Sjögran om rekordkorta säsongen: "Kommer bli en utmaning”

– Det kommer bli en utmaning men det är samma för alla, säger sportchef Therese Sjögran om den rekordkorta säsongen.
Nästan tre månader efter den tilltänkta premiären kunde Damallsvenskan dra igång under de sista junidagarna. För de regerande mästarna FC Rosengård blev det också en fin premiär, med en 1-0-seger i Skånederbyt mot Vittsjö GIK.
Inför dubliken – de läktarskyltar där publiken skickat in bilder på sig själva – fällde ett självmål till slut avgörandet.
Att det till slut kunde dra igång var en lättnad, för sportchef Therese Sjögran.
– Det känns bra. Vi har under hela våren sökt efter ett datum som är realistiskt och så vidare. Men jag tycker tyvärr att det tog lite för lång tid. Man satte ett datum som man hela tiden fick flytta framför sig, istället för ett datum lite längre fram som var mer realistiskt, säger hon besviket.
Att hålla truppen nöjd under den ”stökiga” perioden var inte det lättaste.
– Det är svårt när man har med elitidrottare att göra. Helt plötsligt har de inte styrning, inget mål eller någonting att ta hänsyn till. Men så fort vi fick ett datum kändes det som att axlarna föll ner och man kunde slappna av på ett helt annat sätt.
Hur har det märkts av i föreningen att matchandet börjat igen?
– Det blir ett helt annat fokus och mer att göra i hela klubben i och med detta. Ungdomsverksamheten har ju hela tiden rullat på på ett annat sätt och på slutet har vi fått spela med -02:or och yngre men det är klart att när seniormatcherna kommer igång blir det ett större fokus och en större koncentration.
Den nyss påbörjade säsongen har som bekant följts av tidernas längsta försäsong.
Det är inte bara de oklara beskeden kring när Damallsvenskan skulle dra igång som gjort det svårt att planera upplägget.
– Det är en situation vi aldrig upplevt så det finns inget facit. Inget att gå tillbaka till och se hur vi gjorde förra gången. Det är en helt ny, unik, situation där vi gjort saker utifrån vad vi tror varit rätt. Men jag tycker det ser bra ut fysiskt, så det känns ändå som att vi gjort någonting rätt under den här långa försäsongen.
En stor skillnad gentemot starten av herrarnas allsvenska var att FC Rosengård och dess konkurrenter fick chansen att förbereda sig med träningsmatcher – istället för att hoppa rätt in i seriespelet.
3-0 mot Växjö DFF följdes då av 0-2 mot Kopparbergs/Göteborg FC.
– Vi hade två träningsmatcher, vilket var skönt. Jag tror det hade blivit väldigt jobbigt för oss annars – och väldigt svårt med skadebiten och allt det. Jag tycker det var jätteviktigt. Vi ville egentligen ha tre matcher men att vi fick två var jätteviktigt för oss.
Vad menar du med att det hade blivit väldigt jobbigt annars?
– Man är ju orolig för skador och sånt. Sen är det klart att vi fick några skador under träningsmatcherna, men det är inget mer än stukade fötter och så vidare. Det har med skadebiten att göra, såklart.
Damallsvenskan är åter igång men det speciella året kommer även fortsättningsvis vara unikt – med en hel säsong intryckt på fyra och en halv månad.
– Det kommer bli väldigt komprimerat och en hög belastning för spelarna. Speciellt de som har landslag också och så vidare. Vi ska spela en hel säsong på mycket kortare tid än vi brukar. Det kommer bli en utmaning men det är samma för alla. Vi får göra det på bästa möjliga sätt utifrån den truppen vi har.
Slutligen: Vad ser du som de största utmaningarna med en så kort säsong?
– Jag tror det är att hålla truppen så skadefri som det bara går och att kunna hitta individuella lösningar för spelare. För att kunna hålla dem pigga och alerta. Det tror jag är en utmaning i sig. Spelarna har olika åldrar och tål träning och matchning på helt olika sätt. Allt vi gjort förra året med periodiseringar och belastningar är bara att lägga åt sidan, så får vi göra individuella lösningar. Det tror jag blir den största utmaningen.
Robert Rosén, Skånesport