Svensk damfotboll halkar efter i Europa

Idag skriver FC Rosengård på Aftonbladet Debatt om utvecklingen för svensk damfotboll i ett internationellt perspektiv. Budskapet är tydligt, svensk damfotbolls starka ställning är hotad på grund av den snabba ekonomiska utvecklingen hos europeiska toppklubbar. Ett snabbt agerande krävs från svenska staten, näringslivet och Svenska Fotbollförbundet för att möta utvecklingen.
– Nu avgörs svensk damfotbolls framtid. Hittills har det varit möjligt att konkurrera i Europatoppen med en begränsad budget. Så är det inte längre. Nu satsar de stora klubbarna i Europa på en nivå vi aldrig sett förut. Det krävs ett kraftfullt agerande för att möta förändringarna, säger Håkan Wifvesson, ordförande FC Rosengård.
FC Rosengård granskar i en ny rapport de av UEFA tio högst rankade klubbarna och deras ekonomiska utveckling under de senaste fem åren. På bara fem år har topplagen totalt fördubblat sina budgetar, även det lag som har den största budgeten har fördubblat denna, högsta spelarlönen har ökat med ännu mer (140 procent) och snittlönen i rikaste klubben har ökat med över 230 procent.
Under samma period har budget och löner i de två svenska lag som varit med i toppen (FC Rosengård på plats fem och Linköping på plats 12) stått stilla. De svenska damlagens relativa ekonomiska styrka har alltså mer än halverats jämfört med de övriga toppklubbarna i rankingen.
I debattartikeln i Aftonbladet idag efterfrågar FC Rosengård följande åtgärder:
1)  Regeringen bör ställa krav på de statliga företagen att de ska sponsra jämställt och ändra de skatteregler som försvårar för privata företag att sponsra jämställt.
2)  Privata företag bör sponsra mer jämställt. Näringslivet står för cirka 85 procent av damfotbollens intäkter, men summorna är mindre än till herrfotbollen.
3)  Svenska Fotbollförbundet måste höja landslagsersättningarna till damerna och sätta hårdare press på FIFA gällande kvalificeringsersättningar för dam-VM samt utbildningsersättningar vid internationella övergångar. I herrfotboll tjänar man på att kvalificera sig till mästerskap och producera talanger till utlandet, men inte i damfotboll.
– Svensk damfotboll har en fantastisk bredd. Vi har även kunnandet och erfarenheten från internationell toppfotboll både på landslags- och klubbnivå. Om vi ska behålla vår position i toppen behövs nu en kraftsamling på alla nivåer. Det är det vi vill visa med rapporten, säger Therese Sjögran, sportchef FC Rosengård.
 
Läs debattartikeln på Aftonbladet Debatt.
Läs rapporten ”Hotet mot svensk damfotboll på europeisk klubbnivå”.
 
För mer information och kontakt:
Therese Sjögran, sportchef: 0735-29 61 47
Håkan Wifvesson, ordförande: 0733-84 75 83
Erling Nilsson, klubbchef: 0709-24 02 52