Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 20 juni 2023 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Sina första tunnlar slog hon på världens nordligaste gräsplan, nu syr hon ihop logistiken för FC Rosengårds futsallag. Möt Maria Mauno som är futsalkoordinator i föreningen.
Maria Mauno kommer från världens nordligaste plats på fastlandet i Norge, en liten fiskeby som heter Mehamn. Rakt norrut ligger Barents hav och sen är det Nordpolen nästa. När Maria växte upp fanns det runt 1000 invånare i byn vars självklara huvudnäring är fiske.
– Det fanns gott om barn, vi var många som växte upp där. Det här var under en tid innan alla hade mobiltelefon och dator, så vi var väldigt aktiva. Föräldrarna fick komma och hämta en när det var dags för mat eller när man skulle lägga sig. Då spelade vi fotboll under midnattssolen. Det var en fantastisk uppväxt.
Maria ler vid minnet. Att alla kände alla var både på gott och ont, men mest på gott. Det fanns alltid någon som såg efter barnen. Maria tränade och spelade med pojklaget ända tills den ålder då det inte längre var tillåtet. Då startade man ett tjejlag ihop med grannbyn. För att få ihop tillräckligt med spelare värvades även sådana som inte var särskilt intresserade, men som behövdes för att man skulle kunna bilda ett lag. Och med det laget spelade sedan Maria några säsonger och visade talang. Hon kom med i kretslaget, det som på våra breddgrader heter Skånelaget.
Att bo så som hon gjorde krävde dock en flytt när hon skulle börja gymnasiet.
– Om man flyttar hemifrån när man är 15 år så blir man snabbt vuxen och tvungen att ta hand om sig själv. Jag flyttade till Hammerfest och där fanns det ett damlag. Jag hade förstås ett skyddsnät eftersom jag flyttade in i ett rum i min storasysters lägenhet och även farmor och farfar fanns på bekvämt avstånd.
På tal om avstånden i norra Norge, Hammerfest ligger – enligt Maria – ”en snabb biltur på 50 mil” från föräldrahemmet. En möjlighet var förstås att åka propellerplan, ett sådant som landar på alla de där små ställena som finns utspridda. Inget för flygrädda helt enkelt.
– Det var fantastiskt med damlaget; att känna att man hade lagkompisar, man kände gemenskapen och tävlingsinstinkten, det blev mer på riktigt, berättar Maria. ”Men jag hade inte varit där om jag inte hade haft möjligheten att träna och spela med killarna när jag växte upp”.
När hon var sexton kom kallelsen till landslaget och drömmen om att bli proffs började växa.
– Linda Medalen som var känd landslagsspelare i Norge var under ett antal år proffs i Japan, det var där man tjänade pengar då, så jag ville såklart också dit, säger Maria och skrattar.
Det blev inte Japan, men väl spel i första divisionen i Norge och hon fick ett annorlunda kontrakt.
– Vi gjorde en deal om att jag bara behövde spela matcherna med laget i Vadsö, de betalade flygresor och lägenhet i Oslo och så tränade jag med killarna hemma i veckorna. Och det var väl dit jag kom i karriären. 18 år gammal flyttade jag till Oslo och där var det så mycket annat som var skoj. Jag slutade spela och sen rörde jag inte en fotboll på 20 år.
Och där kunde det såklart ha slutat, men som tur var så blev det inte så. Snart förde kärleken henne 239 mil söderut, till Malmö, och i Greater Copenhagen-området har hon nu snart bott i 25 år. Bland mycket annat har hon arbetat som hantverkare. Fotbollen glömde hon nästan bort på vägen, även om hon konsumerade mycket som åskådare. Men med en flytt till Köpenhamn togs fotbollen upp igen, först blev hon spelare och sedan tränare på Österbro och i Fredriksberg.
– Och då insåg jag att jag hade saknat det jättemycket! Därefter har det bara rullat på. Tillbaka i Malmö spelade jag för det fina laget Las Presidentas och där hade jag en vän som en dag frågade mig om vi skulle sticka och provträna futsal med FC Rosengård. Det gjorde vi och det kändes ju jättekul, det där var något jag kände igen, att vara i en sådan där härlig, svettig träningshall med likasinnade. Men jag gjorde det för att det var skoj, åldersmässigt har ju det tåget gått för ett tag sedan…
Maria såg att det behövdes hjälp i FC Rosengård Futsal, och erbjöd sina tjänster. Det var så det började och sen växte engagemanget.
– Jag arbetstränar i föreningen sedan i höstas. På grund av en skadad axel kan jag inte gå tillbaka till hantverkaryrket, men i stället har jag fått jobba med något jag älskar. Det är verkligen som en dröm!
Nu är Maria futsalkoordinator för föreningen, agerar spindel i nätet och sköter det administrativa. Hon basar för arrangemangen kring både damernas och herrarnas hemmamatcher och logistiken kring resor och träningar, men säger att hon helst håller sig i bakgrunden.
– Vi är en liten grupp som samarbetar väldigt bra och delar upp de olika göromålen sinsemellan. Nu åkte ju herrarna ur SFL men damerna är kvar i högsta serien RFL och vi kör på. När damerna åkte ut i kvartsfinalen i slutspelet så började vi planeringen för kommande säsong dagen därpå. Vi vill ta guld och för att nå dit så krävs det hårt jobb, engagemang och några nya spelare. Och i sommar ska vi ha ett samarbete med fotbollsverksamheten för flickor på Rosengård, där futsalledare och -spelare ska hålla i träningarna.
Marias arbete är förvisso inte bara rent administrativt, men hon berättar att hon ofta är på plats och visar sig i hallen och finns för spelarna och ledarna nästan närsomhelst på dygnet. Det går inte att arbeta ”vanlig” kontorstid när verksamheten i huvudsak bedrivs på kvällarna.
– Även om spelsäsongen är över nu så tränar ju lagen, spelarna håller i gång och kör även på egen hand. Vissa spelar också fotboll vid sidan av. Men det är ingen som ligger på sofflocket och väntar på den 1 september när vi har kick off för nästa säsong, så funkar det inte.
Nej, nu gäller det att formera nya lag inför hösten. Nu vill man få in spelare som enbart vill satsa på futsal. Flera nya är på gång och det känns kul, säger Maria.
– Ambitionen är att vi alltid ska vara ett topplag i de högsta serierna.