Inför Prespa Birlik – FC Rosengård

I morgon spelas det riktiga Malmöderbyt.

Efter att FC Rosengård spelat ett derby helgen som gick mot Kvarnby så är det dags för ett nytt derby imorgon när Rosengård möter Prespa Birlik på Heleneholms IP. Lagen har stött på varandra två gånger redan den här säsongen, först i serien och sedan i Distriktsmästerskapet och båda gångerna blev det vinst till FC Rosengård. I serien så möttes man i den tredje omgången och Rosengård vann med 2-0 efter att Alvedin gjort båda målen i den andra halvleken. I början på Juni så möttes lagen i åttondelsfinalen i DM på Heleneholms IP och när domaren blåst av och röken skingrats så stod FC Rosengård som segrare efter förlängning med 1-2. Målen stod Alvedin och Dennis för. Sedan lagen möttes i DM så har Prespa Birlik spelat fyra matcher, innan uppehållet så spelade man först oavgjort mot Karlskrona hemma sedan så vann man borta mot Nosaby. Efter ett kort uppehåll så besegrade man BK Flagg i Malmömästerskapets final med 3-4 och kammade hem titeln Malmömästare och nu senast så slog man LB07 i serien med 1-3 efter att man spelat med en man mindre i dryga femtio minuter. Frågan inför derbyt med stort D är om Prespa har lyckats behålla formen och om man ska lyckas besegra FC Rosengård på tredje försöket.

Adem Özay från Prespa Birlik berättar hur tankarna går inför matchen:

-”Vi tänker inget annat än på vinst, vi vill ta vår första vinst mot FC Rosengård för i år. Vi vet att vi möter seriens bästa lag och att det kommer bli tufft, men vi har jobbat hårt de här veckorna och känner att vi är på g.”

Hur ska Prespa spela för att ta årets första trepoängare mot FCR?

-”Vi i Prespa måste fokusera oss på att spela som ett lag. Vi ska hålla oss till vår spelplan och göra det svårt för FC Rosengård precis som vi gjorde mot Limhamn Bunkeflo där vi fick spela med 10 man en större del av matchen. Självklart går det inte att jämföra LB07 mot FC Rosengård då det är klasskillnader mellan de båda lagen, men vi vet vad FC Rosengårds styrkor är samt vad deras svagheter är. Om vi vill vinna matchen mot Rosengård så måste vi spela disciplinerat och som ett lag i 90 min men det kommer inte bli lätt då vi möter seriens bästa lag.”

Prespa Birlik var inför säsongen tippade som en av favoriterna till serieseger men säsongen har hittills varit lite upp och ner så hur går era tankar inför hösten?

-”Vi kunde inte uppnå målen vi satte under första halvan då vi ligger längre ner i tabellen än vad vi hade räknat med. Vårt mål är att göra en så bra höstsäsong så möjligt och avsluta seriens på bästa möjliga sätt, helst topp tre vilket inte är omöjligt. Men att vi ska slåss om seriesegern är långt bort då FC Rosengård har gjort en fantastisk vårsäsong där poängskillnaden är för stor att ta in på.”

FC Rosengård har vunnit en och förlorat en och en halv de tre senaste matcherna, halvan var bortamötet mot Ljungby som fick avbrytas i halvlek då det svenska sommarvädret visade sig från sin sämsta sida i form av regn och åska vid ställningen 2-0 till Ljungby. Sedan besegrade man Hittarp med 2-4 i Distriktsmästerskapets kvartsfinal efter förlängning och avancerade till semifinal där man kommer att få möta antingen Kristianstads FF eller Högaborg. I helgen som gick så förlorade man efter en blek insats på hemmaplan mot Kvarnby med 0-2. Så hur går tankarna hos FC Rosengård?

-” För oss handlar det om att komma in på rätt spår igen o ta revansch från Kvarnby matchen, att komma till matchen med rätt inställning och inte tro att allt löser sig av sig själv, utan att det krävs att vi gör det hårda arbetet som vi har gjort i de tidigare matcherna, det gäller och vara på tårna.” Berättar FC Rosengårds Ylli Shabani

-”Prespa har bra individuellt skickliga spelare så det gäller att vi är på tårna o väl förbereda, men veckan har sett bra ut grabbarna i laget ser riktigt sugna ut och inställningen i veckan har varit på topp o det smäller på bra på träningarna med ett högt bolltempo. Helt enkelt det gäller att vi jobbar hårt som ett lag både på träningar o match att vi inte slappnar av, men nu på lördag o resten av säsongen rätta inställningen och ingen underskattning om vi ska kunna gå hela vägen.”

FC Rosengård har vunnit de båda tidigare matcherna när lagen drabbat samman och har ett litet övertag. Är det bra eller dåligt så här inför matchen och är det inte risk för underskattning samtidigt som det förmodligen är som tändvätska för Prespa Birlik?

-” Så klart att det är en tändvätska för dem att försöka ändra den trenden och försöka slå oss, serieledarna på deras hemmaplan. Det i sig är en tändvätska för alla lag i serien, men att vi har litet övertag vill jag inte gå in på, vi hade ett övertag på Kvarnby med om man vill se det så innan matchen men då slutade det illa för oss. Nu hoppas jag att vi har lärt oss den läxan och inte underskatta något lag mer nu under hösten sen spelar det ingen roll om vi möter Prespa eller något annat lag i serien. Det gäller att ha rätt inställning i varje match framöver.”

Matchen kommer att spelas imorgon klockan 16.00 på Heleneholms IP.

Text & Bild: Stephan Lindstrand