Statusuppdatering från Football for Life i coronatider

Coronaviruset har även stoppat upp FC Rosengårds verksamhet i Sydafrika.
– Idrotten är aldrig så viktig att den ska riskera hälsan för deltagarna. Hälsan är alltid första prioritet, säger Anna Nyman, verksamhetsansvarig i Sydafrika.
Det är inte bara FC Rosengårds lag hemma i Sverige som påverkats av coronaviruset. Även i Sydafrika har föreningens verksamhet stannat av till följd av den globala pandemin. Football for Life har drivits i distriktet uMkhanyakude sedan 2008 men för närvarande spelas det ingen fotboll där.
Anna Nyman, verksamhetsansvarig för Football for Life, menar dock att de varit lyckligt lottade än så länge. Även om det råder utegångsförbud i hela Sydafrika – bortsett för nödvändigheter såsom att gå och handla eller besöka apoteket – har det varit lugnt i den del av landet där Football for Life bedrivs.
– Här är helt lugnt men på andra håll har de varit tvungna att ta i med hårdhandskarna och gå in med polis och militär, säger Anna Nyman i ett samtal över WhatsApp.
I slutet av februari åkte de regerande svenska mästarinnorna ner till Sydafrika ner på kombinerad studieresa och träningsläger. Kort därpå bröt coronaviruset ut på allvar, och började påverka verksamheten.
– Det var i ett tidigt skede när FC Rosengård kom ner hit. Då var det även fortfarande väldigt lugnt borta i Sverige. Men sen gick det ganska snabbt med de första fallen här nere, säger Anna Nyman.
Det sociala engagemanget blev då än viktigare för Football for Life. Även om de körde vidare med fotbollsträningen i ytterligare någon vecka låg fokus istället på att informera de sydafrikanska tjejerna om vad de kan göra för att skydda sig mot coronaviruset och vikten av att inte ta varandra i hand samt tvätta sig med tvål eller vatten.
Bara veckor innan Sydafrika införde sitt, minst, tre veckor långa utegångsförbud arrangerade Football for Life också en fotbollsfestival.
– Det var för 120 barn och cirka 30 tränare. Då hade vi ett coronatema och nådde på så sätt ut till väldigt många familjer.

Bara dagar efter att festivalen arrangerats utlystes krisläge i Sydafrika. Skolor fick stänga för förlängt påsklov och följdes sedermera av ett utegångsförbud. Redan dessförinnan hade Football for Life slutat med sina träningar och beslutat att de skulle ställa in de läger som var tänkt att arrangeras på skollovet.
– I samma veva som vi bestämde oss för att dra ner på vår verksamhet kom beskedet att den professionella ligan skulle ställa in en omgång. Sen har all idrottsverksamhet i princip legat nere i två veckor. Det har bara fortsatt på löpande band.
I samband med det tilltänkta lägret på skollovet var även tänkt att medarbetare från Veidekke – som är Football for Lifes största samarbetspartner – skulle komma ner på en studieresa.
– Den är ombokad och de får komma hit senare i år istället. Allt löser sig då turistnäringen här är väldigt flexibel och tillåter ombokningar. Det var inga problem alls.
När det inte längre finns möjlighet att spela fotboll eller träna öppnar det istället upp för att hinna med det som det vanligtvis inte finns tid till. En av Anna Nymans kollegor fortsätter med utvecklingen av Female Coach Development Program vilket ska mynna ut i fler kvinnliga tränare, ledare, domare och administratörer i Sydafrika – medan hon själv för ovanlighetens skull tagit semester.
– Om vi ser bortom fotbollen så ger det här oss möjligheter att reflektera vad vi håller på med. Det är fullt ös hela tiden men det här ger möjlighet att planera vidare framåt.
Precis som i de allra flesta andra delarna av världen är idrotten och fotbollen i nuläget sekundär i Sydafrika, där fokus istället ligger på att rädda så många liv som möjligt. När Football for Life kan fokusera på fotbollen och inte enbart det administrativa kan ingen svara på än.
-Vårt sjukvårdssystem här har inte kapacitet alls. Det är ju en väldigt stor befolkning. Här på landsbygden, där vi bor, har nästan ingen råd med privat sjukvård. Inom den allmänna sjukvården finns kunskapen men inte resurserna, så vi får helt enkelt se vad som händer.
Även om träningarna för närvarande inte bedrivs fyller Football for Life fortsatt en viktig funktion för att informera om coronaviruset i Sydafrika – inte minst genom den WhatsApp-grupp som verksamhetens tränare och ledarehar.
– Det är väldigt mycket ”fake news” som cirkulerar. Då har jag fått vara lite moderator. När någon skickar fake news så skickar jag tillbaka något mer relevant.
Sydafrika var vid tidpunkten för intervjun relativt förskonade från coronaviruset, med klart lägre antal bekräftade smittade än Sverige och inte mer än något enstaka dödsfall.