FC Rosengård i samarbete med WorldPride

Jämlikhet och inkludering har alltid varit två ledord i FC Rosengårds arbete. Under WorldPride 2021 i Malmö och Köpenhamn utökade föreningen engagemanget i HBTQIA+-frågor.

Pride handlar om att belysa HBTQIA+-frågor med kultur, utbildning och opinionsbildning. Pride är också en folkfest som för med sig mycket glädje och en känsla av samhörighet till staden. FC Rosengårds engagemang runt WorldPride innefattar utbildningsinsatser, sportsliga event och medverkan i WorldPrides aktiviteter. Samarbetet med WorldPride inleddes redan under hösten 2020 och samarbetet har resulterat i bland annat utbildningar, fotbollscuper och en insamling till förmån för HBTQIA+-personer.

WorldPride Matchställ

För att tydligt visa att FC Rosengård står för inkludering och allas lika värde har Pride-flaggan blivit en viktig symbol. Den har under många år varit given på bland annat kaptensbindel och hörnflaggor. Under WorldPride 2021 spelade Dam A dessutom i ett exklusivt matchställ med Pride-tema. Tröjorna auktionerades sedan ut och intäkterna gick till Football for Life och RFSL Newcomers Malmö.

Vårt arbete

FC Rosengård jobbar aktivt för en inkluderande idrott – att skapa en öppenhet och förståelse för HBTQIA+-personer – både i den egna föreningen och idrotten i stort. Utbildningsinsatser har påbörjats internt och externt via projektet Hattrick by FC Rosengård där vi haft workshops kring inkluderande idrott med 17 fotbollsföreningar i hela Skåne. Ambassadör för Hattrick by FCR 2021 var Lotta Schelin.

Vårt ansvar

Som en stor sportslig aktör känner föreningen ett ansvar att stå upp för att HBTQIA+-rättigheter är mänskliga rättigheter och att idrotten ska vara en plats för alla. Utbildning och diskussion är nödvändigt för att skapa förändring, förståelse och trygghet. Därför medverkade FC Rosengård i workshops och paneldiskussioner under WorldPride – i både Malmö och Köpenhamn.

Att stå upp för alla människors lika värde är en självklarhet för oss. Det har vi gjort varje dag i många år och 2021 gör vi det i ännu större utsträckning tillsammans med WorldPride. När vi drar på oss FC Rosengårdströjan så gör vi det med stolthet över vad klubben står för
Therese Sjögran, Sportchef FC Rosengård

Vi är så glada över att få samarbeta med FC Rosengård och att klubben kommer att vara en del av WorldPride 2021. En av de viktigaste sakerna för oss är att skapa en långsiktighet och hållbarhet och samarbetet med FC Rosengård säkerställer just den långsiktighet vi är ute efter. Klubbens fantastiska sociala engagemang och arbete gör att frågorna lever kvar och att kunskap sprids.
Anna Tenfält, Projektledare WorldPride 2021

Idrotten som hållbarhetsverktyg

En inspirerande workshop runt hur idrotten kan skapa hållbara, inkluderande samhällen. Workshopen arrangerades i samarbete med Sustainability Sprint som är en workshopmetod designad för att accelerera hållbar affärsutveckling och innovation. Facilitator var Sustainability Sprints Linda Fragner som arbetar som innovationsledare och affärsutvecklare och har över 15-års erfarenhet av innovationsledning och affärsutveckling.

FC Rosengårds vision är att skapa ett jämlikt Malmö som inkluderar alla områden och människor där alla kan tro på sina drömmar. Utbildning och diskussion är nödvändigt för att skapa långsiktiga och hållbara förändringar. Därför vill vi diskutera hur idrotten kan fungera som verktyg för att skapa dessa förändringar.

18/8 Pride House, Malmö Live

Idrotten som ett verktyg för inkludering och jämlikhet – fokus på ledarskap

En workshop där vi fokuserade på kunskapsöverföring och ledarskap. Vi ville dels dela med oss av FC Rosengårds erfarenheter och kunskap inom inkludering och jämställdhet inom idrotten, dels ta del av deltagarnas upplevelser. Syftet med workshopen var att tillsammans hitta vägar framåt så att vi kan ta nästa steg för en ännu mer inkluderande idrott. Här blir ledarna och deras ledaskap en nyckelfråga.

Workshopens primära fokus var ledarskap och användningen av idrott i allmänhet, och fotbollen i synnerhet, som ett verktyg för inkludering och jämlikhet.

16/8 Sports Leader Conference, Köpenhamn

Inkluderande idrott

Idrottens värld är en plats för gemenskap och glädje, men traditionerna och den strikta könsuppdelningen är problematiska. Under denna workshop diskuterade vi tillsammans idrottens fördelar och utmaningar när det kommer till just inkludering. Vilka fördomar finns? Hur pratar vi med våra barn och unga inom idrotten? Hur skiljer det sig i dam- kontra herrfotbollen?

FC Rosengård är en fotbollsförening som arbetar aktivt för att bli mer inkluderande i en av världens största sporter. Föreningen gör utbildningsinsatser internt för ungdomsledare och externt för samarbetsföreningar.

16/8 Sports Leader Conference, Köpenhamn

FC Rosengårds Pride-aktiviteter 2021

Utbildning – Inkluderande Idrott

Internt i föreningen och externt mot andra fotbollsföreningar i Skåne. Ett samarbete med WorldPride, Swedbank, Sparbanken Skåne, Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt Sparbanksstiftelsen Finn.

Pride Cup x2

1. En fotbollscup på Malmö IP för flicklag 11-15 år, som avslutning på projektet Hattrick by FCR. I samarbete med Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt Sparbanksstiftelsen Finn. Arrangerades i samarbete med Swedbank, Sparbanken Skåne och MKB Fastighets AB.
Ambassadör: Lotta Schelin.

2. En fotbollscup på Malmö IP för FC Rosengårds nätverk med fokus på inkludering, gemenskap och nätverkande.

Paneldiskussioner & Workshops

I samband med Sports Leader Conference i Köpenhamn och WorldPride House i Malmö arrangerade FC Rosengård workshops kring inkluderande idrott, kvinnligt ledarskap och idrotten som hållbarhetsverktyg samt medverkade i paneldiskussioner.

FC Rosengård – KIF Örebro

Under hemmamatchen mot KIF Örebro spelade FC Rosengård i särskilt framtagna matchställ med WorldPride-tema. Tröjorna auktionerades sedan ut till förmån för Football for Life och RFSL Newcomers Malmö.

WorldPride-paraden

FC Rosengård deltog i WorldPride-paraden på Malmö Stadion.

FC Rosengårds WorldPride-aktiviteter presenterades i samarbete med:

Triangelfamiljen firar Pride

Konst, kultur & idrott inom 500 m hos grannarna i Triangelfamiljen:
Malmö Konsthall, FC Rosengård och Malmö Opera

Malmö Konsthall

Utställning: José Leonilson
Öppet varje dag kl 11–17, onsdag 18/8 kl 11–21.
Filmvisning 25/8 kl 19.

Guidade visningar på Konsthallen & via Zoom
Onsdag 18/8 – söndag 22/8

Skapande verkstad: Pride special
Torsdag till söndag den 12–15/8 kl 13–16.30,
lördag 21/8 kl 13–16.30

Mindre utställningar under pride:
Art Against Aids, Kreativ Pride, Sun Ra

konsthall.malmo.se

FC Rosengård

Pride Cup
Ungdomsfotbollscup, Malmö IP 12-13 augusti

Pride House Copenhagen & Pride House Malmö
Workshops och paneldiskussioner på Malmö Live

Match i OBOS Damallsvenskan: FC Rosengård – KIF Örebro
22 augusti 14:30, Malmö IP.

fcrosengard.se/pride

Malmö Opera

Kostymutställning i regnbågens alla färger
Varje dag i nedre foaje på Malmö Opera

World Pride-Karusell – bar på Operagrillen
Torsdag 12/8 kl 17-22, fredag 13/8 kl 17-22,
lördag 14/8 kl 14-22

World Pride House: Opera is coming out!
Tisdag 17/8 13.00-14.00
WorldPride House Malmö Live

AKT@World Youth Pride på Amiralen
Fredag 13/8 – söndag 15/8, kl 12-18

malmoopera.se