Rosengård upp i serieledning

Den tidiga seriefinalen mellan obesegrade Kopparberg/Göteborg och FC Rosengård blev inte den holmgång som många förväntade sig. Alla vet att komma till Malmö IP är en tuff utmaning och även om gästande Göteborg började matchen med hög press, ett stort självförtroende och ville visa att de hade för avsikt att redan nu säkra SM-guldet, så kändes det ändå som att hemmalaget visste vad som gällde. Ville man vara med och kriga om att lyfta SM-bucklan fram i november så var det tre poäng som gällde denna härliga sensommarkväll.
Göteborg tog kommandot den första kvarten och skapade några halvchanser men slarvade också med en del passningar på mittfältet och då blir man straffad när man möter spelare som Seger, Jelena och Sanne. Rosengård utnyttjade detta i en snabb omställning där Ali Riley kom ensam mot en försvarare och på ett elegant sätt gjorde 1-0 till glädje för dagens 50 personer på läktarna och alla våra ”pappskallar”. Riley är väl inte känd som en målskytt, men jag gör här en avvikelse då jag minns hennes drömträff mot Hammarby borta 2015 när klockan tickade mot 90 minuter. Det var en match som Rosengård var tvungna att vinna för att i sista omgången säkra guldet och när det stod 0-0 och Riley satte ett långskott i krysset och vi kunde vinna med 1-0 för att i sista omgången säkra guldet på Malmö IP, genom att besegra Linköping med 4-1, men det är en annan historia…
Åter till söndagens seriefinal och efter att Riley gjort 1-0 blev det intressant att se hur Göteborg skulle reagera, eftersom det var första matchen i år som de hamnat i underläge.
Det märktes tydligt att Göteborg saknade en ledare på plan och mot ett Rosengård som fått vittring på att ta över serieledningen var det inte lätt att stå emot. På ännu en omställning, efter ett bolltapp från gästerna, kunde Mimmi Larsson efter en genialisk framspelning från Riley, vända bort försvararna. Tyvärr träffade Mimmis avslut i stolpen, men returen gick ut till anstormande Jessica Samuelsson som snyggt tryckte in 2-0 i nättaket. Då pekade matchuret på 43 minuter och resultatet 2-0 stod sig halvleken ut. Det var Jessicas första mål för säsongen, förhoppningsvis inte det sista.
Intressant är att det var de båda kantspringarna i Rosengård som gjort målen och inte våra vanliga målskyttar Anna Anvegård och Mimmi Larsson.
Var ledningen för hemmalaget med 2-0 i halvtid rättvist? Nej faktiskt inte, för det var en märklig halvlek och även om Rosengård tog över mer och mer så fick man bra utdelning på de målchanser som man skapade. Det var för många felpassningar och slarv för att man skulle få helt godkänt för de första 45 minuterna.
Publiken och alla på Malmö IP undrade nu om serieledarna Göteborg skulle komma ut som ett nytt lag och försöka hitta på något för att göra spänning av matchen, men än en gång ville Mimmi Larsson annorlunda och genom en tuff löpning och en otrolig bollvinst kunde hon peta in bollen till Anna Anvegård som med en dragning som bara en klasspelare kan göra så enkelt, gjorde 3-0 och alla insåg att nu vår hemmalaget på väg mot en säker och viktig vinst.
Göteborg försökte och hade mycket boll sista halvtimmen av matchen, men mot ett kompakt försvar, så lyckades de bara vaska fram några hörnor och avslut utanför straffområdet som aldrig oroade Zecira och backlinjen.
Resultatet 3-0 stod sig matchen ut och detta innebar att FC Rosengård gick upp i serieledning på bättre målskillnad.
Man kan konstatera att Rosengård vann rättvist och visade att man är bäst när det gäller, men gästande Göteborg visade också i 90 minuter att man kommer att vara med och kämpa om den eftertraktade SM-bucklan. Kopparberg/Göteborg har under många år tillhört toppen av Damallsvenskan, men aldrig vunnit SM-GULD och nu är pressen stor på dem att leverera för att man ska kunna säga ÄNTLIGEN!
Spelarkritik? Detta var en lagseger och självklart var det en del spelare som stack ut i hemmalaget, men den stora vinnaren i seriefinalen var Rosengårds tränarteam.
Alla som har förmånen att följa det proffsiga arbetet som vår huvudtränare Jonas Eidevall tillsammans med Patrick, Kenneth och Malin gör varje dag för att analysera vårt eget spel och hur kommande motståndare spelar, känner respekt när den tänkta spelplanen stämmer. Ingen tvekan att Rosengårds tränarteam vann duellen mot Göteborg! Hemmalaget hade en matchplan som följdes till punkt och pricka, men gästerna, som kom till Malmö som obesegrade och serieledare, hade ingen plan B, när Rosengård gjorde mål och tog över matchen.
Det är att alltid skönt att konstatera att FC Rosengård är i topp av OBOS Damallsvenskan, men viktigt är att vara ödmjuk och inse att det kommer att hända mycket på de 10 omgångar som återstår innan någon kan fira SM-guld. Redan kommande helg väntas tuffa bortamatcher för Rosengård som möter Eskilstuna, ett Eskilstuna som rättvist besegrade Rosengård på Malmö IP med 2-1, och Göteborg som möter Kristianstad borta, så det krävs verkligen att spelarna i Rosengård än en gång tar fram samma inställning som man visade i vinstmatchen mot Göteborg om man ska vara kvar i topp efter nästa omgång.
Läste att någon journalist skrev att man måste vinna alla matcher som är kvar för att vinna årets serie… Måste man verkligen det? Nej dristar jag mig till att säga. Men det krävs nog åtta vinster av de tio matcher som återstår… Det är många välorganiserade lag som kan försvara bra, så det kommer inte att bli någon enkel resa för Göteborg eller Rosengård till sista omgången. Men en sak är säker och det är att spännande veckor väntar oss som älskar våra lag.
Signerat
Erling Nilsson