STÖRST GENOM TIDERNA

214 landskamper var – Caroline Seger och Therese Sjögran är Sveriges och Europas mesta landslagsspelare någonsin. FC Rosengård är otroligt stolta över att ha dessa två legender och förebilder i föreningen. 

Under 10 år spelade de tillsammans i blågult, två viktiga kuggar i det svenska fotbollslandslaget som skördat många framgångar under åren. När Therese Sjögran år 2015 lade skorna på hyllan hade hon tangerat det europeiska rekordet för antal landskamper – 214st (lika många som tyskan Birgit Prinz). Sex år senare är nu även Caroline Seger på väg att tangera rekordet och väldigt snart också gå om.

Vad tror ni det är som gör att just ni två har gjort så många landskamper?

Seger: – En enkel grej är att vi båda aldrig riktigt slutar spela… Sjögran var 38, jag är 36, så vi har haft långa karriärer. Vi har varit väldigt lyckosamma i att vi har fått hålla oss friska och hela, något så när. Så vi har hållit oss i bra form under lång tid.

Sjögran: – Jag tror det är för att vi båda brinner för och har en stor passion för fotbollen. Att man alltid strävar efter att bli bättre. Det var det som gjorde att jag orkade spela så länge och jag tror Seger är likadan.

Trodde ni, när Sjögran lade skorna på hyllan, att rekordet skulle vara möjligt att slå?

Sjögran: – Nej, det trodde man kanske inte. Det kändes som att 214 var mycket, även om både jag och Birgit Prinz lyckats med det. Men nu slår Seger detta, och den siffran hon landar på när hon slutar kommer nog att stå sig länge, om inte för alltid.

Seger: – Nej, det trodde jag nog aldrig, för det var så långt framme då för mig. För min del har det bara handlat om att få spela matcher. Att få vara med i landslaget har varit det absolut viktigaste och roligaste under min karriär. Att jag fortsätter leverera och tycka att det är roligt gör ju att jag är på den här nivån och så nära ett rekord.

Therese, hur känns det att det är just Seger som är på väg att slå ditt rekord? Ni är ju både vänner och kollegor sedan långt tillbaka.

– Jag är bara glad för hennes skull. Det är jättekul att det är just hon. Det är ju ett häftigt rekord och hon kommer bli störst i Europa. Det är precis där hon vill vara, säger Sjögran och ler.

Caroline, du är ju på väg att bli den europeiska spelare som gjort flest landskamper någonsin. Hur mäktigt är det?

– Jag tror det är svårt att ta in en sådan grej när man är mitt i sin karriär. Det har varit rätt mycket snack om det under hela detta året och förra året, så man förstår att det är en stor grej. Men jag tror att först den dagen jag slutar kommer jag förstå hur stort det faktiskt är. Sedan får vi se hur länge jag får lov att hålla det, säger Seger med ett leende.

Ni har ju spelat många landskamper ihop. Har du, Therese, något särskilt minne från er gemensamma tid i landslaget?

– Oj, det är svårt att säga. Vi har så många minnen ihop, både på och utanför planen. Ett minne som sitter hårt är när vi tog VM-brons i Tyskland, den matchen stod Seger vid sidan. Vi fick en utvisad och det kändes som att det var hon som tog tag i vad som hände på bänken. Förbundskaptenen och tränarna visste inte riktigt vad de skulle göra, då stod hon där och coachade. Så hon kanske ska bli tränare i framtiden, skrattar Sjögran.

De senaste inläggen: