Tennistalangen som blev måltjuv – möt Stefanie Sanders

Det finns ett ofta använt uttryck som går ut på att det är viktigt att göra ett gott första intryck. Om nu detta skulle vara även en fotbollsregel så kan vi väl vara överens om att Stefanie Sanders är på rätt väg?  

I hennes allra första match för FC Rosengård, i cupmatchen mot Kristianstad, tog det nämligen exakt åtta minuter innan hon satte sitt första mål, snyggt framspelad av Sanne Troelsgaard. Då hade hon flyttat till Malmö bara några dagar tidigare och gjort sammanlagt två träningspass med sin nya klubb.
– Det var fantastiskt, jag blev superglad. Först och främst blev jag väldigt glad för att jag fanns med i startelvan. Det gav en god känsla och jag tror att det var bra för självförtroendet också, att jag fick spela och göra mål direkt.

Sen blev det cupsemifinal mot BK Häcken, en match där Stefanie blev inbytt och fick spela de sista 25 minuterna.
– Det var en tuff match. Det kändes verkligen som att det lag som gjorde det första målet skulle vinna matchen. Och så blev det. Jag är glad för att jag blev inbytt, men det känns jobbigt att vi förlorade.

Uppväxt utanför Soltau, en timmes resa från Hamburg, började Stefanie spela fotboll i TSV Neuenkirchen redan i fyraårsåldern. Hennes två år äldre bror spelade också och pappan var tränare. Stefanie spelade ibland med storebroderns lag men också med flicklag som spelade seriespel mot pojkar. Det skapade en orädd anfallare som vill ha mycket boll.
– Ja, jag skulle nog säga att jag är en typisk anfallare som tycker om att befinna mig framför målet och som skjuter mycket. Jag tycker om att ha roligt på plan och njuta och inte lägga så mycket press på mig själv. Det jag behöver utveckla och jobba på är framför allt mitt defensiva spel.

Som sextonåring flyttade Stefanie till Werder Bremen, också bara en timmes väg hemifrån, ett bra byte säger hon själv. Då hade landslagskarriären redan tagit fart. Hon var på sitt fjortonde år när hon första gången blev uttagen i U15-landslaget och därefter har hon spelat för Tysklands alla ungdomslandslag.

– Jag har spelat tre U-VM och två U-EM och många olika turneringar, vilket har varit bra för min utveckling och gett mig erfarenhet. När jag spelade i Werder Bremen gick jag fortfarande i skolan, efter det flyttade jag till college i Florida, USA där jag bodde i ett och ett halvt år. Jag spelade i UCF Knights och pluggade sports and exercise studies men byte till tvärvetenskapliga studier. När jag kom till USA kunde jag inte prata så bra engelska. Jag förstod lite grand förstås, vi läser ju engelska i skolan, men det är så stor skillnad när man kommer till ett nytt land och ett helt nytt språk. Jag hoppas att jag kan lära mig svenska snabbt. Tyska och svenska ska ju vara så lika, men jag förstår inte riktigt när folk pratar. Jag förstår i princip allt som står på skyltarna, men när folk pratar går det för fort.
Innan flytten gick till Malmö representerade Stefanie Bundesligalaget SC Freiburg, beläget nära gränsen till både Frankrike och Schweiz. Och att Tyskland är ett stort land blir tydligt vid följande jämförelse.
– Freiburg ligger faktiskt längre från min tyska hemstad än vad Malmö gör, konstaterar hon med ett skratt.

På sitt Instagramkonto har Stefanie ett motto: ”Alle dinge sind möglich dem, der da glaubt”. Fritt översatt – allt är möjligt för den som tror.
– Ja, jag tror att om du jobbar riktigt hårt för något och tror på det så kan du bli vad du vill. Och just nu så tror jag att jag kan påverka; göra mål, hjälpa laget att vinna matcher och naturligtvis hade det varit fantastiskt att vinna en titel. Det verkar vara målet här varje år, så jag vill medverka till det. Och förhoppningsvis blir jag en dag uppringd och får chansen att spela i Tysklands A-landslag!

Vid sidan av fotbollen studerar Stefanie sports management på online-universitet, något som gör att hon kan plugga varhelst hon befinner sig i världen. Förhoppningsvis är hennes bachelor klar i slutet av nästa år. Sin nya hemstad gillar Stefanie redan. Hon upptäcker den per cykel och har redan fascinerats av solnedgången på Ribban.
– Tjejerna i laget är väldigt trevliga och har tagit bra hand om mig. Det jag gillar är att det är nära till allt, city, stranden, Malmö IP. Jag gillar att vara utomhus och Malmö är en fin stad att promenera i. När vädret är dåligt blir det Netflix, så är det väl för de flesta?

Avslutningsvis så kunde det faktiskt varit så att Stefanie skördat lagrar i en helt annan sport, tennis. Hon var väldigt lovande och fick till slut välja mellan de båda idrotterna. Ett val som var både lätt och svårt på samma gång.
– Båda sporterna var väldigt roliga, men det var lagsporten som vägde över. Det jag inte gillade med tennis var att matcherna i princip aldrig tog slut, en match kunde ju pågå i fem timmar… Med fotboll är det ju helt andra tidsramar. Även om matchen går till förlängning så vet man precis på minuten när den slutar!

 

Fakta: Stefanie Sanders
Född: 1998
Debut i Bundesliga: 2015
Längd: 178 cm


Intervjun med Stefanie Sanders gjordes på engelska och har sedan översatts till svenska.


Text: Jeanette Rosengren
Foto: Urszula Striner