade sig att ni fick St. Pölten från Österrike som motståndare?
– Jag tycker att lottningen är bra, både resemässigt och sportsligt. Vi måste såklart spela om det, men vi har en bra chans att gå vidare till kvartsfinal!
För ovanlighetens skull börjar ni på hemmaplan.
– Ja, men jag hade hellre tagit bortamatchen först. Då har man känt på dom och kan avgöra på sin egen hemmaplan.
Hur förbereder ni er inför just Champions League-matcher?
– Vi försöker förbereda oss på samma sätt som alltid så att vi inte gör det till en större grej än det behöver vara. Vi gör som vi brukar, helt enkelt. Vi har förvisso haft få träningsmatcher i år och det i sig är lite stökigt, men det visste vi ju om. Vi har fått ut mycket av de matcher vi har spelat och känner att vi har kommit en bit på vägen.
Hur förbereder ni er inför resan till Österrike? Hur gör man rent konkret i dessa tider?
– Det finns ju undantag i restriktionerna för elitidrott, så när vi reser in i Österrike behöver vi ha ett negativt PCR-test från alla i truppen och så fyller varje person i ett Pre-Travel-Clearance-dokument. På så vis slipper vi karantänen. Troligen kommer vi att chartra ett plan för att vi ska kunna hålla oss i bubblan och inte blanda oss med andra, men också för att vi ska slippa att flyga via Danmark. Detaljerna är inte helt klara än.
Vad anser du om kvaliteten på motståndarlaget? Är det någon spelare som sticker ut?
– När lottningen gjordes hade jag ingen superkoll, men nu har jag studerat laget lite mer noggrant. Det är ett bra och ganska ungt lag med några utländska spelare. De är exempelvis mycket bättre än WFC Lanchkhuti som vi mötte i vintras. Några A-landslagsspelare finns med i truppen och de var med i det lag som mötte Sverige häromsistens.

Vårt eget lag då – går det enligt plan? Är alla friska och tillgängliga i detta läge?
– Det är egentligen bara Anna Anvegård som är ett frågetecken just nu, men annars – ta i trä – så är truppen intakt. Vi har tappat spelare men vi har fyllt på på ett bra sätt och är ännu bättre rustade än i fjol tycker jag. Såklart har vi förväntningar på nyförvärven men samtidigt ska de kunna spela på sitt eget sätt – vi har värvat dem av en anledning. Det enda jag önskar är att de använder sig av de kvaliteter som vi har värvat dem för, det viktigaste för mig är att de känner sig trygga att kunna göra det. Det gäller att njuta av tillfället!
Du har ju rätt hyfsade egna meriter av Champions League-spel!
– Ja, jag var ju med som spelare när vi gick till semifinal i det som då kallades UEFA Women´s Cup! Vi mötte FFC Frankfurt. I det nya formatet har vi som bäst tagit oss till kvartsfinal.
Från det ena till det andra, har du någon anteckning i kalendern om vad du ska göra 16 maj?
– Förhoppningsvis finns jag med på Gamla Ullevi tillsammans med vårt lag när Champions League-finalen spelas där. Jag hoppas ju generellt att det går att titta på fotboll live igen då!


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner