”De stora blir ju idoler för de små, de sprang och höll dem i handen”

FC Rosengårds sommaravslutning för flicklagen lockade många spelare, både stora och små.

Det började dramatiskt när FC Rosengårds ungdomslag på flicksidan hade gemensam avslutning på Malmö IP den 13 juni. Ett rejält skyfall strax innan start gjorde att man fick vänta en stund på inmarschen då alla lagen med spelare skulle gå i parad in på plan. Men regnet slutade lika snabbt som det kom och solen kom fram och värmde ljuvligt på både in- och utsida.

– Det var verkligen jätteroligt att vi kunde göra en sådan här gemensam avslutning igen, säger Lena Videkull som är ungdomsansvarig för flickverksamheten på Malmö IP.

Två år i rad har avslutningen ställts in på grund av de rådande omständigheterna med pandemin, men nu var det alltså full rulle. I princip alla ungdomsledare var på plats för att agera funktionärer och finnas på plats vid de olika stationerna.

– Det är så kul att se alla våra ungdomar, från de minsta som är fem år upp till de äldsta i vår förening, göra olika tävlingar tillsammans i mixade lag. De stora blir ju idoler för de små, de sprang och höll dem i handen. Det tror jag att de stora uppskattar, fortsätter Lena.

Det var hon och ungdomskoordinatorn Jonathan Bartling som hade sytt ihop programmet och Lena ledde själv uppvärmningen i mittcirkeln – något som hon behärskar väl efter sina många år i yttersta eliten – till tonerna av en gammal dänga där hon faktiskt själv finns med i kören: ”Vi är tjejer, vi är bäst”.

Därefter delades ungdomarna upp i lag, som skulle innehålla en spelare från varje åldersgrupp och sen tog tävlingarna vid. Tävlingsinslagen bestod bland annat av inkast i tunna, prickskjutning på mål, frågesport, precisionspass i rockringar och stafett i form av samarbetsövning där två deltagare gick en snitslad bana med en pilatesboll mellan sig, givetvis fick man börja om ifall man tappade bollen. Fem minuter hade lagen på sig för varje uppdrag och när samtliga lag gjort alla tävlingsdelarna satte sig ledningen och räknade poäng medan spelarna vilade, chillade och var sociala med varandra. Det vinnande laget fick varsin fin och fullmatad goodiebag men ingen gick lottlös från övningarna.

– Alla fick glass efteråt och jag säger bara, den farten spelarna hade när alla rusade in mot mitten för att få sin glass, den var väldigt hög, skrattar Lena.

Lena uppskattade antalet deltagande ungdomar till runt 120. I de två yngsta åldersklasserna är det inte bara flickor utan även pojkar som finns med.

– Tanken är att detta ska vara en årlig tradition, nu var det ju ”bara” andra året vi har kunnat arrangera.

Från speakerhytten, där den som skriver dessa rader var satt att kommentera tillställningen, var det fantastiskt att se alla dessa lag och spelare som gjorde entré. Från de äldsta juniorerna ända ner till fotbollsskolan som formligen skuttade in på plan gjorde alla sina tävlingsmoment på största allvar och med livlig intensitet. Men så är det ju såklart tävlingsmänniskor vi har att göra med. Och en ”gammal” spelare med 111 landskamper i bagaget som är med och arrangerar!

De senaste inläggen: