Succé för Hattrick Cup

Under två rekordvarma augustidagar samlades 18 lag på Malmö IP för att spela fotboll, lära sig mer om psykisk hälsa, bli inspirerade av A-lagsspelare, och – tro det eller ej – sjunga!

FC Rosengårds Louise Eklund var cupgeneral för andra året och hon tittar tillbaka på en riktigt lyckad evenemangshelg med många fina minnen.

– Vi har arrangerat en cup där vi inte räknade poäng och resultat, med fokus på glädje, gemenskap och att skapa roliga fotbollsminnen och det finaste jag har tagit med mig efteråt är hur väl det här gick hem, säger Louise. ”Det är härligt att tänka på hur alla stöttade och hjälpte varandra under turneringen och med vilken glädje man firade mål med publiken. Det var väldigt fina och sociala dagar”.

Hattrick Cup spelades under två dagar i augusti för de lag som deltagit i Hattrick by FC Rosengård under året. På lördagen deltog de yngre spelarna och på söndagen de äldre. Matcherna spelades på sjumannaplan och pågick i 2×15 minuter. Domare var spelare från FC Rosengårds ungdomslag som fick tillfälle att öva sig på den ädla konsten att skipa fotbollsrättvisa under hela helgen.

Varje dag började med en gemensam samling där spelarna fick varsin goodie bag som bland annat innehöll en For A Better Day-tröja och prylar från Swedbank och Sparbanksstiftelserna som ju är finansiärer av Hattrick by FC Rosengård. Därefter vidtog matcher under hela förmiddagen fram till lunchpausen. Då klev FC Rosengårds A-lag ut på plan för att träna.

– Den delen är oerhört värdefull för cupen, berättar Louise. ”Då får de unga spelarna se A-laget in action, men också träffa dem igen. Våra A-lagsspelare är ju ute och gör föreningsbesök i de klubbarna som är med i Hattrick by FCR, då på deras hemmaplan. Ungdomarna kan knyta an till det besöket, det får en relation med A-lagsspelaren. Och de i sin tur tycker också att det är kul, de har ett minne av de yngre spelarna. Så det blev många autografer och foton!”

Under pausen hölls också en miniföreläsning på läktaren, där Klas Bergling från Tim Bergling Foundation medverkade tillsammans med Stella Österling från deras ungdomsråd, som kunde ge sitt perspektiv och göra ämnet mer relaterbart för de unga. Det hela på temat psykisk hälsa; lite repetition från det man tidigare pratat om under föreningsbesöken och nya diskussioner utifrån en enkät som lagen hade fått besvara.

På Malmö IP fanns också ett aktivitetstorg med kiosk och musiktält som Tim Bergling Foundation ansvarade för. Tim Bergling – mer känd under artistnamnet Avicii – var ju en världskänd DJ och musiker och det musikaliska är också något stiftelsen förvaltar.

– Där kunde lagen och spelarna göra sin egen låt. Det var populärt, många ville testa och flera lag gjorde egna hejaramsor. Låtarna skickades sedan digitalt till alla som var med, berättar Louise.

Lagen som deltog i cupen kommer från hela Skåne. Många föräldrar fanns på plats och hejade fram sina adepter och det var generellt härlig stämning. Finansiärerna Swedbank och Sparbanken Skåne fanns också på plats, arrangerade lekar och delade ut minimorötter. Stadium bidrog med en uppblåsbar minifotbollsplan.

– Ja, när man inte spelade fotboll ute på den riktiga planen så kunde man ju ta en paus och…spela ännu mer fotboll, skrattar Louise. ”Eftersom det var så varmt hade vaktmästaren sett till att det fanns en svalkande vattenspridare och de deltagande lagens ledare tog stort ansvar och såg till att spelarna satt i skuggan när de vilade och att de drack ordentligt.”

Louise Eklund är den som har varit spindeln i nätet och ansvarat för helheten och kringarrangemangen, men fler FC Rosengård-profiler har varit engagerade.

– Vi har ett fantastiskt kansli där alla ställer upp för varandra. Jag, Jonathan Bartling och Lena Videkull har planerat och genomfört cupen på plats med lite olika ansvarsområden. Jonathan är den som är spelledare och lägger spelschema och Lena har varit ansvarig för maten och anmälningarna och kontakterna med lagen.

Vilket har då varit den största utmaningen med att arrangera cupen? Louise funderar en stund.

– Att skapa en bra helhet. Det vet man ju aldrig innan, om allt går ihop; fotboll, musik, psykisk hälsa och A-laget – kommer alla att uppfatta det som ett helt paket? Men det gjorde de och det gick väldigt bra och var otroligt kul. Lagen tyckte att det var roligt att få komma hit och de kände sig bekväma på arenan. Vilket gör att de kommer att komma tillbaka, då som publik. Vi vill ju inspirera den målgruppen, de är framtiden. Och de kommer nära sina förebilder på ett häftigt sätt. Våra A-lagsspelare är verkligen fantastiska ambassadörer.

Kan vi se fram emot en ny cup nästa år?
– Ja! Det är så roligt! Vi har precis haft kickoss för en ny omgång av Hattrick by FC Rosengård, så snart drar vi i gång med ett nytt år med föreningsbesök som avslutas med Hattrick Cup i augusti 2023!

De senaste inläggen: