Snack med Jack – inför säsongen

På söndag är det dags för årets första träningsmatch, mot Kristianstads DFF på Malmö IP. En avspark inför säsongen, hur går tankarna inför matchen?
– Matchen är en bra chans för spelarna att komma igång inför säsongen. Vi är i full gång med träningen, men det är också viktigt att få se spelarna i riktiga matchsituationer. Tanken är att alla spelare ska få 45 minuter, så vi kommer att gå runt på hela truppen. Det blir en bra chans för våra yngre spelare att visa att dom är hungriga och sugna på att ta plats i truppen. Vi har en trupp just nu på 26 st. spelare, varav 1 är lärling och 3 juniorer som också kör fullt med A-laget. Så det blir många spelare som delar på matchtiden och kommer nog att bli en intressant match. De som inte kommer att spela på söndag är Natasa, Gaëlle och Erin.
– Vi spelade två riktigt jämna matcher mot Kristianstad förra året. Det är ett bra motstånd för oss nu för att känna på formen och se var vi står. Jag får en bra möjlighet på att kolla hur spelarna ser ut under match, hur de unga tar plats och hur tight det blir med konkurrensen i truppen. Det är skillnad att se vad dom levererar i träning jämfört med match, så det är intressant att studera spelet i matchsituationer också.
– Kristianstad har ett bra lag och det blir alltid bra kamp när vi möter dom. Dom har några nya bra spelare som ska bli intressanta att se i match och jag tror att dom som lag är bättre än förra året. Det blir en bra värdemätare tidigt på säsongen.
 
Hur är läget i truppen? Hur känns det i förhållande till förra året?
– Vi har mycket bra kontinuitet i både stab och spelare, vilket är viktigt. Förra säsongen var det skadorna som ställde till det för oss. Vi fick viktiga spelare skadade vid fel tillfällen och det påverkade mycket av resultatet främst i Allsvenskan. Vi är aldrig nöjda med att komma tvåa i serien, så givetvis är målsättningen i år att plocka hem pokalen i november.
– Vi vill ta ett kliv framåt detta året om vi jämför med det förra. Vi var riktigt nära avancemang i Champions League och vi plockade fler poäng i Allsvenskan än vi gjorde 2015. Så vi gjorde en riktigt bra säsong, men var ändå inte nöjda när den var över.
 
Vi har precis spikat datum till hemmamatchen mot Barcelona, den kommer att spelas onsdagen 22 mars kl. 19.00. Hur ser förberedelserna ut inför matchen och hur ser du på chanserna att gå vidare till semifinal?
– Jag har tittat på ganska många matcher med Barcelona för att få bra överblick på deras lag och spel. Dom har ett riktigt bra lag med individuellt starka spelare och över lag väldigt hög standard. Ett typiskt spanskt lag om man ser till spelsättet. Om man jämför med Frankfurt som vi spelade mot förra året, så är Barcelona mer ett komplett lag. Dom är ett spelande lag, som har mycket boll och gärna vill föra spelet.
– Vi har helt klart chanser att komma vidare till semifinal. Det kommer att behövas en del tur och att vi levererar rejält som lag. Det är väldigt viktigt att vi inte får några skador på våra spelare, alla kommer att behövas för att nå hela vägen. Barcelona är mitt i sin säsong, så dom är i bra matchtempo. Men å andra sidan har vi väldigt bra förutsättningar att fokusera och träna inför matcherna, så det behöver inte påverka. Det är viktigt att vi kommer med mycket fart till första matchen och att vi inte tänker för mycket på att det är Barcelona vi spelar mot. Med bra planering och träningsmatcher mot bra motstånd innan så har vi helt klart bra chanser. Det blir viktigt att spela klokt i första matchen, få en bra blick över hur dom spelar, så att vi sedan inför returen kan komma väl rustade och förberedda. Vi åker till Barcelona redan på söndagen, för att hinna träna och förbereda oss på bästa sätt när vi väl är på plats inför bortamatchen.
– Vi åker på träningsläger i England där vi får möjlighet att spela matcher mot Chelsea och Arsenal. Det blir perfekt motstånd för att slipa formen inför matcherna mot Barcelona. Väl hemma igen så kommer vi att spela mot Linköping och Lilleström, som är förra årets mästare från både Sverige och Norge, så bättre motstånd än det kan vi knappast få.
 
2016 summerades med en andraplacering i Allsvenskan och segrar i Svenska Cupen och Supercupen. Är ni nöjda med resultaten eller revanschsugna inför säsongen 2017?
– Nej, vi är inte nöjda. Vi vill alltid vinna och målsättningen var att vinna Allsvenskan också. Jag känner att vi gjorde vad vi kunde under förra säsongen, men vi hade otur med skadorna och det påverkade mycket i slutänden. Målsättningen i år är att vara så bra vi bara kan, där yttre omständigheter ska spela in så lite som möjligt. Då är jag övertygad om att vi kommer att nå hela vägen och uppfylla våra mål.
 
Vi ses på Malmö IP på söndag!
// Magnus Ericsson
Kommunikatör FCR