"På planen är vi alla lika – det är det fantastiska med fotboll!"
Det är eftermiddag på Rosengårds IP och våren är i annalkande. En lite blek men värmande sol strösslar sitt guld över idrottsplatsen. Plötsligt börjar det att regna lätt och snart lyser världens vackraste regnbåge över Rosengård. Fotografen gnisslar tänder över att den är på fel sida av idrottsplatsen, för tänk vilken fantastisk bild det skulle ha blivit! Men som tur är finns det andra fabulösa motiv i vår absoluta närhet.
Vi har kommit för att träffa Jessica Stegermaier, som är flickfotbollskoordinator på Rosengårds IP och ledare i Football for Life. Tillsammans med henne vandrar vi runt på anläggningens olika planer. Just idag är de två lagen F9 och F13 i gång med träningen. Vi börjar hos de yngsta, som tillsammans med tränaren Anja Gatu har fruktstund och högläsning innan aktiviteterna kör i gång.
Övningarna görs fokuserat men med skratt och glädje närvarande. När det så småningom blir dags för smålagsspel vet lyckan inga gränser.
– Det är fantastiskt att se hur snabbt de här tjejerna utvecklas, säger Jessica och konstaterar snabbt att i princip alla spelarna i gruppen är på plats.
Jessica Stegermaier har rötterna i Berlin och tycker att Malmö har samma härligt internationella prägel.
– Vi säger ”multikulti” i Berlin och det är ungefär så jag tycker det är här också, ler hon.
Jessica har rest runt mycket i världen, förutom alla platser hon fått se och upplevelser hon varit med om har hon också fått en svensk sambo på köpet. Honom träffade hon under en rundresa i Australien.
– När jag flyttade hit hade jag aldrig varit i Sverige. Jag hittade en utbildning i mänskliga rättigheter som inte finns i Tyskland på kandidatnivå, så jag började plugga direkt.
Och så småningom hittade hon ett lag att spela i – FC Rosengårds Dam B. Efter fyra år i Sverige pratar hon fullständigt korrekt svenska, något som hon faktiskt menar är tack vare föreningen.
– De första två åren i Sverige spelade jag inte fotboll. Men så kollade jag upp vad det fanns för lag, det handlade om inkludering, att få ett sammanhang. Innan jag började spela här pratade jag bara engelska och studierna bedrevs också på engelska. Men när jag började i laget sa spelarna: ”Men du förstår ju vad vi säger, varför pratar du inte svenska?”
Jessica berättar om hur otroligt välkomnande lagkamraterna var och att hon kände att hon hittat sitt nya hem.
– Nu vill jag ge unga flickor som kommer hit samma känsla som jag fick när jag började!
Hon blev klar med sin kandidatexamen i fjol och åkte till Tyskland för att praktisera i tre månader. Då ringde lagkamraten Jenny Sjöstrand, som ju också arbetar på FC Rosengårds kansli, och undrade om hon var intresserad av att jobba i föreningen.
– Och det var jag såklart, till 100%! Så nu ansvarar jag på deltid för flickverksamheten på Rosengård och jobbar mycket med våra ledare. Jag försöker att ge min fotbollskunskap till dom och jag använder mig av min utbildning i mänskliga rättigheter, fokuserar mycket på inkludering, inte minst när jag försöker hitta tjejer som kan vara med i vår verksamhet.
Hur når man då alla dessa presumtiva små blivande storstjärnor på Rosengård? I vanliga fall genom uppsökande verksamhet på skolor där man pratar fotboll för tjejer. Något som blivit helt omöjligt under pandemin. Men Jessica blickar framåt. Seriespelet drar förhoppningsvis i gång i början på maj, man håller på och bygger ett nytt F7-8-lag och med våren och värmen kommer också fler unga som vill prova att spela. Tanken är att det ska växa och bli fler flicklag på Rosengård, förhoppningsvis ett lag i varje åldersgrupp.
– Och alla som vill är såklart välkomna! Kom hit, provträna och var med! Vi bjuder in till spontanaktiviteter, tjejerna kan bara komma och testa och se om de tycker det verkar kul att vara en del av FC Rosengård-familjen.
Jessica tror att det finns väldigt många tjejer som vill spela fotboll i Rosengård och de ska hjälpas fram och få en plattform att verka på. Hon berömmer tränarna och lagledarna som gör ett otroligt bra jobb och berättar om de nya ledarna i Football for Life-projektet som utbildas och därefter förhoppningsvis ska finnas med och ta hand om nya lag.
– Det roliga är att det finns så många möjligheter och att alla brinner för samma sak, att utvecklas i fotboll men att använda fotboll som ett verktyg för förändring och för självförtroende. Vi längtar efter att restriktionerna släpper så att vi kan börja med alla de idéer vi har.
Att koppla ihop fotboll och den sociala delen är för Jessica en dröm. Och medan vi rör oss bort mot F13-lagets träning summerar hon kärnan i verksamheten på ett sublimt sätt.
– Det spelar faktiskt ingen roll varifrån du kommer eller vilken status du har, på planen är vi alla lika. Det är det fantastiska med fotboll!
Fakta: Jessica Stegermaier Ålder: 28 år Har spelat fotboll i: Tyskland, Australien, Nya Zeeland och Sverige Favoritlag förutom FCR: Hertha Berlin. |
Foto: Urszula Striner