Snart Seriepremiär!

Med cirka två veckor kvar till seriepremiären för FC Rosengård i Division 2 Västra Götaland så kan man konstatera att en normalt sett lång försäsong förlängdes med ytterligare nästan fyra långa månader. Situationen som uppstod efter att det beslutades om att seriestarten skulle skjutas upp tvingade FC Rosengårds ledarstab till att planera om och anpassa sig.
-Det var bara till att gilla läget. Vi har spelat mycket på träningarna vilket har gynnat oss mycket. Vi har lärt känna våra nya spelare bättre och de har fått tid att lära känna oss. Relationen mellan spelare och ledare är viktig och tar sin tid att skapa. Ur ett tränarperspektiv har detta haft en hel del fördelar också. Säger Tommy Ringblom.
-Vad har varit värst med att den långa svenska försäsongen blev ännu längre på grund av Covid 19 viruset?
”Det värsta har varit att inte kunna spela matcher. Det är ändå en viss process och vi var mitt inne i att skapa något när allt avbröts. Vi gjorde bra matcher mot Österlen och framför allt Lunds BK. Det kändes som att vi var redo redan när det skulle dragit igång i april.”
-Finns det över huvudtaget något positivt med att den långa svenska försäsongen blev ännu längre på grund av Covid 19 viruset?
”Som ny tränarstab har det varit positivt att vi har haft mer tid till att sätta taktik, rollerna i laget och en prägel på hur vi vill att vi ska spela. Den längre försäsongen har även gjort att spelarna är närmre den fysiska form som jag anser att man bör vara för att kunna göra en bra säsong.”
Hur håller man spelarna motiverade under en så lång försäsong?
”Det finns nog inget rätt svar på hur man gör detta. Vi har helt enkelt pratat en del och fått spelarna att förstå varför en lång försäsong är nyttigt. Jag är mycket stolt över hur samtliga spelare har hanterat situationen. Vi hade en eller två veckor efter första uppehållet där vi gick ner oss lite väl mycket men annars har nivån varit mycket hög och bra. Och närvaron har varit nära 100% genomgående sedan Januari. Motivationen är hög i Rosengård i år.”
Den 1 Augusti möter FC Rosengård lokalkonkurrenten BK Olympic i premiären på Lindängens IP och en lång väntan är äntligen över.
-Det känns enormt spännande. Det är ju detta vi alla jobbar och tränar så hårt för. Vi har längtat mycket och kämpat hårt för att komma så förberedda som möjligt. Säger Tommy.
-Hur är läget i truppen?
”Läget i truppen är mycket bra. Konkurrensen är hård om varje plats och vi har endast en skada. Wille har en skada som vi avvaktar för att se hur allvarlig den är.”
-Och formen?
”Svårt att svara på när det var så länge sedan vi spelade match men känslan är att vi närmar oss toppformen lagom till premiären. Det märks att det är nära nu. Den där sista intensiteten och koncentrationen är på plats. Vi har många spelare nu som är i riktigt fin form och presterar på en nivå som vi inte sett tidigare.”
-Några lag har redan spelat och har startat bra med två raka vinster. Sätter det press på FC Rosengård att få en bra start?
”Det är inget vi tänker på alls. Det är en kort serie och vi visste redan från början att varje match kommer att vara mer eller mindre som en final. Det är viktigt med en bra start oavsett hur det går för de andra lagen och någon måste ju vinna sina matcher. Att det bland annat är Ängelholm är väl inget som förvånar?”
-Hur ser den närmaste tiden ut inför seriestarten?
”Nu är det slipning av detaljer som gäller och att längta till den 21:a då vi spelar vår nästa träningsmatch.” Avslutar Tommy.

Inför seriestarten så kommer FC Rosengård att spela träningsmatcher mot Malmö City och IFK Hässleholm, man möter Malmö City den 21 Juli och Hässleholm den 25 Juli.