Rosengård ryckte i toppen

Bara för en vecka sedan spekulerades det i att Kopparberg/Göteborg kunde avgöra årets guldrace genom vinst mot Rosengård, men som ni minns så blev det en enkel seger för Rosengård och efter att Kopparberg/Göteborg förlorade lördagens bortamatch mot Kristianstad, så är det nu Rosengård som tagit över kommandot.
Det var verkligen tre viktiga poäng som Rosengård tog i bortamatchen mot Eskilstuna, och man visade mästartakter i stort sett hela matchen och spelade stundtals en bländande anfallsfotboll, vilket resulterade i mål av Anna Anvegård redan efter fem minuter och sedan fortsatte man att anfalla på båda kanterna med giftiga inlägg, så publiken började nog undra hur mycket gästande Rosengård skulle vinna med.
Men som alltid när man inte gör mål på chanserna så får motståndarna några lägen att ställa om och Eskilstuna är duktiga på detta och efter ett olyckligt ingripande av Rosengårdsförsvaret fick hemmalaget en straff som det inte gick att protestera mot. Eskilstunas måldrottning Loreta Kullashi stegade fram och fintade bort Zecira och drog bollen hårt mitt i mål.
Nu jämnade spelet ut sig och även om det fortfarande var ett övertag för Rosengård, så var Eskilstuna hela tiden farliga i sina omställningar och när domaren blåste för halvtidsvila stod det fortfarande 1-1.
Rosengård började andra halvlek med hög press och även om hemmalagets försvar såg bättre organiserade ut, så var det stort övertag från gästerna och publiken väntade på ett ledningsmål för serieledarna. Det kom i mitten av halvleken då Jelena Cankovic blev fälld innanför straffområdet och domaren tvekade aldrig utan pekade på straffpunkten.
Anna Anvegård stegade fram och satte straffen säkert i ena hörnet efter att hon fintat bort målvakten och det stod 1-2 till Rosengård. Sedan hände inte så mycket förrän de sista tio minuterna då Eskilstuna började lyfta långa bollar in mot Rosengårds straffområde och det blev några farliga situationer och endast genom att Zecira Musovic i målet gjorde sin bästa match för året, och med några kvalificerade ingripande kunde hålla målet fritt, så slutat matchen rättvist med en seger för serieledarna med 1-2.
Spelar Rosengård som ett guldlag? Ja det tycker jag och sticker ut hakan och menar att i sina bästa stunder spelar man en fotboll på högsta internationella nivån och även om det återstår nio spännande omgångar, så är jag säker på att SM-guldet även i år hamnar i Malmö.
Nu till söndagens stora match i fotbollsvärlden, som spelades mellan Lyon och Wolfsburg i årets Champion League. Det blev inte den stora final som jag hoppats på. Lyon var helt enkelt för bra och vann rättvist med 3-1. Sara Björk Gunnarsdottir gjorde ett av Lyons mål. Vi minns alla vilken fantastisk person och spelare hon var under sina år i Rosengård. Hon har med en tuff inställning och hårt jobb gjort en fotbollsresa som visar att detta är möjligt för alla unga tjejer om man verkligen vill göra jobbet.
GRATTIS Sara Björk Gunnarsdottir – njut av segern.
Det är svårt att inte fascineras av det fantastiska fotbollslaget Lyon, som år efter år är världens bästa klubblag och levererar på högsta nivå
Lyon har vunnit den inhemska ligan 14 år på rad och alla vet att vår älskade Lotta Schelin hade sin stora fotbollsframgång i klubben.
Det kommer snart en film om klubben som heter ”Les Joueuses” (spelarna) och den kanske kan visa något om varför klubben är så dominant. Visst har de världens bästa spelare och betalar bra löner, men i filmen kommer det fram en sak som anknyter lite till senaste dagarnas artiklar om att svenska damlandslagsspelare tydligen endast är värda 10 procent av herrarnas ersättning i mästerskapsspel. En spelare från Lyon berättar att hon ofta får frågan ”Är ni proffsspelare?” Spelarna säger i intervjun att det handlar inte om pengar, utom om att kvinnor/tjejer som spelar fotboll ska bli tagna på allvar. Att inte behandlas med respekt och inte behandlas som proffs är mycket värre än att diskutera om Ada Hegerberg tjänar mindre än Messi eller Ronaldo.
Detta är intressanta synpunkter och många borde fundera hur det är möjligt att vi år 2020 måste föra denna diskussion. Men mer om detta vid något annat tillfälle.
Signerat
Erling Nilsson