Svenska Cupen: FCR – Vittsjö GIK

På söndag 14/3 startar årets cupäventyr för FC Rosengård och i gruppspelet väntar förutom Vittsjö GIK även Kristianstads DFF samt Alingsås FC.
Vi slog en signal till legendariske Vittsjötränaren Thomas Mårtensson för att höra hur läget är i hans lag denna vår.
Hej Thomas, hur har ni det i Göingeskogarna?
– Jodå, det är bra! Vi håller på att få tillbaka några spelare som varit skadade, det går åt rätt håll. Vi fick en näsbränna mot Göteborg häromdagen (förlust 7-0, vår kommentar) men vi provade lite olika varianter och körde runt på en del olika spelare. Taktiskt sett hade jag inte gjort om samma sak idag, avseende hur vi spelade, men det är bra att många får speltid.
Och nu är det dags för er att komma till Malmö och spela!
– Ja, det är alltid roligt att komma och möta FC Rosengård, en mycket bra förening. Det är alltid fair play i matcherna oss emellan, god stämning mellan både spelare och ledare så det är alltid ett nöje för oss att möta er. Det är en process med cupspel nu innan allsvenskan, det är viktiga matcher att vinna.

Vilka nyförvärv har ni förstärkt truppen med i år?
– Det har blivit några stycken; Julia Tunturi från Eskilstuna, Briana Campos från Umeå, Fernanda Da Silva från Piteå och Beatrice Persson från FC Rosengård. Den sistnämnda är det ett nöje att jobba med, fantastisk både som spelare och person. Så har vi Filippa Wallén som spelat i West Ham och i U23-landslaget. Vi är inte riktigt klara med truppen än, det kommer två till – förhoppningsvis inom en månad – och båda dessa är landslagsspelare i sina respektive länder. På skadesidan har vi ju Tove Almqvist som blev långtidsskadad i fjol men är på väg tillbaka. Alexandra Benediktsson, mittbacken, var också hon på väg tillbaka men drog hälsenan för två veckor sedan. Mycket trist, hon har haft ett väldigt tungt år i fjol.
Ni har en ny tränare också i gänget!
– Ja, Robert Bergström kom till oss i fjol från Umeå. Han kommer med många bra idéer.
Och så har ni en annan klippa som kom från oss…
– Ja, Ebba Wieder, hon gör sitt andra år hos oss nu. Hon går framåt hela tiden och fick mycket matchtid i fjol, då tog hon några rejäla kliv.
I fjol blev ni femma i OBOS Damallsvenskan, hur tänker och satsar ni inför denna säsong?
– Vi vill ju komma topp tre för att kunna komma ut i Europa och spela Champions League-matcher. Det vi behöver utveckla och bli bättre på för att nå dit är vårt uppbyggnadsspel och vårt bollinnehav. Det är en process med själva spelsystemet. Det tar lite tid.
Hur ser det ut underifrån i er förening, har ni flickverksamhet?
– Flicklag har vi, men inget F17 och F19 så där har vi en bristfaktor, men vi jobbar efter att få spelare som är på U23-nivå och som vi kan göra någonting av. Vi håller kontakt med de lokala föreningarna och vi har ju ett stort upptagningsområde, vi har talanger som tränar med oss som kommer ända från Halmstad och Örkelljunga. Det är en form av återvinning.
Jag kallade ju dig inledningsvis ”legendarisk tränare”, du har ju varit med i eviga tider känns det som.
– Först var det 14 år i Kristianstad/Wä, som det hette på den tiden, och därefter har det blivit elva år i Vittsjö. Det är faktiskt lika roligt fortfarande, jag umgås ju med nytt folk hela tiden, det håller mig ung. Jag räknade faktiskt på det för ett tag sedan och det har blivit över 250 spelare som jag haft genom åren, på elitnivå. Jag hinner ju aldrig gå på några tränarkurser numera, men jag får inspiration och nya impulser av de som är runtomkring mig. Jag har ju faktiskt tränat FC Rosengårds sportchef – Therese Sjögran – när hon spelade i Kristianstad, även om jag var assisterande då!


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner