Rosengård går upp i serieledning efter helgens vinst

FC Rosengård tog sin femte raka seger när man besegrade IFK Berga på bortaplan i lördags med 0-2. På papperet skulle lördagens bortamatch mot IFK Berga bli en tuff uppgift för FC Rosengård och så här gick FC Rosengårds tränare Marco Whittles tankar inför matchen:

– Vi visste att Berga är ett starkt lag med många skickliga spelare, dessutom ett par spelare med rutin från högre seriesystem, samt att det är vår längsta bortamatch för i år. Detta gav oss verkligen en utmaning som vi alla såg fram emot på något sätt. Vi pratade under veckan om hur vi ville ta oss an matchen och hur vi skulle förberedda oss på bästa sätt inför den långa bussresan, så att den inte skulle påverka oss.

Inledningen på matchen var en kamp om vilket lag som skulle ta initiativet. Både FC Rosengård och Berga hade ett par lägen, men utan resultat. Efter cirka tjugo minuter började vågskålen tippa över till FC Rosengårds favör när man skapade fler chanser men utan att blotta sig bakåt. I den 38:e minuten fångade Simon Ingheden upp en dåligt slagen passning från hemmamålvakten och skjöt in 0-1. Detta stod sig som halvtidsresultat. 0-2 kom i princip direkt efter att domaren blåst igång andra halvlek. Ismael Hussein tog in bollen i Bergas straffområde och efter en del tråcklande kunde han till slut slå in 0-2-målet. Målet var ”mycket viktigt” berättar Marco och fortsätter:

– Då visste vi att Berga var tvungna att göra minst två mål för att vi skulle tappa poäng och just nu är vårt försvarsspel väldigt bra. Det betydde också att Berga var tvungna att flytta fram vilket skulle ge oss möjlighet att kunna utöka ledningen. Jag skulle säga att vi är mycket närmare att göra ett tredje mål än vad de är en reducering.

Cirka tio minuter in i andrahalvlek gjorde FC Rosengård ett defensivt byte, men det var inte av oro för en reducering från hemmalaget. Marco berättar:

– Vi har spelat med trebackslinje, fyrbackslinje samt fembackslinje och vi kan hantera dem väldigt bra. Det har inte handlat om rädsla eller oro utan mer om att vi kan spela på olika sätt för att hantera olika situationer. Just då blev det något vi såg kunde lösas bra med en fembackslinje, nästa gång kanske det blir en trebackslinje eller tvåbackslinje.

Berga skapade några chanser under de sista trettio minuterna men ingen av dem fick Ronald Lubwama, som vaktade FC Rosengårds mål, att svettas. Istället hade FC Rosengård lite hetare lägen men matchen slutar 0-2 och man tar med sig de tre viktiga poängen till Malmö.

Marco, hur viktigt var det med tre poäng idag, dels för toppstriden men även för att fortsätta på den positiva väg ni är inne på?

– Tre poäng är självklart väldigt viktigt om man vill vara med i toppstriden. Det kanske låter tråkigt men vi jobbar vidare på våra prestationer. Våra prestationer får just nu utdelning i poäng vilket är skönt för oss alla, men det som tagit oss dit vi är idag är truppens fantastiska inställning till varandra. Varenda en i truppen jobbar hårt för att våra prestationer ska få utdelning.

Femte raka segern. Vad talar för att sviten fortsätter?

– Det finns inget som är givet utan det handlar för oss om att fortsätta jobba hårt och jobba för varandra. Det som dock talar för att vi kommer att fortsätta jobba hårt och för varandra är den fantastiska atmosfären som finns inom laget just nu. Det är en väldigt stark sammanhållning där alla är viktiga, avslutar Marco.

I och med segern går FC Rosengård upp i serieledning. Det kan dock förändras snabbt, då serien haltar och tabelltvåan har två matcher mindre spelade. Samtidigt är det en ruskigt jämn tabell där alla lag har kapacitet att slå varandra. Det är med andra ord upplagt för en intressant höst.

FC Rosengårds nästa match är mot Trelleborgs FF i Svenska Cupen och den spelas på Rosengårds IP på onsdag 18 augusti med avspark 18:30. Mer om den matchen kommer senare.

De senaste inläggen: