Ny tränare klar för FC Rosengård 1917

I dagarna föll ännu en pusselbit på plats när Tommy Ringblom blev klar som FC Rosengård 1917’s nya tränare. Tommy som är 34 år gammal kommer närmast från LB07 där han som huvudtränare fört klubben från Division 4 upp till Division 2.
-Så, vem är Tommy Ringblom?
”Jag lever tillsammans med min nyblivna fru och min son på 1,5 år. Vi bor i ett litet hus på landet. Min familj är mitt allt. Jag jobbar som lärare på Ribersborgsskolan och lägger all övrig tid på fotbollen.”
-Meriter som tränare?
”Jag började som ungdomstränare i Hyllie, där jag jobbade i 7-8 år och fick äran att träna ett par mycket härliga gäng.
Mina meriter när det gäller a-lagsfotboll kommer uteslutande från LB07. Jag kom till LB 2013 när klubben låg i division 1. Jag fick uppleva hela raset i olika roller och fick möjligheten att lära mig en massa av en rad duktiga tränare. Slutligen fick jag ansvaret som huvudtränare. De fyra åren som jag var huvudtränare i LB07 kom vi:
År ett – fjärdeplats i division 4
År två – seriesegrare i division 4
År tre – tvåa i division 3 och föll i kvalet mot Stafsinge på ett brutalt sätt i slutsekunderna.
År fyra – seriesegrare i division 3.”
-Hur är du som tränare?
”Jag tycker egentligen att det är mina spelare som ska svara på denna fråga. Måste jag svara så är jag en extremt krävande tränare. Jag har väldigt höga krav på mig själv och övriga i ledarstaben. Jag kräver att alla spelare svettas och blöder för laget, varje gång de går ut på gräsmattan. Alla spelare är värda lika mycket. För mig spelar det inte så stor roll vad spelaren heter eller vad han har för meriter. Fotboll är en färskvara. Det är den senaste träningsveckan som avgör laguttagningen och det är de hungrigaste spelarna som ska representera klubben. Det är mitt jobb att hålla hela truppen på tårna och alla ska känna att de har en chans att kunna påverka utgången. Kollektivet är oerhört viktigt för mig. Du vinner inga serier med några enskilt duktiga spelare. Det är kollektivet och alla i truppen som tillsammans krigar för att uppnå ett gemensamt mål.”
-Varför föll valet på FC Rosengård som nästa steg i karriären?
”Svaret på denna fråga är enkelt. Valentino Lai. Valle ger ett oerhört seriöst intryck. Han har en vision och en målsättning med detta lagbygge och jag ser det som en ära att han har velat ha mig till Rosengård. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan åstadkomma något väldigt stort här i år. Jag har också under de senaste åren i LB07 blivit bortskämd med att vinna väldigt ofta (under de sista tre åren, förlorade vi endast fyra matcher i seriespelet) och jag ser det som att Rosengård ger mig störst möjlighet att få fortsätta att göra det.”
-Hur långt sträcker sig kontraktet?
”Kontraktet är skrivet på två år. Klubben har en bra kontinuitet i truppen men har tyvärr inte haft samma tur på ledarsidan. Kontinuitet är nyckeln till framgång i alla fotbollslag. Ju bättre alla lär känna varandra desto större är chansen att lyckas.”
-Hur vill du att FC Rosengård ska spela fotboll?
”Jag är handplockad av Valle för att spela den fotbollen som jag har gjort med LB07. Det är samma fotboll som Valle och hela Rosengård vill bli förknippade med. Jag vill att mitt lag ska ha bollen så mycket som möjligt. Vi ska försöka vara det drivande och bollförande laget så ofta som möjligt. Vi vill spela en offensiv fotboll och vi vill vinna matcher på vår egen skicklighet. Utöver det så är det minst lika viktigt med ett kollektivt försvarsspel där alla bidrar och hjälper till. Du vinner ingen serie på att bara spela fin fotboll. Vi ska ha hela paketet.”
-Har du hunnit få någon uppfattning om spelartruppen?
”Min uppfattning av spelartruppen kommer i första hand av vad Valle och Ylli har berättat och jag har fullt förtroende för dem. Jag har stött på en del av spelarna i träningsmatch i år och sett killarna i en del andra matcher. Sen är några på väg in som jag både varit tränare för och haft ögonen på under en längre tid. Rosengård har en bra spelartrupp. Det är nog ingen som tvivlar på det.”
-Vad är din målsättning med laget?
”Det vore tjänstefel av mig att gå ut med en målsättning innan jag har träffat mina spelare och diskuterat med dem. Vad jag kan säga är

  1. Vi har en trupp som kommit sexa, två år i rad.
  2. Vi har fått behålla stommen av truppen – igen.
  3. Vi kryddar den befintliga truppen med handplockade nyförvärv som passar in i klubbens filosofi och spelidé.

Förutsättningarna är på plats. Nu är det upp till spelarna och oss ledare att få det att fungera. Lyckas vi med det så kan detta bära långt. Det kräver att vi är enade och jobbar hårt – tillsammans.”
-Ung hungrig trupp eller äldre trupp med rutin?
”Det spelar mig inte så stor roll. Jag vill bara ha hungriga spelare som älskar att vinna och är beredda att göra allt för att uppnå stora saker tillsammans. Det kan både unga och äldre göra. Mixen är väl alltid att föredra om jag måste välja.”
-Vad blir den stora utmaningen så här i början av ditt uppdrag?
”Att vara tränare är en ständig utmaning. Varje träning, varje match, vecka ut och vecka in. Att hålla 20-25 killar nöjda, hungriga, glada och att ständigt vara beredda att hjälpa laget är tufft. Den stora utmaningen blir att få alla dessa duktiga spelare att trivas tillsammans och att hitta sina roller i laget. Både socialt och på planen. Det är också en underbar känsla när det går bra och för mig finns inget annat än att FC Rosengård kommer att lyckas 2020.”
Sportchef: Valentino Lai
”Jag har följt Tommy via LB07’s fantastiska resa under åren där han har varit en stor bidragande del till framgången. Fotbollen han står för är just den som FC Rosengård vill stå för med mycket bollinnehav och offensivt spel samtidigt som hans resultat talar för sig själva. Så när möjligheten dök upp om för ett samarbete med Tommy så var det inget att tveka om. Det är en oerhört kompetent tränare så jag är otroligt glad över att få jobba tillsammans med Tommy.”
FC Rosengård hälsar Tommy välkommen till klubben och önskar honom lycka till