Några ord med Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Vi hörde av oss till henne för att byta några ord inför FC Rosengårds hemmapremiär i OBOS Damallsvenskan.
Hej Katrin! Du är ju generellt trogen gäst på Malmö IP när FC Rosengård spelar (när det inte är pandemitider). Vad är det som lockar och vad tycker du om spelet?
– Jag är en amatörsupporter som med intresse följer våra framgångsrika Malmölag i fotbollen. Jag gillar närheten och den familjära stämningen på Malmö IP och jag tycker att det är fantastiskt att vi har ett av Europas främsta fotbollslag i Malmö, som nästan årligen tävlar mot storklubbar som Bayern München eller Chelsea i Champions League, trots helt andra ekonomiska förutsättningar än vad dessa klubbar har.
 Har du egen fotbollsbakgrund? 
– Jag höll på med olika idrotter som ung, men har inte spelat fotboll själv.
FC Rosengård är ett internationellt lag med många starka profiler. På vilket sätt är föreningen viktig, som du ser det? Både ur ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv?
– FC Rosengårds framgångar och engagemang ger lyskraft. Inte minst klubbens starka ungdomsverksamhet är något att vara stolta över. Att klubben dessutom är ”mästare” på sociala verksamheter är något som gör mig både stolt och glad. Inte alla känner till att Boost by FC Rosengård de senaste tio åren bidragit till att 3000 ungdomar fått jobb eller börjat studera. Det är imponerande. Jag uppskattar också engagemanget mot de orättvisa villkor som råder mellan dam- och herrfotbollen, både vad det gäller till exempel UEFAs fördelning av resurser eller svenska fotbollsförbundets löneavtal. Engagemang driver förändring.
Till sommaren är FC Rosengård med och samarbetar med WorldPride, bland annat arrangerar vi Pride Cup för unga tjejer och är med i olika aktiviteter som Malmö stad ordnar. Vad hoppas du på att WorldPride ska bidra med till staden? 
– Malmö är en stad som ska vara öppen för alla. Det är vad WorldPride handlar om för mig. Och FC Rosengård symboliserar det på ett bra vis. Fotbollsspelare med alla möjliga olika bakgrunder skapar ett gemensamt lag som är framgångsrikt. Så vill jag att Malmö också ska vara.
Har du ett särskilt minnesvärt ögonblick med FC Rosengård? Någon särskild match eller turnering eller en spelare som gjort en insats som du tycker var särskilt bra? 
– Man ska inte vara långsint men lite störigt var det att vi åkte ut på straffar mot Frankfurt i kvartsfinalen i Champions League 2016. Det året kändes det som vi kunde ha gått hela vägen. Annars tycker jag generellt att FC Rosengård har många starka profiler som inte bara är bra fotbollsspelare utan även står upp för sina värderingar och det gillar jag.
I första hemmamatchen möter vi Hammarby IF som i år gick upp från Elitettan. Vill du tippa slutresultatet?
– Hammarby är en stark nykomling. Men nu har de kommit till fotbollshuvudstaden så jag tippar 2-1 till Rosengård.


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner