Passningssäker naturvetare med pendling som specialitet

En offensiv innermittfältare med blick för spelet som satsar på både fotbollen och skolan – där har ni FC Rosengårds unga talang Felicia Erkenfeldt i en mening.

Felicia Erkenfeldt är sjutton år, fyller arton till hösten, bor i Rydebäck utanför Helsingborg och pendlar varje dag med tåg till träning och skola. Inte nu förstås, nu är det sommarlov, men under terminerna åker hon hemifrån varje dag klockan 06.30. Jo, ni läste rätt. När de flesta av er fortfarande ligger i Morfei armar sitter hon redan på tåget till Malmö. Turligt nog finns det en station i Rydebäck och tåget tar henne ända till Station Triangeln, ett stenkast från såväl Malmö idrottsplats som Malmö idrottsgymnasium på Stadion. Och turligt nog finns det några andra spelare som bor hyfsat nära, så hon har sällskap på resorna.

På Malmö idrottsgymnasium läser Felicia naturvetenskapligt program – det var de ämnena som föll henne mest i smaken – och tillstår att det är rätt tufft med mycket studier mellan varven. Det blir långa dagar med skola och träning och ofta är hon inte hemma förrän ungefär vid 18-tiden på kvällen.

– Och då blir det mest plugg, mycket mer orkar man inte i veckorna säger Felicia.

Hennes väg mot de höga höjderna började på hemmaplan men hade ett avbrott innan den tog fart igen.

– När jag var liten spelade jag med killar i ett blandat lag, men när man inte fick passningar så var det inte särskilt kul, då slutade jag. Sen startades ett tjejlag, Fortuna FF, där jag bor och några kompisar började spela där. Jag spelade mycket med dem på rasterna och snart började jag också i laget, då var jag ungefär elva.

Tiden gick och Felicia spelade i de olika flicklagen i Fortuna FF. När hon var femton spelade hennes lag och FC Rosengård i samma serie och det var vid något av lagets möten som FC Rosengård-ledarna fick upp ögonen för den unga talangen.

– Jag kom hit till FC Rosengård på våren 2019 och provtränade här i nästan ett år, för jag trivdes väldigt bra i Fortuna FF där jag tränade och spelade parallellt. Och jag tyckte det var väldigt roligt med fotboll, men jag hade aldrig tänkt så långt som att jag skulle spela på elitnivå. Men när jag hade varit här ett tag och känt in miljön så kände jag att jag ville prova. När jag tog steget från Fortuna FF till FC Rosengård så tänkte jag: ”Nu kör jag!”. Innan dess hade jag inte tänkt så långt. Jag visste ju att jag alltid ville spela fotboll och att det är jätteroligt. Men jag visste inte riktigt att det var möjligt att spela på den här nivån. Så jag kör så länge jag tycker det är roligt och så länge jag utvecklas.

Så fick det bli. Och så blev det elitsatsning och gymnasiestudier i en ny stad som hon snabbt lärde känna. Varje vecka tränar hon fem pass med klubblaget och två, tre med skolan. Därtill kommer matcher i division 1, även om hon under våren brottats med skadebekymmer.

– Ja, jag har haft en överansträngning i min höftböjare, men nu är jag bra igen. Och B-laget har ju vunnit alla matcher hittills, så det funkar bra, men det är ganska annorlunda spel om man jämför mot när vi spelade i U19-serien. Det är mycket hårdare fysiskt.

Felicia beskriver sig själv som en högerfotad offensiv innermittfältare vars största styrka är speluppfattning och rörligheten.

– Jag ser på mig själv som en passningsspelare, försöker vara spelbar, har hyfsad teknik.

Att flytta till Malmö har hon ännu inga planer på.

– Jag trivs så bra i Rydebäck med familjen och kompisarna och det funkar ju smidigt med att åka tåg.

Familjen, som består av mamma, pappa och lillebror, framställer hon som mycket idrottsintresserad. Föräldrarna följer gärna både hennes och fotbollsspelande lillebroderns matcher.

Sommarlovet då, är det en eon av soliga dagar fyllda med ledighet, bad och umgänge med vänner?

– Vi har ju träningar varje morgon, men det är ganska skönt att träna just på morgonen, för då har man ju lite fritid efteråt. Och ibland stannar jag kvar i Malmö efter träningarna, äter lunch med kompisar och badar!

Just den här dagen är det dock ett annat utflyktsmål som hägrar för Felicia när träningen är avslutad, det blir en tur till Tomatens hus i Vallåkra med några vänner. En lagom lång cykeltur från Rydebäck till en lummig trädgårdsservering för en bättre lunch. Vilket får den som skriver detta att fundera över geografin. Området verkar ju onekligen kunna skaka fram många stora talanger. Vårt unga löfte Bea Sprung bor i Helsingborg. Och mellan Rydebäck och Caroline Segers Gantofta är det bara några kilometer…

Fakta: Felicia Erkenfeldt

Bakgrund:
– Jag har sysslat med jättemånga idrotter. Simning och konståkning till exempel. Och jag spelade tennis ända till jag började provträna här i FC Rosengård, då blev det för mycket.

Vad gör du om fem år?
– Jag vill verkligen spela fotboll på hög nivå och hitta en utbildning som jag både tycker är rolig och som kommer att ge mig någonting. Och som jag kan kombinera med fotbollen. Det är ju hög konkurrens och svårt att försörja sig på bara fotboll.

Är det något du kan bli bättre på?
– Fysiken! Jag behöver bli lite starkare. Och att driva boll och komma till avslut.

De senaste inläggen: