Sportchef Therese Sjögran sammanfattar VM

VM är över sedan länge, men minnena finns kvar. Och helt över är det inte förrän FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran fått summera alla intrycken. Så vi ställde ett antal frågor till henne.
Var det rätt lag (USA) som vann?
– Ja. USA är alltid bra i mästerskap. På sätt och vis kan de nästan vara som ett klubblag i de extrema förberedelserna. Dessutom är spelarna så övertygade om sin egen storhet, de är helt inne på att de är bäst. Och de rutinerade spelarna som Megan Rapinoe, Alex Morgan och Tobin Heath visar vägen.
Vilket land var VM:s största positiva överraskning?
– Norge. Jag trodde inte att det skulle gå så bra för dem. Martin Sjögren har gjort ett jättejobb med laget.
Många skulle väl annars svara Sverige som den största överraskningen?
– Där har jag för mycket hjärta med i bilden för att ge ett neutralt omdöme. Jag var faktiskt övertygad om att Sverige skulle gå till semifinal. Vi tog ju också brons 2011 och det var lite samma känsla.
Vilka spelare hade störst del i bronset?
– Hela centrallinjen plus Fridolina Rolfö, som jag blev imponerad av.
Hur stor betydelse hade förbundskaptenen Peter Gerhardsson?
– Stor. Han har gett spelarna tydliga roller och en tydlig spelidé. Dessutom är han och Magnus Wikman väldigt taktiskt lagda. För oss som jobbar i klubblagen har han också varit ett lyft. Han uppskattar arbetet vi lägger ner och vi har en jättebra dialog med honom.
Betygsätt FC Rosengårdspelarna i Sveriges lag?
– Zecira Musovic går ju inte att säga mycket om eftersom Hedvig Lindahl spelade. Men Zecira var säkert en väldigt bra truppspelare. Caroline Seger är ovärderlig för landslaget och en naturlig ledare. Nathalie Björn gillade jag också att se när hon väl fick spela och det var kul att se henne i den rollen också. Hon är bollskicklig.
Har FC Rosengård fått reda på exakt hur stor ersättning klubben kommer att få för tiden ni släppte spelarna till VM?
– Inte helt. Den slutliga avräkningen kommer i december. Sverige var ju kvar länge så det kommer nog att hamna mellan 800 000 och en miljon kronor. Det kan bli mycket bättre och mer rättvist, men eftersom det var noll tidigare är det ju en stor förbättring.
Uppmärksamheten var stor, publiken kom och VM var större än någonsin. Var det här det stora genombrottet?
– Det tror jag. 2011 i Tyskland var också stort. Men  nu kom 30 000 för att hylla bronsvinnarna. Vi hade 15 000. Kanada 2015 var dessutom riktigt risigt så nu var nästan allt bättre. Det enda som inte stämde fullt ut var logistiken. Jag var nere i Frankrike och såg flera matcher och det kändes inte som om de räknat med att det skulle komma lika mycket publik som det blev.
Har det blivit en positiv VM-effekt hemma i OBOS Damallsvenskan efter bronset?
– Vi har känt av den. Många andra klubbar jag pratat med också. Men vi var väl förberedda och  dan långt före VM  pratat om hur vi skulle ta tillvara på allt. Det gäller också att fortsätta arbeta hårt hela tiden. Annars försvinner effekten.
Vad tyckte du om domarstandarden i VM?
– Den var väldigt varierande. Mycket av det negativa kom från VAR. Jag är positiv till VAR, men då måste man använda hjälpen på rätt vis. Det ska vara stora saker och bara om huvuddomaren anser att hon vill kolla något. Det måste fortfarande vara hon som dömer. En osäker domare plus VAR är ingen bra kombination. I början av VM blev det ju VAR hela tiden och sedan blev det mindre och mindre.
Vem var den bästa spelaren i VM?
– Megan Rapinoe för hennes kvalitet och personlighet. Men jag gillade verkligen även Amandine Henry i Frankrike.
 
 
Text: Ole Törner, Skånesport