Snack med Jack – inför omstarten

Nu är vi tillbaka efter EM-uppehållet, träningen är i full gång, vi har nya spelare i truppen och det är dags för match igen. På lördag möter vi Eskilstuna United på hemmaplan. Efter det spelar vi final i Svenska Cupen borta mot Linköping och sen Malmöderby mot LB07 på Swedbank Stadion. Det är verkligen fullspäckade fotbollsveckor som väntar oss den närmsta tiden!
Inför matchen mot Eskilstuna träffade jag damernas huvudtränare Jack Majgaard Jensen för en pratstund. Alltså ett Snack med Jack.
Jack, vad tycker du om sommarens EM i Nederländerna?
– Jag tycker det var en turnering som verkligen visade hur damfotbollen har utvecklats de senaste åren. Vi fick se lag med spelare som verkligen är fysiskt tränade och som framförallt visade upp väldigt bra försvarsspel. Dock tycker jag generellt att anfallsspelet har mer att önska, känns inte riktigt som det har hängt med i utvecklingen.
Den klassiska frågan, vann rätt land?
– Nederländerna är helt klart värdiga vinnare, dom vann alla sina matcher och dom var det bästa laget sett över hela turneringen. Även Danmark gjorde det bra, men deras prestation svängde lite mer, dom var inte lika stabila. Dock vann dom verkligen rätt matcher för att ta sig hela vägen till finalen.
Vilka spelare tycker du var bäst?
– De som stack ut mest var Pernille Harder och Lieke Martens. Dom visade verkligen klass och sålde in damfotboll till åskådarna på ett väldigt bra sätt. Även Tysklands Dzsenifer Marozsán var riktigt bra, men nådde inte riktigt samma nivå som de andra två.
Det arrangerades en tränarträff med svenska tränare under EM, hur var den?
– Ja, alla huvudtränare från Damallsvenskans lag var på plats. Det var riktigt bra att samlas alla samtidigt och få möjlighet att diskutera med varandra. Vi pratade mycket om damfotbollens utveckling och jämförde hur olika länder har utvecklats. Jag saknade dock lite att vi borde hunnit snacka mer om hur svensk fotboll ska utvecklas, för att ta nästa steg och hinna med de andra länderna. Det är viktigt att t.ex. anpassa vår nationella liga, så den funkar med internationellt spel och andra länders utveckling.
Nu är det omstart av Allsvenskan inför hösten, hur känns det?
– Det känns bra, det ska bli spännande att se var vi står nu när det blir skarpt läge igen. Det gäller att hitta en identitet i det nya laget vi har nu. Vi har verkligen bra energi i truppen och jag är nyfiken på vad vi kommer att kunna åstadkomma. Det går inte bara att fortsätta där vi slutade innan uppehållet, nu måste det till en nystart och det är väldigt viktiga matcher som väntar oss. Det är ett tight schema de kommande veckorna, med fokus på alla matcher, där vi dessutom har en Cupfinal inplanerad. Vi ska spela varje match som att det vore en final!
Det har skett en del förändringar i truppen under uppehållet, hur ser du på det?
– Vi har förlorat en del kontinuitet och ledarskap i Amanda och Emma. Amanda har spelat i Rosengård länge, även Emma några år och dom var viktiga ledargestalter. Spelarmässigt är våra nyförvärv lika bra, men det tar lite tid att spela in dom. Lieke visade ju verkligen sin klass i EM och så klart kommer det att bli väldigt svårt att ersätta henne. Glódís och Boye är helt klart startspelare som ska bli spännande att se i match. Seger är verkligen en ledartyp, hon går in som kapten och jag tror verkligen hon kommer att lyfta hela laget. Jenna är en ung utvecklingsspelare och hennes snabbhet kommer att bli en tillgång. Det finns inte tid just nu till att bygga om spelet, men vi kommer att nyttja de nya spelarna på bästa möjliga sätt för att nå resultat.
Det har spelats några träningsmatcher under uppehållet, hur gick det?
– Vi började mot Kristianstad som kom till Malmö med ett ungt lag. Det var en bra match som slutade 3-0. Sen var det Brøndby som hade ett mer blandat lag, där vi gör en lite sämre match, men vinner med 4-0. Och slutligen pojklaget från Simrishamn, där vi spelade 3×30 minuter. Första delen var riktigt bra spelmässigt och på slutet tog vi chansen att göra rätt många byten. Matchen slutade 6-0.
Tack för pratstunden och lycka till på lördag!